Ovenschotel met savooiekool en gehakt
Ovenschotel met savooiekool en gehakt. Echt comforfood voor de koude dagen. Een gezond en makkelijk recept wat je goed van tevoren kunt voorbereiden voor het avondeten. Vlak voordat je aan tafel gaat hoef je het alleen nog op te warmen in de oven.
Deze ovenschotel met savooiekool en gehakt (ook wel groene kool genoemd) is een recept wat mijn schoonmoeder al jaren regelmatig voor ons maakt. Met name in de koudere herfst en winter maanden. En elke keer maakt ze ons daar weer zo gelukkig mee. Ook de kinderen eten dan met plezier hun bordje leeg. Het recept voor deze ovenschotel met savooiekool en gehakt is voor een flinke hoeveelheid. Wij verdelen de hoeveelheid dan ook meestal over twee ovenschalen en eten er de dag daarna nog een keer van. De dag erna smaakt hij vaak nog lekkerder. Op 175 graden gedurende 30 minuten kun je de ovenschotel heel goed opwarmen. Doe dit liever niet in de magnetron, want dan wordt het lekkere korstje slap.
Savooiekool of groene kool
De ene noemt het savooiekool en de andere groene kool. Maakt niet uit hoe je hem noemt, het is een heerlijke en hele mooie kool soort die zich heel goed leent voor een ovenschotel. Snijd de savooiekool wel heel fijn, dan smaakt hij het lekkerste. Je kunt dat doen met een keukenmachine zoals deze of met een mandoline zoals deze. Als je beide niet hebt snijd je de kool heel fijn met een heel scherp mes.
Recepten met savooiekool
Ben je na het maken van deze ovenschotel met savooiekool op zoek naar meer recepten met savooiekool of groene kool? Probeer ook eens deze pasta met savooiekool en pittige pompoenpit pangrattato. Of maak een variant op deze ovenschotel, namelijk deze vegetarische Chinese kool ovenschotel met kerrie en tomaat.
Benodigde keuken materialen voor savooiekool ovenschotel
– 2 grote pannen
– Koekenpan
– Knoflookpers
– Ovenschotel
– Pureestamper

Ovenschotel met savooiekool en gehakt
Ingrediënten
- 350 gram biologisch rundergehakt
- 1 kilo kruimige aardappels
- 1 stuk savooiekool of groene kool
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 40 gram roomboter
- 150 ml melk
- 1 stuk ui
- 1 teentje knoflook
- 4 eetlepels paneermeel
- 150 grm geraspte belegen kaas
- 1 eetlepel zonnebloemolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Zet twee grote pannen met water en een snufje zout op het vuur en breng aan de kook.
- Schil de aardappels en snijd in grove stukken. Voeg toe aan het water van één van de pannen en kook in ongeveer 20 minuten gaar.
- Snijd vervolgens de savooiekool in kwarten en verwijder de harde kern onderin. Snijd de savooiekool vervolgens in dunne reepjes.
- Blancheer de savooiekool 4 minuten in het kokende water van de andere pan en giet dan af.
- Snipper de ui. Zet een koekenpan met 1 eetlepel zonnebloemolie op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui toe als de olie heet is en fruit de ui aan. Voeg de kerrie toe aan de ui en bak mee. Pers de knoflooktenen en voeg ook toe. Voeg als laatste het gehakt toe en bak deze rul totdat het precies gaar is. Breng op smaak met zout en peper. Zet daarna het vuur uit.
- Giet de aardappels af als ze gaar zijn en stamp ze met de pureestamper tot een puree. Voeg de melk, de roomboter en de nootmuskaat toe en roer goed door tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout en peper.
- Pak één hele grote ovenschaal (de grootste die je hebt) of twee kleinere ovenschalen. Verdeel de savooiekool over de bodem van de ovenschaal of ovenschalen. Verdeel daaroverheen 1/3 van de kaas. Voeg dan het gebakken gehakt toe als volgende laag en maak de ovenschotel af door het aardappel puree toe te voegen. Strijk het aardappelpuree als bovenste laag goed glad en verdeel de rest van de kaas en het paneermeel eroverheen.
- Bak de ovenschotel met savooiekool af in ongeveer 25 minuten totdat hij een mooi goudbruin korstje heeft.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
15 Reacties
Sjaak
26 juli 2020 at 18:01Hoi 👍Anna,
De sovooiekool schotel staat in de oven hij ruikt heerlijk, dank voor je recept.
Een gezonde groet,
Sjaak
Anna
31 juli 2020 at 11:02Hoi Sjaak, wat leuk om te horen! Hopelijk heeft die ook goed gesmaakt!
Nel
30 oktober 2020 at 18:38Dag Anna. vanavond de ovenschotel savooienkool gemaakt. HEERLIJK. Ga hem z erker vaker maken. Dankjewel
Anna
2 november 2020 at 09:33Hoi Nel, wat fijn om te horen! Dank voor je reactie.
Groetjes Anna
Coby Klijnstra
8 december 2020 at 17:28Dag Anna, de ovenschotel met savooienkool is echt een aanrader.
Heerlijk! Bij ons in de supermarkt was geen savooiekool vooradig maar wel een mix van allemaal koolsoorten inclusief boerenkool. Het smaakte voortreffelijk dus nu maak ik het altijd met de mix.
Groeten Coby
Anna
11 december 2020 at 13:33Hoi Coby,
Wat leuk om te horen, fijn! Inderdaad kun je de schotel ook heel goed met andere kool soorten maken. Lekker idd ter variatie.
Groetjes Anna
Henny
5 maart 2021 at 17:56Heb de savooiekool inde oven gedaan had nogwat peen over en ook erbij gedaan heerlijk de geur VDS’s kool .
Hartelijk bedankt!
Anna
1 mei 2021 at 08:04Hoi Henny, Ook een goed idee! fijn dat het lekker smaakte. Groetjes Anna
Truus
12 september 2021 at 15:20Je hebt.. Groene kool, Savooien kool , Chinese kool, Spitskool , Boerenkool ,Wittekool….Dus Savooiekool is geen groenenkool .
Anna
1 oktober 2021 at 10:53Hoi Truus, Je hebt inderdaad heel veel koolsoorten, maar de savooiekool heeft als enige twee namen, namelijk groene kool en savooiekool. Beide namen zijn goed en je krijgt ook altijd dezelfde kool bij de groenteboer, maar verwarrend kan het zeker zijn.
Groetjes Anna
Anoniem
11 januari 2023 at 19:56Lekker!!!!
annelies de Vos
1 december 2023 at 18:06HEEEEEEERLIJKKKKKKKKKKKKKK
Anna
7 december 2023 at 16:26Super fijn zeg!! dankjewel.
Anoniem
6 december 2023 at 17:236 december 2023. Super lekker, voor herhaling vatbaar.
Anna
7 december 2023 at 16:26Wat leuk te horen, fijn!