Was de courgette, snijd deze in de lengte door midden en hol deze met een speciale uithollepel of met een scherpe andere lepel uit. Verwijder alleen het zachte binnenste van de courgette, dit wordt anders pap na het inmaken.
Snijd daarna de courgette in halve maantjes.
Verwijder de schil van de rode ui en snijd de rode ui in halve ringen.
Doe de gesneden courgette en rode ui in een kom en bestrooi met het zout. Meng goed door, zodat het zout overal zit.
Zet vervolgens gedurende 2 a 3 uur apart zodat het vocht uit de courgette kan trekken.
Spel daarna het zout van de courgette en rode ui af onder de kraan.
Doe de afgespoelde courgette en rode in een gesteriliseerde weckpot.
Breng de azijn samen met het water, de suiker en de specerijen in een steelpannetje aan de kook.
Laat het 2 minuten zachtjes doorkoken en giet inmaakvocht samen met de specerijen daarna over de courgette en rode ui heen.
Laat de zoetzure courgette 24 uur staan voordat je het gaat eten, zo kunnen de smaken goed in trekken.
De ingemaakte courgette is zeker 3 maanden in een afgesloten pot houdbaar. Na openen in de koelkast bewaren.