Boerenkool ovenschotel met champignons en aardappel schijfjes
Ontdek de perfecte combinatie van boerenkool, kastanje champignons en aardappelschijfjes met krokante topping van belegen kaas en gomasio. Een heerlijke vegetarische boerenkool ovenschotel boordevol voedzame ingrediënten.
Niets zo lekker als een goede ovenschotel. Ik ben echt gek op ovenschotels! Zeker met krokante korstjes en veel groenten. Wat mij betreft ook het ideale gerecht op doordeweekse dagen. Ik bereid de ovenschotel voor op het moment dat ik tijd heb en hoef hem de avond zelf alleen nog maar in de oven te schuiven. Als de ovenschotel vanuit de koelkast de oven in gaat heeft hij wel langere oventijd nodig.
Boerenkool met champignons in een ovenschotel
Boerenkool geven we een verrassende bereiding in deze ovenschotel. We combineren de boerenkool met kastanje champignons (zit meer smaak aan dan gewone schampignons), gewokt met de heerlijke umami smaak van sojasaus en ketjap. Daarna maken we een lekker krokant korstje (want daar ben ik gek op!) van aardappelschijfjes, belegen kaas en gomasio. Het leukste is om hiervoor een ronde ovenschaal te gebruiken zoals bijvoorbeeld deze, omdat je de aardappel schijfjes dan dakpansgewijs in cirkels kan neerleggen, van buiten naar binnen.
Vegetarische ovenschotel met boerenkool
Deze vegetarische ovenschotel met boerenkool is niet alleen super lekker, maar je doet je lichaam er ook een plezier mee. Boerenkool en champignons zitten namelijk boordevol vitaminen en mineralen, precies wat je wilt tijdens de koude maanden en je voorzien van de voedingsstoffen die je nodig hebt.
Vegetarische recepten met boerenkool
Ben je na het maken van deze vegetarische boerenkool ovenschotel met champignons en aardappel schijfjes op zoek nar meer vegetarische recepten met boerenkool? Probeer dan ook eens deze bonenstoof met boerenkool of deze bieten stamppot met boerenkool en augurk.
Benodigde keuken materialen voor boerenkool ovenschotel met aardappelschijfjes
– Wok
– Ovenschotel
– Vergiet
– Koksmes
Boerenkool ovenschotel met champignons en aardappel schijfjes
Ingrediënten
- 800 gram boerenkool
- 1 stuk rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 400 gram kastanje champignons
- 3 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels ketjap
- 5 eetlepels gomasio
- 150 gram belegen kaas geraspt
- 1 kilo vastkokende aardappels
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Schil de aardappels en snijd ze in plakjes. Kook de aardappel plakjes 5 minuten in kokend water, laat ze daarna afkoelen.
- Was de boerenkool goed en scheur in kleine stukjes (indien nog nodig).
- Snijd de rode ui en knoflook fijn. Verhit een wok met een scheut olijfolie en fruit de ui en knoflook een paar minuten aan.
- Zet het vuur hoger en voeg de boerenkool toe. Roerbak 5 minuten tot het geslonken is.
- Voeg de in plakjes gesneden champignons toe en laat ze een paar minuten meebakken.
- Voeg de sojasaus en ketjap toe, roer goed door en laat het geheel nog enkele minuten sudderen.
- Zet het vuur uit en zet tot gebruik apart.
- Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met een laag aardappelschijfjes.
- Verdeel het boerenkool-champignonmengsel gelijkmatig over de aardappelschijfjes.
- Bedek de ovenschotel met boerenkool als laatste met een laag aardappelschijfjes, leg ze dakpansgewijs in cirkels van binnen naar buiten.
- Bestrooi de bovenkant met de geraspte belegen kaas en daarna met de gomasio voor een knapperige textuur en extra smaak.
- Bak de ovenschotel in de voorverwarmde oven gedurende 30-40 minuten, of tot de aardappels gaar zijn en de kaas goudbruin en krokant is.
- Aan tafel!
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties