Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Snijd ze dor midden of in kwarten, afhankelijk van de grootte.
Vet een springvorm in en bestuif met wat bloem.
Mix de suiker, de vanille suiker en de boter met een keukenmixer tot een romige massa.
Voeg vervolgens de eieren toe en mix weer goed tot een glad beslag.
Voeg beetje bij beetje de spelt bloem toe terwijl je blijft mixen.
Voeg de ricotta toe en mix deze ook goed door.
Voeg het bakpoeder toe en mix goed erdoor.
Voeg als laatste een snufje zout en mix ook goed door.
Spatel vervolgens de helft van de aardbeien voorzichtig door het beslag.
Doe het beslag in de springvorm en maak glad met de bolle kant van een lepel.
Verdeel de rest van de aardbeien in één laag over de cake. Werk van binnen naar buiten.
Zet in het midden van de oven en bak de aardbeien ricotta cake in 30 - 35 mooi goudbruin.