Groentechips

Groentechips

Ik ben al vanaf jongs af aan gek op chips. Liever een zak chips dan een zak snoepjes. Nog steeds is dat zo. Maar ook chips is helaas niet al te gezond. En dan met name door de combinatie van olie, frituren, zout en aardappel. Door groentechips te maken in plaats van aardappelchips, maak je deze snack net wat gezonder. Qua smaak doen ze zeker niet onder voor ‘gewone’ chips en ze zien er met al die kleurtjes heel gezellig uit. Als je er echt een gezonde snack van wilt maken kun je ze ook op 180 graden roosteren in de oven in plaats van frituren. Zo worden ze iets minder knapperig maar wel een stuk gezonder.

Voor een verjaardag of feestje is het leuk er een lekkere kruidendip bij te maken. Het recept staat hieronder ook beschreven.

Groentechips

Recept uitprinten
Porties: een schaal vol Kooktijd: 1 uur

Ingredients

  • Voor chips:
  • 1 grote winterwortel
  • 2 bietjes
  • 2 middelgrote pastinaken
  • Frituurpan of 500 ml olijfolie
  • Zout
  • Voor dip:
  • Bosje koriander
  • Bosje munt
  • Sjalotje
  • Limoen
  • Verse gember (1 cm)
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • theelepel agavesiroop

Instructies

1

Verwarm de frituur of olijfolie in een pan tot 180 graden.

2

Schil de groenten en snijd ze met een mandoline of kaasschaaf in dunne plakjes.

3

Dep de schijfjes goed droog met keukenpapier.

4

Bak ze in kleine porties in de olie ongeveer 2 a 3 minuten. (Blijf er goed bij, wanneer ze mooi krullen en een goede kleur hebben zijn ze klaar.)

5

Laat goed uitlekken en bestrooi met een beetje zout.

6

Voor de dip:

7

Was de kruiden en haal de blaadjes van de koriander en munt af en dep goed droog.

8

Was de limoen en rasp vervolgens de schil.

9

Pel het sjalotje.

10

Schil de gember.

11

Doe de korianderblaadjes, muntblaadjes, sjalot, gember en limoenrasp in de keukenmachine en maal fijn.

12

Voeg de theelepel agavesiroop toe.

13

Voeg de Griekse yoghurt toe als het mengsel helemaal is fijngemalen.

14

Breng nog wat op smaak met peper en een snufje zout en serveer in een leuk kommetje.

Misschien ook leuk om te maken

2 Reacties

  • Reply
    Anne
    17 november 2016 at 09:13

    Ja, ik ben ook een echte chips eter. Wil hele tijd al graag chips van zoete aardappel maken, maar de tijd ontbreekt. Aankomend weekend ga ik er tijd voor maken want die van jou ziet er zo lekker uit!

    • Reply
      Anna
      20 november 2016 at 10:59

      Zoete aardappel klinkt ook als een goed idee….heb je die variant al geprobeerd? Ben benieuwd!

    Plaats je reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.