Bieten havermout met gedroogde abrikozen
Ontdek deze kleurrijke en voedzame bieten havermout met gedroogde abrikozen als ontbijt. Een smaakvolle combinatie van bieten, gedroogde abrikozen en havermout voor een goede en lekkere start van je dag.
Ontbijtjes met havermout zijn nog steeds mijn favoriet. Het is voedzaam, vullend en veelzijdig, maar het kan soms ook een beetje eentonig worden. Wist je dat je slechts met een paar toevoegingen er een voedzaam en verrassend ontbijt kunt maken wat van je bord afspat qua kleur? Jawel, deze bieten havermout pap met gedroogde abrikozen is mijn nieuwe favoriet.
Waarom groenten toevoegen aan je ontbijt?
In een wereld waar tijd schaars is, is het verleidelijk om ‘s ochtends voor snelheid te kiezen en groenten te bewaren voor je lunch of het diner. Ik doe het zelf ook vaak. Toch kan het toevoegen van groenten aan je ontbijt een goed idee zijn, omdat je dan gemakkelijker aan je hoeveelheid groenten komt op een dag. Ik probeer zelf 500 groenten per dag aan te houden en dan is het echt fijn als je groenten kan toevoegen aan je ontbijt.
Bieten zijn niet alleen prachtig van kleur, maar ze zijn ook erg gezond. Ze zijn rijk aan vezels, bevatten veel vitaminen en mineralen, en hebben zelfs antioxidante eigenschappen. Het toevoegen van bieten aan je havermout zorgt er daarom ook voor dat je dag begint met een gezonde dosis voedingsstoffen.
Gedroogde abrikozen als gezonde zoetmaker
In plaats van te grijpen naar suiker of siroop om je ontbijt op smaak te brengen, kun je kiezen voor een natuurlijke en gezonde zoetmaker: gedroogde abrikozen.
Gedroogde abrikozen bevatten ook veel goede voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, en bevatten natuurlijke suikers die je een zoete smaak geven zonder de nadelen van toegevoegde suikers. Bovendien voegen ze een heerlijke kauwbaarheid toe aan de zachte textuur van havermout. Wel zo fijn, om samen met de walnoten, ook even iets te kauwen te hebben. Snijd de abrikozen wel even in reepjes, anders is echt een hele mond vol. Gedroogde abrikozen zijn vrij hard en plakkerig, gebruik daarom een goed scherp mes zoals deze.
Zo zie je maar, ontbijt hoeft niet saai te zijn, en het kan zeker ook een gezonde start van je dag zijn.
Ontbijtjes met havermout
Ben je na het maken van deze bieten havermout op zoek naar meer ontbijt recepten met havermout? Probeer dan ook eens deze havermout scones of deze zelfgemaakte granola met havermout.
Benodigde keukenmaterialen voor bieten havermout
– Steelpan
– Dunschiller
– Rasp
– Koksmes

Bieten havermout
Ingrediënten
- 200 gram havermout
- 800 ml havermelk of andere plantaardige melk
- 2 stuks rode bieten
- 1 stuk appel
- 10 stuks gedroogde abrikozen
- 1 theelepel kaneel
- 50 gram walnoten indien gewenst
Instructies
- Schil de rode bieten en rasp ze fijn.
- Schil de appel, verwijder het klokhuis en rasp ook de appel.
- Snijd de gedroogde abrikozen in reepjes.
- Zet een steelpannetje met de havermelk en de havermout op en breng zachtjes na de kook. Laat op laag vuur zachtjes koken en roer regelmatig zodat het niet aanbrand.
- Voeg na 5 minuten de geraspte biet, de geraspte appel en de kaneel toe en laat 5 minuten op laag vuur zachtjes mee koken.
- Serveer de bieten havermout in kommen en garneer met de gedroogde abrikozen reepjes en met de walnoten (indien gewenst) en voeg extra havermelk toe als de pap iets te droog is naar je zin.
- Aan tafel!
Geen reacties