Romanesco uit de oven met miso en zoete aardappelpuree

Romanesco uit de oven gemarineerd met een heerlijke umami miso saus. Geserveerd met zoete aardappelpuree. Een smaakvol vegetarisch groenten gerecht.

Romanesco uit de oven met miso en zoete aardappelpuree

Romanesco uit de oven gemarineerd met een heerlijke umami miso saus. Geserveerd met zoete aardappelpuree. Een smaakvol vegetarisch groenten gerecht.

Romanesco wordt ook wel torentjesbloemkool genoemd, omdat het veel weg heeft van de bloemkool. Romaneso is groen van kleur en heeft zijn naam te danken aan de eerste beschrijving in Italië, namelijk ‘broccolo romanesco’, oftewel broccoli van Rome. Het is een prachtige groente om te zien en wordt daarom ook vaak decoratief gebruikt. Maar alleen decoratief vinden wij zonde, het is namelijk een heerlijke groente. In dit recept komt de romanesco uit de oven waar hij wordt geroosterd met een saus van miso. Als zoete tegenhanger serveer je de geroosterde miso romanesco met zoete aardappel puree.

Miso marinade voor de romanesco

Miso is een Japanse pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Miso pasta wordt gebruikt als smaakmaker en heeft de bekende umami smaak, oftewel de vijfde smaak naast bitter, zoet, zout en zuur. Het is een heerlijke en gezonde smaakmaker (gefermenteerde voeding is erg goed voor je darmen). Voor romanesco uit de oven met miso heb ik de zwarte miso pasta gebruikt. Er zijn heel veel soorten te krijgen, maar hoe donkerder de kleur hoe langer gefermenteerd en hoe intenser de smaak. Je maakt bij dit recept eerst de dressing van miso, sesamolie, sojasaus, de agavesiroop en de rijst azijn. Vervolgens smeer je de romanesco roosjes met een bakkwastje zoals deze in met de miso saus. Heb je nou geen bakkwastje, dan kan je het ook ouderwets met je handen doen. Zorg in ieder geval dat alle romanesco bedekt is met de miso saus.

Vegetarisch recept met romanesco

Naast deze romanesco uit de oven met miso is het ook zeker een aanrader om deze in zijn geheel geroosterde romanesco uit de oven met tahin dressing eens te maken. Dit is echt een vegetarisch spektakel stuk waarbij je de romanesco in zijn geheel serveert. Omdat het zo’n mooie groente is om te zien, is dit echt een indrukwekkend vegetarisch hoofdgerecht.

Benodigde keukenmaterialen voor Romanesco met miso uit de oven

Braadslede
Pan
Pureestamper
Koksmes
Bakkwastje
Koekenpan
Vergiet

Romanesco uit de oven gemarineerd met een heerlijke umami miso saus. Geserveerd met zoete aardappelpuree. Een smaakvol vegetarisch groenten gerecht.

Romanesco uit de oven met miso en zoete aardappelpuree

Anna Kaptein
Romanesco uit de oven gemarineerd met een heerlijke umami miso saus. Geserveerd met zoete aardappelpuree. Een smaakvol vegetarisch groenten gerecht.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 40 min
Gang Vegetarisch hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 stuk romanesco
  • 3 stuks zoete aardappels
  • 2 eetlepels zwarte miso
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • 2 stengels bosui
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • klont roomboter
  • scheutje melk gewone of plantaardige

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Maak van de zwarte miso, de rijstazijn, de sesamolie, de sojasaus en de agavesiroop de miso saus.
  • Was de romanesco en snij in roosjes.
  • Smeer alle roosjes van de romaneso in met de miso saus of hussel de saus met je handen goed door de romanesco heen zodat alles bedekt is met de saus.
  • Doe de romanesco roosjes in een braadslede en rooster ze 25 minuten in de oven. Schep halverwege een keer om.
  • Schil de zoete aardappels, snijd in grove stukken en kook ze in ongeveer 12 minuten tot ze mooi zacht zijn.
  • Stamp de zoete aardappels tot een puree. Maak smeuïg met de roomboter en een scheutje melk en breng op smaak met peper en wat zout.
  • Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan.
  • Snij de bosui in dunne ringetjes.
  • Pak een groot bord of schaal.
  • Verdeel de zoete aardapel puree over de schaal.
  • Verdeel de romanesco roosjes over de zoete aardappel puree.
  • Bestrooi als laatste met de bosui en de sesamzaadjes en serveer de romaneco uit de oven met miso saus en zoete aardappel puree.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.