Zuurkool van rode kool
Wordt zuurkool altijd van witte kool gemaakt? Nee zeker niet! Zuurkool van rode kool is net zo lekker en zelfs een stuk kleurrijker. Maak heel makkelijk zelf zuurkool van rode kool.
Zuurkool is, of dit nou van witte of van rode kool gemaakt is, kool die gaat fermenteren door melkzuurbacteriën. Dit gaat gebeuren wanneer de kool luchtdicht onder een laagje water staat, dan gaat de kool namelijk gisten. Gefermenteerde voeding of gefermenteerde kool, dus ook zuurkool, is ontzettend goed voor onze darmen en dus voor onze gezondheid. Daarnaast is het ook gewoon ontzettend lekker en kan je zuurkool in veel verschillende recepten verwerken. Genoeg reden dus om deze rode kool zuurkool te maken.
Heb je een zuurkoolpot nodig voor het maken van rode kool zuurkool?
Echte pro’s op het gebied van zuurkool maken gebruiken hiervoor een speciale zuurkoolpot zoals deze die zorgt dat de rode kool goed onder blijft en dat er tegelijkertijd ook nog zuurstof in de pot komt. Maar maak je maar af en toe zuurkool dan is dit echt niet nodig. Je kunt namelijk prima af en toe zuurkool maken in een gewon weckpot met beugelsluiting.
Rode kool fijn snijden
Voor het maken van zuurkool van rode kool moet je de rode kool super fijn snijden, net als bij andere zuurkool. Het in dunne reepjes snijden van de rode kool kun je het beste doen met een mandoline zoals deze of een keukenmachine zoals deze. Heb je deze niet? Zorg dan dat je mes heel scherp is zodat je mooie dunne reepjes kunt snijden.
Groenten inmaken
Ben je na het maken van deze zuurkool van rode kool op zoek naar meer recepten voor het inmaken van groenten? Probeer dan ook eens deze zoetzure ingemaakte bietjes of deze zoetzure ingemaakte komkommer.
Benodigde keukenmaterialen voor zuurkool van rode kool
– Weckpotten of zuurkoolpot
– Mandoline
Zuurkool van rode kool
Ingrediënten
- 1 kilo rode kool zo vers mogelijk
- 20 gram zout
- 1 theelepel jeneverbessen
- 1 theelepel mosterdzaad
- 2 blaadjes laurier
Instructies
- Maak de weckpot die je gaat gebruiken super goed schoon.
- Verwijder de buitenste 'vuile' bladeren van de kool.
- Snijd de rode kool met een mandoline in heel dunne reepjes.
- Meng de rode kool in een grote kom met het zout en kneed het zachtjes door voor ongeveer 5 minuten totdat de kool zacht is en je vocht uit de rode kool hebt.
- Meng het mosterdzaad, de jeneverbessen en de blaadjes laurier door de rode kool.
- Doe de kool daarna met de kruiden in de weckpot en druk het heel goed aan.
- Giet daarna het vocht erbovenop. De rode kool moet helemaal onder het vocht staan. Is dit niet het geval? Meng dan nog een klein beetje water met een scheut zout en giet dat er nog bovenop zodat het net onder staat.
- Vul vervolgens een klein plastic zakje met water en knoop deze dicht. Leg deze bovenop de rode kool zuurkool zodat de rode kool door de druk van het zakje onder het water blijft.
- Sluit de pot niet helemaal af, maar laat de deksel een beetje open staan. Zo kan er zuurstof bij en kunnen de gasbelletjes die ontstaan de pot weer verlaten.
- Zet de pot met rode kool zuurkool in een koele kamer in je huis (niet in de koelkast!). Proef na een week regelmatig even de zuurkool. Vind je hem zuur genoeg? Zet de pot dan tot gebruik in de koelkast. De kou remt het fermentatie proces af.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties