Soep van schorseneren
Een fluweelzachte roomwitte vegetarische soep van schorseneren. Ook wel winter asperges of keukenmeidenverdriet genoemd. Met topping van zonnebloempitten en tuinkers.
Schorseneren zijn donkere, bruine wortels van een plant uit de composietenfamilie. Schorseneren hebben meerdere bijnamen zoals keukenmeidenverdriet of huisvrouwenleed, omdat je er van die vieze handen van krijgt. Ook worden schorseneren asperges voor de armen of winter asperges genoemd, omdat schorseneren qua smaak een beetje weg hebben van asperges maar een stuk goedkoper zijn.
Hoe kan je het beste schorseneren schoonmaken?
Schorseneren zien er, als ze nog niet zijn schoongemaakt, heel onaantrekkelijk uit. Het zijn dan modderige stengels met een dikke schil. Het uiterlijk weerhoud veel mensen ervan om schorseneren te eten, wat echt heel zonde is. Het schoonmaken van schorseneren zorgt namelijk ook nog eens voor hele vieze bruine en plakkerige handen die je moeilijk schoon krijgt. Dit kan je gelukkig voorkomen! Je kunt keukenhandschoenen zoals deze aandoen, of je kunt de schorseneren onder stromend water of in een grote kom vol water zoals deze schillen met een dunschiller. Daarna kun je ze gelijk gebruiken voor de soep met schorseneren of in een (schone) kom met water en een scheutje citroensap (tegen het verkleuren) gebruiken.
Recepten met schorseneren
Ben je na het maken van deze soep van schorseneren op zoek naar meer recepten met schorseneren? Probeer dan ook eens deze schorseneren uit de oven met krokante korst van Parmezaan.
Recept instructie voor soep van schorseneren
Onderstaand vind je het uitgeschreven recept voor de soep van schorseneren. Wil je het recept maken voor minder of meer personen dan in het recept omschreven? Pas dan gemakkelijk het aantal personen aan onder de porties, de hoeveelheden worden dan automatisch aangepast. Ook de ingrediënten hoeveelheden kun je zelf aanpassen. Bij de benodigdheden zijn alle keukenbenodigdheden beschreven die nodig zijn voor dit recept. Wil je weten welke keukenbenodigdheden ik het liefste gebruik? Klik dan op de betreffende link. Veel kookplezier bij het maken van de schorsenren soep en laat vooral weten hoe het smaakte, dat vinden we erg leuk!
Soep van schorseneren
Benodigdheden
- 1 koksmes
Ingrediënten
- 600 gram schorseneren
- 2 stuks wat grotere aardappels
- 1 stuk grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 100 ml haverroom
- 1 liter groentebouillon
- 1 mespunt chilivlokken
- 1 theelepel mosterd
- 4 eetlepels zonnebloempitten
- 10 gram tuinkers is een half bakje
Instructies
- Maak de schorseneren schoon zoals beschreven in de tekst hierboven en snijd in kleine stukjes.
- Schil de aardappels en snijd ook in kleine stukjes.
- Snipper de ui en de knoflook.
- Zet een pan met dikke bodem en een scheut olijfolie op middelhoog vuur.
- Fruit de ui en de knoflook samen met de chilivlokken een paar minuten aan.
- Voeg de schorseneren en de aardappel toe en bak 1 minuutje mee.
- Voeg ook de mosterd toe.
- Doe de groentebouillon in de pan en breng aan de kook. Laat 25 minuten zachtjes koken.
- Rooster ondertussen de zonnebloempitten in een droge koekenpan.
- Pureer de soep van schorseneren met de staafmixer tot een gladde soep.
- Voeg de room toe en roer goed door.
- Breng zo nodig nog extra op smaak.
- Serveer de soep van schorseneren met de zonnebloempitten en tuinkers.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties