Orzo met chorizo en tomaat
Smaakvolle orzo met chorizo en tomaat. Een heerlijk recept voor een eenpansgerecht met verse tomaat, basilicum en mozzarella.
Deze maand mocht ik koken van de blog van ‘Gezin over de kook‘, het foodblog wat gerund wordt door Esther. Esther is moeder van twee zoons en deelt op haar blog dan ook allerlei recepten voor gezinnen. Esther is gek op alles wat met eten en drinken te maken en haar foodblog bestaat dan ook al sinds 2011. Op haar foodblog zijn dan ook tal van heerlijke recepten te vinden. Uit al deze recepten heb ik haar recept van romige orzo met tomaat en gehakt gekozen. Een heerlijk bord vol comfort food. Ik heb het recept iets aangepast door er pittige chorizo in te gebruiken in plaats van gehakt en door verse tomaten te gebruiken. En ook deze variant van orzo met chorizo en tomaat is een echte aanrader.
Licht pittige chorizo voor door de orzo
Een echte smaakmaker in dit gerecht is de licht pittige chorizo worst. Je begint dan ook als eerste met de chorizo bakken, zodat je daarna in het smaakvolle chorizo vet de overige ingrediënten kan bakken. Doordat chorizo zo bomvol smaak zit, is het het lekkerste om de worst in kleine stukjes te snijden voordat je hem gaat bakken. Doe dit met een heel scherp mes zoals deze, chorizo is namelijk best taai en hard. Het is daarna heerlijk om af en toe een klein stukje chorizo terug te vinden in de orzo met tomaat, in plaats van grote stukken of plakken.
Goede pan voor het maken van orzo met chorizo
Gebruik voor het maken van de orzo met chorizo en tomaat een pan met dikke bodem. Een pan die ik heel fijn vind om hiervoor te gebruiken is deze pan. Zowel de chorizo als de orzo hebben de neiging om nogal snel aan te bakken, een pan met dikke bodem helpt je hierbij een beetje om dit te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om, net als bij risotto, te blijven roeren en niet weg te lopen bij je pan.
Recepten met verse tomaat
Ben je na het maken van deze orzo met chorizo en tomaat op zoek naar meer recepten met verse tomaat? Probeer dan ook eens deze vegan geroosterde wortel en tomaat soep of deze vegetarische witlof met boursin en tomaat.
Benodigde keukenmaterialen voor orzo met verse tomaat
– Koksmes
– Knoflookpers
– Snijplank
– Pan met dikke bodem

Orzo met chorizo en tomaat
Ingrediënten
- 1 stuk licht pittige chorizo worst 225 gram
- 400 gram orzo
- 1 kilo tomaten
- 1 stuk ui
- 400 gram tomatenblokjes
- 2 teentjes knoflook
- 1 blokje groentebouillon
- 10 gram verse basilicum
- 1 bol buffel mozzarella
Instructies
- Verwijder de schil van de chorizo en snijd de worst in blokjes.
- Zet een pan met dikke bodem op middelhoog vuur en bak de chorizo in 5 minuutjes zonder extra toegevoegd vet. Roer regelmatig anders bakt het aan.
- Snipper de ui en de knoflook en voeg deze na 5 minuten ook toe en bak deze 5 minuten mee.
- Was de tomaten en snijd ze in blokjes.
- Voeg de gesneden verse tomaten en de tomatenblokjes uit blik toe en roer alles goed door.
- Verkruimel het bouillonblokje over de tomaten en roer door.
- Voeg de orzo toe en roer deze ook goed door.
- Blijf nu regelmatig roeren, anders bakt de orzo aan. Blijf dit doen totdat de orzo gaar is.
- Wordt het iets te droog? Voeg dan een beetje water toe. Het moet goed smeuïg blijven.
- Als de orzo gaar is is het gerecht klaar om te serveren.
- Serveer de orzo met chorizo met verse basilicum en een stuk van de buffel mozzarella.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra

2 Reacties
Joke
22 augustus 2023 at 18:01Hoe lang moet de orzo erbij want die wordt maar niet gaat …
Anna
23 augustus 2023 at 09:03Hoi Joke, dat verschilt per orzo een beetje en staat meestal op de verpakking, maar na 10 minuten zou de orzo ongeveer gaar moeten zijn.
Groetjes Anna