Zelf empanadas maken

20 april 2023 (Laatst bijgewerkt: 25 april 2023)
Zelf empanadas maken, heb je dat wel eens gedaan Super makkelijk en erg leuk om te doen! Maak zelf deze vegetarische empanadas van bloemkool, kerrie en doperwten.

Zelf empanadas maken

Zelf empanadas maken, heb je dat wel eens gedaan? Super makkelijk en erg leuk om te doen! Maak zelf deze vegetarische empanadas van bloemkool, kerrie en doperwten.

Empanadas zijn heerlijke gevulde deeghapjes die populair zijn in veel Latijns-Amerikaanse landen. Empanadas zijn een geweldige manier om te genieten van een heerlijk hartig hapje dat gemakkelijk te maken is. Je kunt eindeloos experimenteren met verschillende vullingen, zoals kaas en ham, kip en maïs, of zwarte bonen en paprika’s, om te ontdekken welke je favoriet is. Deze zelfgemaakte empanadas hebben een vegetarische vulling van bloemkool met kerrie en doperwten. Smaakvol, gezond en met pit!

Vegetarische empanadas met bloemkool, doperwten en kerrie

Voor de foodblogswap van deze maand mocht ik koken van de blog van Catharina, de keuken van de zoete inval. Wellicht denk je dat hier alleen maar zoete recepten worden gedeeld, maar niets is minder waar. Er staan tal van heerlijke en zeer uiteenlopende recepten op de blog van Catharina. Uiteindelijk heb ik gekozen om een eigen versie te maken van haar empanadas met pittig gehakt. Daar zijn deze zelfgemaakte vegetarische empanadas met bloemkool, doperwten en kerrie uit voort gekomen.

Volkoren empanadas maken

Het deeg van deze vegetarische empanadas is gedeeltelijk gemaakt van volkoren meel. Met deze volkoren empanadas krijg je meer vezels en voedingsstoffen binnen dan met de gewone versie. Ik heb wel maar voor de helft volkoren meel gebruikt, anders wordt het empanada deeg te droog en te breekbaar. Voor het vullen en mooi dichtvouwen van de empanadas heb je hele makkelijke en fijne empanada makers zoals deze. Dit zijn echt hele makkelijk (en betaalbare!) hulpjes bij het goed en mooi dichtvouwen van empanadas.

Vegetarische hapjes met bloemkool

Ben je na het zelf maken van deze vegetarische empanadas met bloemkool op zoek naar meer vegetarische hapjes met bloemkool? Probeer dan ook eens deze vegetarische bloemkool nuggets of deze eiersalade met bloemkool en kerrie.

Benodigde keukenmaterialen voor het zelf maken van empanadas

Empanada maker
Deegroller
Mengkom
Keukenmachine (mijn favoriet!)
Wok
Koksmes

Zelf empanadas maken, heb je dat wel eens gedaan Super makkelijk en erg leuk om te doen! Maak zelf deze vegetarische empanadas van bloemkool, kerrie en doperwten.

Zelf empanadas maken

Anna Kaptein
Zelf empanadas maken, heb je dat wel eens gedaan? Super makkelijk en erg leuk om te doen! Maak zelf deze vegetarische empanadas van bloemkool, kerrie en doperwten.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Hapjes
Porties 12 empanadas

Ingrediënten
  

Voor de vulling

  • 1 stuk kleine bloemkool
  • 1 stuk rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram doperwten vers of diepvries
  • 1 theelepel kerrie
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 1/2 theelepel chilivlokken
  • 1 blok tomatenblokjes

Voor het deeg

  • 150 gram volkorenmeel
  • 150 gram bloem
  • 125 gram roomboter
  • 1 stuk ei
  • 70 ml koud water
  • 2 theelepels azijn
  • flinke snuf zout

Instructies
 

Het deeg maken

  • Snijd de koude roomboter in blokjes.
  • Doe het bloem, het volkorenmeel en de blokjes boter in de keukenmachine en mix goed door elkaar. Voeg vervolgens het ei en een snuf zout toe en mix weer goed door.
  • Voeg daarna beetje bij beetje het koude water en het azijn toe en mix nogmaals goed door.
  • Zet daarna de keukenmachine uit en haal het deeg eruit.
  • Kneed met je hand het deeg nog eenmaal goed door en maak er een bal van.
  • Zet de deegbal afgedekt voor minimaal een halfuur in de koelkast.

De vulling maken

  • Zet ondertussen een ruime pan met water en een snuf zout op het vuur en breng aan de kook.
  • Snijd de bloemkool in roosjes en blancheer de bloemkool roosjes 5 minuten in het kokende water.
  • Schep de geblancheerde bloemkool roosjes uit het kookwater met een schuimspaan en zet apart. Laat het kookwater opstaan.
  • Blancheer vervolgens de doperwten 3 minuten in het kokende water.
  • Schep deze ook na 3 minuten uit het water en zet het vuur uit.
  • Zet een wok met een flinke scheut olijfolie op middelhoog vuur.
  • Snipper de ui en de knoflook en voeg samen met de kerrie, het mosterdzaad en de chilivlokken toe aan de wok.
  • Fruit een paar minuten aan.
  • Snijd de bloemkool roosjes met een scherp mes fijn, zodat je een soort bloemkool couscous overhoud.
  • Voeg de bloemkool samen met de tomatenblokjes toe aan de wok en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg daarna ook de doperwten toe en breng op smaak met zout en zo nodig nog een beetje peper.
    zelf vegetarische bloemkool empanadas maken
  • Zet het vuur onder de wok uit en laat de vulling van de empanadas afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.

De empanadas vullen

  • Haal het deeg uit de koelkast en maak er een langewerpige rol van.
  • Bestrooi je werkplek lichtjes met bloem en snijd met een scherp mes een plakje deeg van je deegrol af.
  • Rol dit plakje deeg uit tot een ronde, dunne lap. Gebruik een rond kommetje van ongeveer 12 a 13 cm doorsnede als mal, zorg dat deze makkelijk op het deeg past.
  • Steek een cirkel uit het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Leg een beetje van de vegetarische bloemkool vulling in het midden, laat de randen goed vrij.
  • Smeer de randen in met een beetje water en vouw de empanadas dicht.
  • Druk de randen goed op elkaar en druk deze aan met een vork of vouw ze steeds een stukje over elkaar heen.
  • Herhaal dit tot je alle empanadas gevuld hebt.
  • Bestrijk de empanadas met losgeklopt ei en bak ze 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Je kunt de empanadas zowel warm als koud serveren.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

2 Reacties

  • Reageer
    Elisabeth
    30 april 2023 at 09:33

    Leuke variatie. Zo krijg je toch ook weer mooi groente binnen.

    • Reageer
      Anna
      6 mei 2023 at 15:02

      Dankjewel! Ja inderdaad, vind ik altijd erg fijn 🙂

    Laat een reactie achter

    Beoordeel het recept




    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.