Ga terug
–+ servings
Zelf je vegetarische bonenburger maken is ontzettend makkelijk en leuk om te doen. Een heerlijke zelfgemaakte bonenburger Mexican style! Lekker als uitgebreide lunch of vegetarisch hoofdgerecht.

Zelf je Mexicaanse bonenburger maken

Anna Kaptein
Zelf je vegetarische bonenburger maken is ontzettend makkelijk en leuk om te doen. Een heerlijke zelfgemaakte bonenburger Mexican style!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Vegetarisch hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 450 gram kidneybonen
  • 8 flinke eetlepels havermout
  • 4 of 5 stuks hamburger broodjes
  • 1/2 krop ijsbergsla
  • 2 stuks grote vleestomaten
  • 2 stuks rijpe avocado's
  • 6 stuks cherrytomaatjes
  • sap van een halve limoen
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels chilisaus
  • 1/2 stuk ei
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel chilivlokken
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel koriander
  • 4 eetlepels brood kruim
  • 150 gram tortilla chips

Instructies
 

  • Laat de kidneybonen minimaal 12 uur van te voren weken in ruim water. Als je kidneybonen uit blik of pot gebruikt hoeft dit niet.
  • Kook daarna de kidneybonen in ruim water (ze nemen veel vocht op) gaar. Als je kidneybonen uit blik of pot gebruikt hoeft dit niet. Giet ze daarna af en dep zoveel mogelijk droog met keukenpapier.
  • Rooster alle kruiden kort in een droge koekenpan totdat ze beginnen te geuren.
  • Doe de kidneybonen, de geroosterde kruiden, de knoflook, de havermout, het halve ei en het brood kruim inde keukenmachine en mix goed door elkaar. Breng op smaak met zout.
  • Als het mengsel nog te nat is voeg je net zoveel brood kruim toe totdat het een goede substantie heeft om burgers van te maken.
  • Draai er 4 of 5 grote ballen van en druk deze plat tot bonenburgers of gebruik een hamburgerpers. Leg deze tot het bakken apart.
  • Maak ondertussen de guacamole door de avocado's, de cherrytomaatjes, de mayonaise, de chilisaus en het sap van de halve limoen samen in de keukenmachine fijn te malen tot een saus. Breng op smaak met zout en peper.
  • Bak de hamburgerbroodjes af volgens aanwijzingen op de verpakking en snij ze open.
  • Snijd de ijsbergsla en de vleestomaten in plakken.
  • Bak daarna de bonenburgers in een hete koekenpan met 1 eetlepel zonnebloemolie. Bak de burgers ongeveer 3 minuten per kant tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Maak de Mexicaanse burgers af door eerst de ijsbergsla op het broodje te doen, daarna de gebakken bonenburger, dan royaal te beleggen met de guacamole saus en als laatste de plak tomaat. Dek af met de bovenkant van het broodje en serveer met de tortilla chips.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!