Stoofperen inmaken

10 oktober 2023 (Laatst bijgewerkt: 14 oktober 2023)
Heerlijke zacht zoete stoofperen inmaken. Het recept voor het inmaken van je stoofperen, zodat je er nog langer van kan genieten.

Stoofperen inmaken

Heerlijke zacht zoete stoofperen inmaken. Het recept voor het inmaken van je stoofperen, zodat je er nog langer van kan genieten.

Stoofperen, of je bent er gek op of je houdt er helemaal niet van. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ze heb moeten leren eten. Inmiddels kan ik ze erg waarderen, zeker bij wat meer bittere gerechten. In mijn omgeving ken ik veel mensen met stoofperen bomen. Als de stoofperen rijp zijn, heb je vaak een gigantische oogst in één keer. Dit krijg je dus niet gelijk allemaal op. Het inmaken van je stoofperen is dan een ideale manier om toch al je stoofperen te verwerken en er langer van te kunnen genieten. En het is eigenlijk een klusje van niks en dus zo gebeurd. Het meeste werk is nog wel het schillen van de peertjes met een dunschiller als deze, daarna verwijder je de klokhuizen en snijd je ze in kwarten. Stoof dan de peertjes volgens dit recept met port of volgens dit recept met rode bessensap, net wat je voorkeur heeft. Daarna alleen nog warm in de gesteriliseerde weckpotten doen en je bent er al. Een heerlijk ontspannend en leuk klusje om te doen vind ik zelf.

Waarom stoofperen wecken?

Met deze eenvoudige stappen maak je niet alleen een heerlijk toetje of bijgerecht, maar maak je tegelijkertijd ook een voorraadje zoete geweckte stoofperen voor in de toekomst. Geweckte stoofperen zijn niet alleen heerlijk om zelf te eten of te hebben staan, maar ook leuk om uit te delen aan vrienden en familie.

5 x tips voor het succesvol inmaken van je stoofperen

Het inmaken van stoofperen is een geweldige manier om veel stoofperen in één keer te bereiden en er zo langer van te genieten. Hier zijn vijf handige tips om ervoor te zorgen dat je stoofperen perfect worden ingemaakt:

1. Kies de juiste peren:

Begin met het zoeken van stevige, rijpe peren die geschikt zijn om in te maken. Peren zoals Gieser Wildeman of Saint Rémy zijn vaak de beste keuzes omdat ze stevig blijven na het inmaken. Kies ook peren die geen beschadigingen of rijpingsplekken hebben.

2. Steriliseer de potten goed:

Voor het inmaken is het belangrijk om de glazen potten grondig te steriliseren. Dit voorkomt bacteriële groei en zorgt voor een langere houdbaarheid van de stoofperen. Steriliseer de potten door ze te koken of in de oven te verwarmen voordat je de peren erin plaatst.

3. Experimenteer met kruiden en specerijen:

Geef je stoofperen een unieke smaak door te experimenteren met kruiden en specerijen. Voeg bijvoorbeeld kaneelstokjes, steranijs, kruidnagel of vanille toe aan de siroop voor extra smaak. Pas de smaak aan naar wat jij precies lekker vind of probeer zo nu en dan iets anders uit.

4. Laat de smaken rusten:

Stoofperen kunnen na het inmaken enkele weken nodig hebben om volledig op smaak te komen. Weersta de verleiding om meteen te proeven en laat de potten met inmaak rusten op een koele, donkere plaats. Dit geeft de peren de tijd om de smaken van de siroop op te nemen.

5. Controleer je potten:

Zorg ervoor dat de potten luchtdicht zijn afgesloten na het inmaken. Dit voorkomt bederf en zorgt ervoor dat de stoofperen goed bewaard blijven. Controleer regelmatig je potten door op het deksel te drukken; het moet stevig en niet veerkrachtig aanvoelen.

Benodigde keukenmaterialen voor het inmaken van stoofperen

Dunschiller
Zesteur
Wecktang
Weckpotten
– Middelgrote pan

Heerlijke zacht zoete stoofperen inmaken. Het recept voor het inmaken van je stoofperen, zodat je er nog langer van kan genieten.

Stoofperen inmaken

Anna Kaptein
Heerlijke zacht zoete stoofperen inmaken. Het recept voor het inmaken van je stoofperen, zodat je er nog langer van kan genieten.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Gang Inmaken
Porties 1 pot vol

Ingrediënten
  

  • 1 kilo gestoofde peren volgens bovenstaand recept
  • 1 eetlepel citroensap

Instructies
 

  • Kook de weckpot die je gaat gebruiken een paar minuten uit in een schone pan met kokend water. Doe dit ook met de deksel en zet deze beide op zijn kop op een schone theedoek.
  • Maak de stoofperen volgens recept. Schep voorzichtig de peren uit het vocht en doe in de weckpot. Vul tot de rand.
  • Laat het kookvocht nog 5 a 10 minuten inkoken totdat het nog wat dikker wordt en voeg daarna nog het citroensap toe.
  • Giet vervolgens het kookvocht over de peertjes in de pot heen, tot aan de rand.
  • Draai de deksel goed dicht en zet de pot op zijn kop weg tot hij is afgekoeld.
  • Eet de ingemaakte stoofperen wanneer je er zin in hebt en bewaar ze maximaal 3 maanden.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.