Geroosterde aardpeer
Aardpeer wordt ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjok genoemd en is heerlijke zoetig van smaak. Dit recept van geroosterde aardpeer is een heerlijke bereiding van aardperen.
Aardperen zijn kleine knollen met een ribbelige structuur. Aardpeer is een echte wintergroente die van november tot maart ongeveer te verkrijgen is. De smaak van aardpeer is zoetig en nootachtig en de kleur lichtbruin tot roze. Je kunt aardpeer zowel rauw als bereid eten, zowel met als zonder schil. Als je de schil verwijderd verliezen de aardperen wel veel van hun smaak. Door de aardperen, zoals in dit recept, dus te roosteren in hun schil krijg je super smaakvolle aardperen.
Aardperen recept oven
Er zijn verschillende redenen waarom dit recept van aardperen uit de oven zo lekker is. Ten eerste zorgt het roosteren in de oven voor een heerlijke krokante textuur en een diepe, nootachtige smaak. Door de aardperen in de oven te bakken, wordt het natuurlijke vocht uit de groente verdampt en ontstaat er een licht gekarameliseerd laagje op de buitenkant, waardoor de smaak nog intenser wordt.
Daarnaast worden aardperen, net als aardappelen, zachter en smeuïger wanneer ze worden verwarmd, wat zorgt voor een aangename textuur in de mond. En last but not least bevatten aardperen van nature veel inuline, een koolhydraat dat veel minder zoet is dan suiker en een milde smaak heeft, wat bijdraagt aan de aantrekkelijke smaak van geroosterde aardperen.
Aardperen schoon borstelen voordat je ze gaat roosteren
Als je de aardperen gaat roosteren in de schil dan is het belangrijk de aardperen vooraf goed schoon te maken. Alleen afspoelen volstaat dan niet, het is echt nodig de aardperen goed schoon te borstelen. Gebruik hiervoor een schone borstel zoals bijvoorbeeld een speciale groenteborstel zoals deze.
Vegetarische recepten met aardpeer
Ben je na het maken van deze geroosterde aardpeer op zoek naar meer vegetarische recepten met aardpeer? Probeer dan ook eens deze mini pizza’s met aardpeer en artisjok.
Benodigde keukenmaterialen voor geroosterde aardpeer
– Grote ovenschaal
– Koksmes
– Vergiet
– Groenteborstel
Geroosterde aardpeer
Ingrediënten
- 500 gram aardperen
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- zout en peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Borstel de aardperen grondig schoon met ene borstel onder de kraan.
- Droog de aardperen goed af met een schone theedoek en snijd ze in kwarten.
- Verdeel de aardperen over een ovenschaal.
- Snijd de knoflook in plakjes en verdeel over de aardperen.
- Verdeel de olijfolie over de aardperen e bestrooi met peper en zout.
- Hussel de aardperen goed door elkaar zodat ze goed bedekt zijn met de olijfolie.
- Rooster de aardperen gedurende 50 minuten in de oven terwijl je ze om de 15 minuten even omschept.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties