Dit zijn de lekkerste appels voor een appeltaart!

1 december 2023
Dit zijn de lekkerste appels voor een appeltaart!

Dit zijn de lekkerste appels voor een appeltaart!

Welke appels kun je het beste gebruiken voor een appeltaart en waarom? Wij leggen het uit. Dit zijn de lekkerste appels voor een appeltaart.

Niets is zo lekker als een zelfgemaakte appeltaart bij de koffie. De keuze van appels is hierbij cruciaal, en niet alle appels zijn hiervoor geschikt. In dit artikel zullen we ontdekken welke appels het meest geschikt zijn voor het bakken van een appeltaart en waarom én delen we gelijk een heerlijk appeltaart recept waarmee je meteen aan de slag kunt. Kies bij dit recept een van onderstaande appels die jou het meeste aanspreken.

Jonagold appels

Smaak: Zoet en lichtzuur
Textuur: Stevig

Jonagold-appels zijn een hele goede keuze voor appeltaarten vanwege hun zoete smaak en stevige textuur. Ze behouden hun vorm goed tijdens het bakken, wat ervoor zorgt dat ze er mooi uit blijven zien tijdens het bakken en stevig aanvoelen tijdens het eten van de appeltaart.

Elstar appels

Smaak: Fris en lichtzuur
Textuur: Sappig en zacht

Elstar-appels voegen een verfrissende en lichtzure smaak toe aan je appeltaart. De sappige textuur zorgt voor een smeuïge vulling, terwijl de appel lekker zoet blijft.

Dit zijn de lekkerste appels voor een appeltaart! Dit is de lekkerste appels voor een appeltaart
Elstar appel

Goudreinet appels

Smaak: Zuur
Textuur: Stevig

Voor degenen die houden van een meer zuur in hun appeltaart, zijn Goudreinet-appels de perfecte keuze. Goudreinet appels blijven lekker stevig tijdens het bakken en zorgen voor een zurige tegenhanger inde zoete appeltaart. Persoonlijk is dit mijn favoriet om appeltaarten mee te bakken.

Granny Smith appels

Smaak: Heel zuur
Textuur: Stevig

Granny Smith-appels staan bekend om hun uitgesproken zure smaak, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die op zoek zijn naar een knapperige en friszure appeltaart. Ze behouden hun stevigheid en zorgen voor ene extra zure tegenhanger va het zoete deeg in de appeltaart.

Waarom deze appels voor een appeltaart?

Het geheim achter het kiezen van deze appels ligt in het vinden van de juiste balans tussen zoet en zuur, evenals het behouden van een stevige textuur na het bakken. Appels zoals Jonagold, Elstar, Goudreinet en Granny Smith hebben elk unieke eigenschappen die zorgen voor de perfecte appeltaart.

Bij het bakken van een appeltaart is het ook leuk om verschillende appelsoorten te combineren om wat zoeter en zuriger te combineren. Probeer bijvoorbeeld een mix van Jonagold en Granny Smith voor een mooie zoet-zuurverhouding.

Ongeacht welke appelsoort je kiest, zorg ervoor dat ze vers en rijp zijn.

Dus, de volgende keer dat je de keuken in duikt om een appeltaart te bakken, weet je welke appels je moet kiezen voor een lekkere appeltaart. Ik ben benieuwd, ben jij team zoet of team zuur als het gaat om appeltaarten?

Zelf appels telen voor appeltaart?

Wil je zelf graag appels kweken voor het maken van appeltaart? Bij het kiezen van een appelboom voor je tuin of boomgaard, is het belangrijk om rekening te houden met het klimaat en de bodem van waar je woont. Sommige appelbomen gedijen beter in koudere klimaten, terwijl andere beter geschikt zijn voor warmere gebieden. Dus verdiep je, naast de perfecte smaak en textuur van appels voor appeltaart, ook op appelbomen die het beste passen bij het klimaat en het type bodem van waar jij woont. Of haal de appels zo vers mogelijk zelf bij de boer of op de markt.

Appeltaart van goudreinet appels

In onderstaand recept is de appeltaart gemaakt van goudreinet appels en versierd met een kunstig vierkant raster van deeg. Dat betekent dat deze appeltaart variant zuur, stevig, krokant en zoet tegelijkertijd is. Wil je de appeltaart maken met een van de andere appel soorten? Vervang dan de Goudreinetten voor bijvoorbeeld de Elstars, Granny Smiths of Jonagold. Of gebruik een mix hiervan. De rest van het appeltaart blijft hetzelfde.

Welke appels kun je het beste gebruiken voor een appeltaart en waarom Wij leggen het uit. Dit zijn de lekkerste appels voor een appeltaart.

Appeltaart van goudreinet appels

Anna Kaptein
Welke appels kun je het beste gebruiken voor een appeltaart en waarom? Deze appeltaart is gemaakt van goudreinetten, waardoor lekker zoet, zuur en knapperig.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Bakken
Porties 10 punten

Ingrediënten
  

Voor het deeg:

  • 300 gram bloem
  • 200 gram roomboter koud en in blokjes
  • 100 gram suiker
  • 1 stuk ei
  • 1 snufje zout
  • 1 eetlepel melk om het deegraster mee te bestrijken

Voor de vulling:

  • 5 stuks grote Goudreinet appels geschild, klokhuis verwijderd en in dunne plakjes gesneden
  • 100 gram suiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels bloem om door de appels te mengen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng de bloem, suiker en een snufje zout in een kom.
  • Voeg de koude gesneden boter toe en meng met je vingers erdoor tot het mengsel op grove kruimels lijkt.
  • Voeg het ei toe en kneed tot een samenhangend deeg.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Meng de appelschijfjes met suiker, kaneel, citroensap en bloem. Zorg ervoor dat de appels gelijkmatig bedekt zijn met het mengsel.
  • Neem 2/3 van het deeg en rol het uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een cirkel die groot genoeg is voor je taartvorm.
  • Bekleed de bodem en de zijkanten van de taartvorm met het deeg.
  • Verdeel het appelmengsel gelijkmatig over de deegbodem.
  • Rol het overgebleven deeg uit en snijd het in lange repen.
  • Plaats de repen in een vierkant raster bovenop de appels.
  • Bestrijk het deegraster met een dun laagje melk voor een mooie goudbruine kleur.
  • Bak de appeltaart in de voorverwarmde oven gedurende 45-50 minuten, of tot het deeg goudbruin is en de appels zacht zijn.
  • Laat de taart afkoelen in de vorm voordat je hem uit de vorm haalt.
  • Aan tafel! Serveer de appelaart gemaakt van goudreinetten.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.