Schorseneren met korst van hazelnoot en parmezaan

Schorseneren met korst van hazelnoot en parmezaan. Een heerlijk vegetarisch bijgerecht. Ook wel winter asperges genoemd.

Schorseneren met korst van hazelnoot en parmezaan

Schorseneren met korst van hazelnoot en parmezaan. Een heerlijke en verrassende manier om je schorseneren te serveren.

Schorseneren, een groente die je niet vaak tegenkomt. Als je dan schorseneren tegenkomt, dan laat je ze het liefste liggen. Want wat zien ze er onaantrekkelijk uit, deze bruine modderige stokken. En vast ook erg moeilijk om klaar te maken. Niets is minder waar. Schorseneren hebben een lekkere zachte smaak die wel wat weg heeft van asperges. Schorseneren worden daarom ook wel de asperges van de armen genoemd. Alleen de schil er af krijgen is een uitdaging. Als je schorseneren gaat schillen komt er een kleverig melksap vrij die je moeilijk van je handen of uit je kleren krijgt. Gebruik daarom bijvoorbeeld handschoenen tijdens het schillen en schil de schorseneren onder de lopende kraan of in een bak met water. Wil je de schorseneren van tevoren al schillen of even bewaren? Leg ze dan in een bak met water met een beetje citroensap, anders verkleuren ze.

Hoe houdt je schorseneren mooi wit?

In dit recept van schorseneren met een korst van hazelnoot en parmezaan heb ik de schorseneren gekookt in water met melk. Hierdoor blijven de schorseneren mooi wit. Vind je dit niet belangrijk dan kun je natuurlijk ook gewoon alleen water gebruiken.

Vegetarische bijgerechten

Ben je na het maken van deze vegetarische schorseneren met hazelnoot en Parmezaan korst op zoek naar meer verrassende vegetarische bijgerecht recepten van seizoensgroenten? Probeer dan ook eens deze rösti van koolrabi of deze pompoen en aardappel pommes duchesse.

Schorseneren met korst van hazelnoot en parmezaan. Een heerlijk vegetarisch bijgerecht. Ook wel winter asperges genoemd.

Schorseneren met korst van hazelnoot en Parmezaan

Anna Kaptein
Schorseneren met korst van hazelnoot en Parmezaan. Een heerlijke en verrassende manier om je schorseneren te serveren.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 45 min
Gang Bijgerecht
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram schorseneren
  • 40 gram Parmezaanse kaas
  • 40 gram hazelnoten
  • 1 klontje roomboter
  • 500 ml melk
  • 500 ml water

Instructies
 

  • Zet een ruime pan met water, de melk en een snufje zout op en breng aan de kook.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en de gril stand.
  • Schil de schorseneren onder stromend water. Zo worden je handen het minst vies en plakkerig. Wil je zeker weten geen bruine handen? Gebruik dan keuken handschoenen.
  • Snijd ze in gelijke stukken, zowel in de lengte als in de breedte en leg ze direct in het kokende water/melk.
  • Kook ze gedurende 20 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas en hak de hazelnoten fijn. Meng deze goed door elkaar.
  • Giet de schorseneren af en leg ze in een ovenschaal.
  • Verdeel het klontje boter over de schorseneren en vervolgens ook het kaas noten mengsel.
  • Zet gedurende 5 – 10 minuten in de oven onder de gril. Let op dat de korst niet verbrand dus hou ze goed in de gaten!
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Misschien ook interessant

1 Reactie

  • Reageer
    Ramona
    27 november 2022 at 03:46

    Hallo Anna,

    Je schorseneren met korst van hazelnoot en parmezaan recept klinkt goed, ik zal het zeker eens een keer gaan proberen!
    Ik heb tot op heden één keer eerder iets met schorseneren klaargemaakt, dat moet zo’n drie jaar geleden zijn geweest. Hoewel er met de smaak beslist niets mis was, heb ik toch wel een soort van trauma aan de schorseneren overgehouden. Ik zal je hieronder uitleggen waarom.

    Ter ere van ons 12,5 jaar huwelijk hadden we gasten uitgenodigd en het leek mijn man leuk bij het diner eens iets met schorseneren te serveren. Na het schoonmaken van de groente werd ik onaangenaam verrast door het feit dat ik de kleverige donkerbruine smurrie op mijn handen er met geen mogelijkheid af kreeg gewassen! Daar zat ik dan te midden van mijn tafelgenoten, met klevende bruine klauwen. Tot overmaat van ramp hadden werkelijk alle dames aan tafel werkelijk tot in de puntjes keurig verzorgde handen en nagels.
    Misschien zien ze het niet was nog mijn hoopvolle gedachte maar helaas… Kort na afloop van het eten werd ik door een van de vrouwelijke gasten even apart genomen, ze wilde niet onbeleefd overkomen maar een gastvrouw met zulke groezelige handen vond ze echt niet kunnen. De volgende dag belde een vriendin mij met de boodschap “Schat als je ooit nog eens schorseneren voor ons klaarmaakt, doe dan alsjeblieft keukenhandschoenen bij het schillen aan, iedereen zat bedenkelijk naar je bruine handen te kijken.”
    Ik heb me zelden zo opgelaten gevoeld en pas na vier of vijf dagen waren mijn handen weer schoon dus op kantoor kreeg ik het ook nog moeilijk.

    Groetjes,
    Ramona

  • Laat een reactie achter

    Beoordeel het recept




    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.