Ga terug
–+ servings
Zelf empanadas maken, heb je dat wel eens gedaan Super makkelijk en erg leuk om te doen! Maak zelf deze vegetarische empanadas van bloemkool, kerrie en doperwten.

Zelf empanadas maken

Anna Kaptein
Zelf empanadas maken, heb je dat wel eens gedaan? Super makkelijk en erg leuk om te doen! Maak zelf deze vegetarische empanadas van bloemkool, kerrie en doperwten.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Hapjes
Porties 12 empanadas

Ingrediënten
  

Voor de vulling

  • 1 stuk kleine bloemkool
  • 1 stuk rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram doperwten vers of diepvries
  • 1 theelepel kerrie
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 1/2 theelepel chilivlokken
  • 1 blok tomatenblokjes

Voor het deeg

  • 150 gram volkorenmeel
  • 150 gram bloem
  • 125 gram roomboter
  • 1 stuk ei
  • 70 ml koud water
  • 2 theelepels azijn
  • flinke snuf zout

Instructies
 

Het deeg maken

  • Snijd de koude roomboter in blokjes.
  • Doe het bloem, het volkorenmeel en de blokjes boter in de keukenmachine en mix goed door elkaar. Voeg vervolgens het ei en een snuf zout toe en mix weer goed door.
  • Voeg daarna beetje bij beetje het koude water en het azijn toe en mix nogmaals goed door.
  • Zet daarna de keukenmachine uit en haal het deeg eruit.
  • Kneed met je hand het deeg nog eenmaal goed door en maak er een bal van.
  • Zet de deegbal afgedekt voor minimaal een halfuur in de koelkast.

De vulling maken

  • Zet ondertussen een ruime pan met water en een snuf zout op het vuur en breng aan de kook.
  • Snijd de bloemkool in roosjes en blancheer de bloemkool roosjes 5 minuten in het kokende water.
  • Schep de geblancheerde bloemkool roosjes uit het kookwater met een schuimspaan en zet apart. Laat het kookwater opstaan.
  • Blancheer vervolgens de doperwten 3 minuten in het kokende water.
  • Schep deze ook na 3 minuten uit het water en zet het vuur uit.
  • Zet een wok met een flinke scheut olijfolie op middelhoog vuur.
  • Snipper de ui en de knoflook en voeg samen met de kerrie, het mosterdzaad en de chilivlokken toe aan de wok.
  • Fruit een paar minuten aan.
  • Snijd de bloemkool roosjes met een scherp mes fijn, zodat je een soort bloemkool couscous overhoud.
  • Voeg de bloemkool samen met de tomatenblokjes toe aan de wok en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg daarna ook de doperwten toe en breng op smaak met zout en zo nodig nog een beetje peper.
    zelf vegetarische bloemkool empanadas maken
  • Zet het vuur onder de wok uit en laat de vulling van de empanadas afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.

De empanadas vullen

  • Haal het deeg uit de koelkast en maak er een langewerpige rol van.
  • Bestrooi je werkplek lichtjes met bloem en snijd met een scherp mes een plakje deeg van je deegrol af.
  • Rol dit plakje deeg uit tot een ronde, dunne lap. Gebruik een rond kommetje van ongeveer 12 a 13 cm doorsnede als mal, zorg dat deze makkelijk op het deeg past.
  • Steek een cirkel uit het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Leg een beetje van de vegetarische bloemkool vulling in het midden, laat de randen goed vrij.
  • Smeer de randen in met een beetje water en vouw de empanadas dicht.
  • Druk de randen goed op elkaar en druk deze aan met een vork of vouw ze steeds een stukje over elkaar heen.
  • Herhaal dit tot je alle empanadas gevuld hebt.
  • Bestrijk de empanadas met losgeklopt ei en bak ze 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Je kunt de empanadas zowel warm als koud serveren.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!