Schil de witte asperges en snijd ongeveer 2 cm van de onderkant af. Snijd de asperges vervolgens in schuine stukjes van ongeveer 3-4 cm lang.
Verhit een scheut olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
Snipper de rode ui, de knoflook en de rode peper en verwijder de zaadlijsten.
Voeg de rode ui, knoflook en rode peper toe en fruit deze een paar minuten aan.
Voeg de gesneden aspergestukjes, de witte wijn, de groentebouillon en de slagroom toe en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan maar zorg dat het vocht met de asperge stukjes erin net blijft koken.
Kook de witte asperges 12 minuten en proef dan of ze gaar zijn. Laat ze zo nodig nog iets langer koken.
Voeg in de laatste 5 minuten de doperwten toe en kook deze 5 minuten mee.
Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking in een pan met licht gezouten water. Giet de pasta af wanneer deze al dente is.
Snijd ondertussen de gemarineerde tomaatjes in stukjes en de verse basilicum blaadjes in reepjes.
Voeg de gesneden tomaatjes toe aan de saus en meng goed door.
Voeg de gekookte pasta toe aan de pan en meng alles goed door elkaar, zodat de saus de pasta goed bedekt.
Breng de pasta op smaak met zout en peper naar smaak.
Serveer de pasta met witte asperges direct en garneer met de verse gesneden basilicumblaadjes.