Töltött káposzta (Hongaarse koolrolletjes)
Töltött káposzta zijn koolrolletjes gevuld met gehakt en gegaard in zuurkool met paprikapoeder. Naar klassiek Hongaars recept.
Tijdens mijn reis naar Budapest heb ik uiteraard veel typisch Hongaarse gerechten gegeten. Want wat is leuker dan in een land de lokale specialiteiten te proeven. Zo proefde ik voor het eerst ook töltött káposzta, oftewel koolrolletjes gevuld met gehakt en gestoofd in de zuurkool. Echt een heerlijk smaakvol gerecht waarbij het vettige van de gehakt heel goed samen gaat met de zure zuurkool. Ook al heb je wel eens gevulde koolrolletjes gegeten, dit is echt weer een unieke variant. Bij thuiskomst heb ik ze nagemaakt en het recept uitgeschreven. Nog steeds smaakte het heerlijk en is het hier een recept wat blijft. Ondanks dat ik meestal vegetarisch eet maar ik voor deze Hongaarse gevulde koolrolletjes graag een uitzondering. Wil je graag vaker Hongaars koken? Dan is dit kookboek zeker een aanrader!
Welke kool gebruik je om te vullen?
In het klassieke recept staat bij de ingrediëntenlijst zuurkoolbladeren welke je gebruikt om te vullen. Omdat deze niet heel gemakkelijk te krijgen zijn (alleen in speciaalzaken), heb ik gekozen om platte kool bladeren te vullen. Platte kool lijkt erg op witte kool, alleen de bladeren zijn een stuk groter wat erg makkelijk is als je ze wilt vullen. Kan je deze koolsoort nou ook niet vinden? Gebruik dan witte kool bladeren. Bij beide koolsoorten blancheer je de bladeren per 2 of 3 stuks in een ruime pan 1 minuut, waarna je ze gelijk weer uit de pan haalt met een grote schuimspaan zoals deze. Laat ze afkoelen en droog worden voordat je ze gaat vullen.
Recepten met kool
Ben je na het eten van deze gevulde koolrolletjes met zuurkool op zoek naar meer recepten met kool? Probeer dan ook eens deze ovenschotel met savooiekool en gehakt of deze vegetarische gevulde koolrolletjes.
Recept instructie voor töltött káposzta
Onderstaand vind je het uitgeschreven recept voor de töltött káposzta. Wil je het recept maken voor minder of meer personen dan in het recept omschreven? Pas dan gemakkelijk het aantal personen aan onder de porties, de hoeveelheden worden dan automatisch aangepast. Ook de ingrediënten hoeveelheden kun je zelf aanpassen. Bij de benodigdheden zijn alle keukenbenodigdheden beschreven die nodig zijn voor dit recept. Wil je weten welke keukenbenodigdheden ik het liefste gebruik? Klik dan op de betreffende link. Veel kookplezier bij het maken van de gevulde koolrolletjes met gehakt en zuurkool en laat vooral weten hoe het smaakte, dat vinden we erg leuk!
Töltött káposzta (Hongaarse koolrolletjes)
Benodigdheden
Ingrediënten
- 1 stuk platte kool of witte kool
- 600 gram half om half gehakt
- 2 stuks uien
- 2 teentjes knoflook
- 60 gram gekookte rijst
- 3 theelepels paprikapoeder
- 1 kilo zuurkool
- 1 liter groentebouillon
- 80 gram roomboter + extra klont
- 4 eetlepels bloem
- 1 stuk ei dooier
- 200 ml zure room
Instructies
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.
- Zet een ruime pan met water en een snufje zout op en breng aan de kook.
- Verwijder alle bladeren voorzichtig van de kool.
- Blancheer de buitenste (grootste) bladeren van de kool 1 minuut en laat in een kom afkoelen.
- Snipper de uien en de knoflook tenen heel fijn. Zet één gesnipperde ui opzij.
- Meng het gehakt met de chilivlokken, één gesnipperde ui, de knoflook tenen, de gekookte rijst en het ei dooier. Kneed goed door en breng op smaak met een snufje zout.
- Leg op het koolblad wat vulling, druk het gehakt goed aan en rol het koolblad strak op. Vouw als laatste de uiteinden naar binnen toe en leg het gevulde koolblad met de vouwkanten naar beneden. Herhaal dit tot al het gehakt op is.
- Zet een grote pan met dikke bodem en een flinke klont roomboter op laag vuur op. Fruit hierin de overgebleven gesnipperde ui een paar minuten.
- Voeg daarna de helft van de zuurkool toe.
- Leg bovenop de zuurkool voorzichtig alle koolrolletjes.
- Verdeel de rest van de zuurkool over de koolrolletjes heen.
- Giet de groentebouillon over de zuurkool heen, zowel de zuurkool als de koolrolletjes moeten net onder staan. Gebruik zo nodig een beetje extra groentenbouillon.
- Doe de deksel op de pan en laat het geheel 1 uur op laag vuur zachtjes pruttelen.
- Maak ondertussen de saus van de roomboter, het bloem en het paprikapoeder. Roer goed door totdat je een roux hebt en laat deze helemaal afkoelen.
- Verwijder na het uur voorzichtig de koolrolletjes uit de pan en leg apart op een bord.
- Voeg de roux toe aan de zuurkool en roer goed door zodat het vocht van de zuurkool en de groentebouillon binden door de roux.
- Leg de koolrolletjes voorzichtig weer terug in de pan en laat het geheel nog 10 minuten op laag vuur zachtjes door koken.
- Serveer de 'töltött káposzta' oftewel de zuurkool met de koolrolletjes en de zure room.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties