Pompoen pancakes

20 oktober 2023 (Laatst bijgewerkt: 3 november 2023)
Geniet van deze heerlijke pompoen pancakes met een verrassende twist! Pancakes op basis van verse pompoen, spelt meel en baking soda met als verrassende twist de kaneel, gember en kruidnagel. Een herfstig pancakes recept.

Pompoen pancakes

Geniet van deze heerlijke pompoen pancakes met een verrassende twist! Pancakes op basis van verse pompoen, speltmeel en baking soda met als verrassende twist de kaneel, gember en kruidnagel. Een herfstig pancakes recept.

De herfst brengt niet alleen kleurrijke bladeren en warme truien met zich mee, maar ook heerlijke seizoensgebonden gerechten, oftewel alles met pompoen! Het is officieel weer pompoenentijd! Het leuke aan de pompoen is zijn veelzijdigheid. Dat maakt ook dat de pompoen heel erg geschikt is om er pompoen pancakes van te maken. Zoals jullie wellicht weten is het mijn favoriete sport om in elk recept of gerecht groenten toe te voegen, zo ook in deze pancakes. De kinderen eten deze pancakes met pompoen uiteraard heel erg graag waarmee ze toch weer ongemerkt extra groenten binnen krijgen.

Pompoen pancakes bakken

Het bakken van de pompoen pancakes doe je niet op de klassieke pannenkoeken methode waarbij één pannenkoek de hele bodem van de pan bedekt. Je zult merken dat het beslag van pancakes een stuk dikker is. Je kunt daarom in één koekenpan drie pancakes tegelijkertijd bakken. Je schept namelijk drie lepels beslag in de koekenpan, wat dan drie pancakes worden. Deze krijgen uiteraard een beetje een rustieke vorm, maar dat is juist leuk. Wil je wel graag super ronde en perfecte pompoen pancakes bakken? Gebruik dan een speciale pancake pan zoals deze.

Pancakes met baking soda

Baking soda, ook wel natriumbicarbonaat genoemd, is een alkalisch rijsmiddel en wordt vaak gewonnen uit mineralen. Anders dan bakpoeder, waar alles al in zit en wat door mensen is gemaakt, reageert baking soda met zure ingrediënten in het beslag, zoals de karnemelk in deze pancakes. Er ontstaan dan kleine gasbelletjes, oftewel lucht, waardoor de pancakes rijzen en lekker luchtig worden. Het is daarom belangrijk altijd ook een zuur ingrediënt toe te voegen als je baking soda gebruikt.

Vroeger stond deze oranje verpakking al bij mijn moeder in de keukenkastjes. Ze bakte bijna op dagelijkse basis wel vers spelt (soda) brood voor ons. Inmiddels is de baking soda ook niet meer weg te denken uit mijn keukenkastjes. Niet alleen voor verschillende bakrecepten, maar ook voor allerlei schoonmaakklusjes is het een heel puur en duurzaam product. Om die reden gebruik ik het daarom ook graag in recepten, zoals in deze pompoen pancakes.

Pompoen pancakes baking soda
Baking Soda

Veelgestelde vragen bij het maken van pancakes met pompoen

Ik kan mij zo voorstellen dat je vooraf, tijdens óf na het bakken van de pancakes nog bepaalde vragen hebt over het recept. Daarom heb ik geprobeerd een aantal vragen alvast voor je te beantwoorden. Staat je vraag er toch niet tussen? Reageer dan onder het recept of stuur mij een berichtje via social media. Ik probeer dan zo snel mogelijk te reageren.

Vraag 1: Kan ik gewoon tarwemeel gebruiken in plaats van speltmeel voor de pompoen pancakes?

Ja, je kunt tarwemeel gebruiken als alternatief voor speltmeel. Speltmeel wordt vaak gekozen vanwege zijn nootachtige smaak en voedingsstoffen (vandaar dat ik het graag gebruik), maar tarwemeel zal ook prima werken.


Vraag 2: Kan ik de pompoenpuree kant-en-klaar kopen in plaats van zelfgemaakt?

Ja, je kunt kant-en-klare pompoenpuree gebruiken als je weinig tijd hebt. Zorg ervoor dat je puree zonder toegevoegde suikers of kruiden kiest anders heeft dit invloed op de smaak van je pancakes.


Vraag 3: Is baking soda hetzelfde als bakpoeder? Kan ik ze onderling uitwisselen?

Nee, baking soda en bakpoeder zijn niet hetzelfde, en ze werken op verschillende manieren. In dit recept wordt baking soda gebruikt omdat ik dit een fijn en puur product vind. Als je bakpoeder wilt gebruiken kun je de karnemelk vervangen door gewone melk.


Vraag 4: Hoe kan ik ervoor zorgen dat de pancakes niet te dik of te dun worden?

De dikte van het beslag is belangrijk. Als het te dik is, voeg dan wat extra karnemelk toe. Als het te dun is, voeg dan meer meel toe. Het beslag moet dik genoeg zijn om op de pan te blijven liggen, maar niet zo dik dat het niet goed kan uitvloeien.


Vraag 5: Kan ik de pancakes van tevoren maken en opwarmen?

Ja, je kunt de pancakes van tevoren maken en ze later opwarmen in de oven of magnetron. Zorg ervoor dat ze volledig zijn afgekoeld voordat je ze opbergt om te voorkomen dat ze vochtig worden.


Vraag 6: Kan ik andere specerijen toevoegen aan het recept?

Zeker! Experimenteer met smaken die je lekker vindt. Je kan bijvoorbeeld ook nootmuskaat, koekkruiden of piment toevoegen voor andere smaken.

Recepten met pompoen

Ben je na het maken van deze pompoen pancakes op zoek naar meer recepten met pompoen? Probeer dan ook eens dit pompoen bananenbrood of deze vegetarische pompoencurry.

Benodigde keukenmaterialen voor pompoen pancakes

Mengkommen
Koekenpan of pancake pan
Keukenmachine
Houten pollepel
Spatel

Geniet van deze heerlijke pompoen pancakes met een verrassende twist! Pancakes op basis van verse pompoen, spelt meel en baking soda met als verrassende twist de kaneel, gember en kruidnagel. Een herfstig pancakes recept.

Pompoen pancakes

Anna Kaptein
Geniet van deze heerlijke pompoen pancakes met een verrassende twist! Pancakes op basis van verse pompoen, speltmeel en baking soda met als verrassende twist de kaneel, gember en kruidnagel. Een herfstig pancakes recept.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 29 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Ontbijt
Porties 20 pancakes

Ingrediënten
  

  • 190 gram spelt bloem
  • 190 gram spelt meel
  • 2 stuks eieren
  • 400 ml karnemelk
  • 20 gram baking soda
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • 2 theelepels suiker
  • 1 flinke snuf zout
  • 1 stuk oranje pompoen
  • olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Was de pompoen goed. Snijd de pompoen in parten en verwijder de zaden en draden.
  • Snijd de pompoen in blokjes en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met een eetlepel olijfolie.
  • Rooster de pompoen gedurende 30 minuten, of totdat de pompoen zacht is, en schep halverwege een keer om.
  • Pureer de geroosterde pompoen in de keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde massa. Laat tot gebruik helemaal afkoelen.
  • In een grote kom meng je de speltbloem, speltmeel, gemberpoeder, kaneel, gemalen kruidnagel, baking soda, een flinke snuf zout en de suiker met een houten pollepel door elkaar. Maak vervolgens een kuiltje in het midden.
  • Voeg vervolgens de eieren één voor één toe en meng voorzichtig vanuit binnen door. Voeg daarna de karnemelk beetje bij beetje toe en als laatste de pompoenpuree. Roer alles goed door tot een glad beslag. Klontjes zijn niet erg, deze verdwijnen weer tijdens het bakken. Blijf ook niet te lang roeren en gebruik je beslag gelijk.
  • Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep met een lepel drie hoopjes beslag in de pan om kleine pannenkoekjes te vormen. Bak ze aan elke kant een paar minuten tot ze goudbruin zijn. Herhaal dit tot al je beslag op is.
  • Aan tafel! Stapel de pompoen pancakes op en top ze af met vers fruit, een scheutje ahornsiroop of een lepel Griekse yoghurt.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

*Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

** Dit artikel bevat gesponsorde content.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.