Ga terug
+ servings
Met deze verrassende vegetarische carpaccio van koolraap met geroosterde paddenstoelen en gepekelde eidooier maak jij zeker indruk! Een feestelijk vegetarisch voorgerecht.

Carpaccio van koolraap met gebakken paddenstoelen en gepekelde eidooier

Anna Kaptein
Met deze verrassende vegetarische carpaccio van koolraap met geroosterde paddenstoelen en gepekelde eidooier maak jij zeker indruk! Een feestelijk vegetarisch voorgerecht.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Wachttijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Gang Voorgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor het pekelen van de eieren

  • 4 stuks eieren
  • 150 gram zout
  • 150 gram suiker

Voor het roosteren van de paddenstoelen

  • 400 gram gemengde paddenstoelen bijvoorbeeld shiitake, oesterzwam en kastanje champignons
  • 1 theelepel shoarma kruiden
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook

Voor het inleggen van de knolselderij

  • 1 stuk koolraap
  • 200 ml water
  • 150 ml appel azijn
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 snuf zout

Voor het opmaken van het gerecht

  • 10 gram verse basilicum
  • 4 eetlepels gepofte boekweit

Instructies
 

Het pekelen van de eidooiers

  • Meng het zout en de suiker goed met elkaar.
  • Leg een laagje van dit mengsel in een ondiepe schaal, waar precies 4 dooiers (niet tegen elkaar) in kunnen liggen.
  • Maak kleine kuiltjes in het zout-suikermengsel, één voor elke eidooier die je wilt pekelen.
  • Scheid de eidooiers van het eiwit en plaats elke dooier in een apart kuiltje.
  • Bedek de dooiers volledig met het resterende zout-suikermengsel.
  • Laat de eidooiers 1,5 uur op kamertemperatuur pekelen. Het zout en suiker zullen vocht aan de dooiers onttrekken, waardoor ze steviger worden.
  • Na het pekelen haal je heel voorzichtig met je hand de dooiers uit het zout-suikermengsel en spoel je ze zachtjes af om overtollig zout te verwijderen.

Paddenstoelen roosteren

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Snijd de champignons en shiitakes in plakjes en scheur de oesterzwammen in reepjes.
  • Meng de paddenstoelen vervolgens met 3 eetlepels olijfolie, 1 teen uitgeperste knoflook, 1 theelepel shoarma kruiden, 1/2 theelepel zeezout en royaal versgemalen peper.
  • Verdeel de paddenstoelen vervolgens over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze in 15 minuten in de oven. Schep ze halverwege de baktijd nog een keer om. Haal de geroosterde paddenstoelen er daarna uit.

Koolraap inleggen

  • Schil de koolraap en snijd hem met een mandoline of keukenmachine in heel dunne plakjes.
  • Zet een steelpan met het water, het azijn, een snufje zout en de suiker op en breng aan de kook. Roer goed zodat de suiker oplost.
  • Voeg zodra het kookt de koolraap plakken toe en laat het nog 1 minuut zachtjes doorkoken. zet daarna het vuur uit.
  • Laat de koolraap plakken nog 10 minuten in het water en azijn mengsel staan en haal ze er daarna uit.
  • Laat tot gebruik uitlekken op keukenpapier.

Carpaccio van koolraap serveren

  • Pak mooie ronde borden en verdeel de plakken koolraap mooi over het bord.
  • Leg vervolgens heel voorzichtig op het midden van elk bord 1 gepekelde eidooier.
  • Verdeel daar omheen de geroosterde paddenstoelen
  • Dresseer de borden als laatste met basilicum blaadjes en bestrooi met de gepofte boekweit.
  • Aan tafel!
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!