Ga terug
–+ servings
Dit heerlijke vegetarische recept van zoete aardappel in tomaten limoensaus met kardemom van Yotam Ottolenghi is een ware smaakexplosie. Een recept om zeker eens te maken!

Zoete aardappel in tomaten limoensaus en kardemom

Anna Kaptein
Ontdek de perfecte smaakcombinatie van Yotam Ottolenghi's geroosterde zoete aardappels met tomaten limoensaus en kardemom. Een eenvoudig vegetarisch recept met verrassende kruiden, perfect geroosterde aardappels en een sensationele saus.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Vegetarisch hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de zoete aardappels

  • 5 stuks zoete aardappels
  • 2 etelepels olijfolie
  • 1,5 eetlepel ahornsiroop
  • 1/2 theelepel kardemompoeder
  • 1/2 theelepel gemalen komijn

Voor de tomaten limoensaus met kardemom

  • 75 ml olijfolie
  • 6 tenen knoflook
  • 2 stuks groene chilipepers
  • 2 stuk sjalotten
  • 1 blik van 400 gram roma tomaten glad gepureerd
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1,5 theelepel kristalsuiker
  • 1,5 theelepel gemalen kardemom
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 stuks limoenen
  • 2 theelepels fijngehakte verse dille

Instructies
 

Voor de zoete aardappels

  • Verwarm de oven voor op 240 graden.
  • Schil de zoete aardappels met een dunschiller en snijd ze daarna overdwars in dikke plakken van ongeveer 2,5 cm.
  • Meng in een grote mengkom de zoete aardappels met de olijfolie, de ahornsiroop, de kardemom, de komijn, 1/2 theelepel zout en een flinke draai verse peper,
  • Verdeel de plakken zoete aardappel daarna uit over een met bakpapier beklede bakplaat en denk hem daarna goed af met aluminiumfolie. Zet gedurende 25 minuten in de oven.
  • Verwijder daarna het folie en zet nog voor 10 a 12 minuten terug in de oven tot de aardappel plakken gaar zijn en de bovenkant mooi bruin.

Voor de tomaten limoensaus met kardemom

  • Maak ondertussen de saus.
  • Schil de tenen knoflook en hak fijn.
  • Hak de chilipepers fijn en verwijder de zaadlijsten als je het iets minder pittig wilt.
  • Doe de olie met de knoflook, de chilipepers en een snuf zout in een grote sauteerpan met een deksel en zet hem op halfhoog vuur.
  • Bak alles heel rustig in 8 - 10 minuten en roer af en toe tot de knoflook gaar is en geurt (het is niet de bedoeling dat de knoflook bruin of knapperig wordt, dus zet zo nodig het vuur iets lager.)
  • Schep de helft van de olie, chilipeper en knoflook in een klein schaaltje; de rest kan in de pan blijven.
  • Schil de sjalotten en snipper fijn. Doe de sjalotten vervolgens in dezelfde pan, zet op halfhoog vuur en bak ze 5 minuten onder regelmatig omscheppen tot ze gaar en doorschijnend zijn.
  • Voeg de gepureerde tomaten uit blik toe met de tomatenpuree, de suiker, de kardemom, een snuf zout en het komijn.
  • Rasp van 1 limoen 1 theelepel citroenrasp af en voeg ook toe en laat de saus onder af en toe roeren 5 minuten koken.
  • Roer er 250 ml water door, breng het net tegen de kook aan en laat de saus nog 5 minuten zachtjes koken.
  • Doe de zoete aardappel plakjes met de bruine kant naar boven in de pan met saus, stapel zo nodig hier en daar op elkaar.
  • Zet het vuur laag, leg de deksel op de pan en laat de saus nog 10 minuten sudderen.
  • Meng de gehakte dille met 1 eetlepel limoensap en met de achtergebleven chili-knoflook olie en sprenkel het over de zoete aardappel heen.
  • Serveer het gerecht rechtstreeks uit de pan, met de overgebleven partjes limoen.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!