Ga terug
+ servings
Töltött káposzta zijn koolrolletjes gevuld met gehakt en gegaard in zuurkool met paprikapoeder. Naar klassiek Hongaars recept.

Töltött káposzta (Hongaarse koolrolletjes)

Anna Kaptein
Töltött káposzta zijn koolrolletjes gevuld met gehakt en gegaard in zuurkool met paprikapoeder. Naar klassiek Hongaars recept.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 5 personen

Ingrediënten
  

  • 1 stuk platte kool of witte kool
  • 600 gram half om half gehakt
  • 2 stuks uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 60 gram gekookte rijst
  • 3 theelepels paprikapoeder
  • 1 kilo zuurkool
  • 1 liter groentebouillon
  • 80 gram roomboter + extra klont
  • 4 eetlepels bloem
  • 1 stuk ei dooier
  • 200 ml zure room

Instructies
 

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.
  • Zet een ruime pan met water en een snufje zout op en breng aan de kook.
  • Verwijder alle bladeren voorzichtig van de kool.
  • Blancheer de buitenste (grootste) bladeren van de kool 1 minuut en laat in een kom afkoelen.
  • Snipper de uien en de knoflook tenen heel fijn. Zet één gesnipperde ui opzij.
  • Meng het gehakt met de chilivlokken, één gesnipperde ui, de knoflook tenen, de gekookte rijst en het ei dooier. Kneed goed door en breng op smaak met een snufje zout.
  • Leg op het koolblad wat vulling, druk het gehakt goed aan en rol het koolblad strak op. Vouw als laatste de uiteinden naar binnen toe en leg het gevulde koolblad met de vouwkanten naar beneden. Herhaal dit tot al het gehakt op is.
  • Zet een grote pan met dikke bodem en een flinke klont roomboter op laag vuur op. Fruit hierin de overgebleven gesnipperde ui een paar minuten.
  • Voeg daarna de helft van de zuurkool toe.
  • Leg bovenop de zuurkool voorzichtig alle koolrolletjes.
  • Verdeel de rest van de zuurkool over de koolrolletjes heen.
  • Giet de groentebouillon over de zuurkool heen, zowel de zuurkool als de koolrolletjes moeten net onder staan. Gebruik zo nodig een beetje extra groentenbouillon.
  • Doe de deksel op de pan en laat het geheel 1 uur op laag vuur zachtjes pruttelen.
  • Maak ondertussen de saus van de roomboter, het bloem en het paprikapoeder. Roer goed door totdat je een roux hebt en laat deze helemaal afkoelen.
  • Verwijder na het uur voorzichtig de koolrolletjes uit de pan en leg apart op een bord.
  • Voeg de roux toe aan de zuurkool en roer goed door zodat het vocht van de zuurkool en de groentebouillon binden door de roux.
  • Leg de koolrolletjes voorzichtig weer terug in de pan en laat het geheel nog 10 minuten op laag vuur zachtjes door koken.
  • Serveer de 'töltött káposzta' oftewel de zuurkool met de koolrolletjes en de zure room.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!