Orzo met chorizo en tomaat

18 oktober 2022 (Laatst bijgewerkt: 12 januari 2024)
Smaakvolle orzo met chorizo en tomaat. Een heerlijk recept voor een eenpansgerecht met verse tomaat, basilicum en mozzarella.

Orzo met chorizo en tomaat

Smaakvolle orzo met chorizo en tomaat. Een heerlijk recept voor een eenpansgerecht met verse tomaat, basilicum en mozzarella.

Allereerst dele ik graag de herkomst van dit recept met jullie. Deze maand mocht ik namelijk koken van de blog van ‘Gezin over de kook‘, het foodblog wat gerund wordt door Esther. Esther is moeder van twee zoons en deelt op haar blog dan ook allerlei recepten voor gezinnen. Esther is gek op alles wat met eten en drinken te maken en haar foodblog bestaat dan ook al sinds 2011. Op haar foodblog zijn dan ook tal van heerlijke recepten te vinden. Uit al deze recepten heb ik haar recept van romige orzo met tomaat en gehakt gekozen. Een heerlijk bord vol comfort food. Ik heb het recept iets aangepast door er pittige chorizo in te gebruiken in plaats van gehakt en door verse tomaten te gebruiken. Chorizo is een pittige, gedroogde en gerookte wordt die vooral in Spanje al delicatesse wordt gegeten. Door chorizo aan dit recept met orzo toe te voegen, krijgt het een heel uitgesproken en intense smaak. Omdat ik natuurlijk al mijn recepten met veel groenten maak, was de keuze voor verse tomaten ook makkelijk gemaakt. Een echte aanrader!

Licht pittige chorizo voor door de orzo

Begin met het bakken van licht pittige chorizo – de onbetwiste smaakmaker van dit gerecht. Snijd de chorizo in kleine stukjes voor een gelijkmatige verspreiding van de smaak en van de chorizo zelf. Een scherp mes zoals deze, is hierbij essentieel, want chorizo kan taai zijn. Het is daarna heerlijk om af en toe een klein stukje chorizo terug te vinden in de orzo met tomaat, in plaats van grote stukken of plakken. Kies ook voor een goede kwaliteit chorizo. Chorizo is een belangrijk onderdeel van dit het gerecht, dus investeer in een goede kwaliteit, dat proef je echt terug.

De perfecte pan voor orzo

Voor dit gerecht raden we een pan met een dikke bodem aan. Of je nu kiest voor deze pan, onze favoriet, of een vergelijkbare pan, een dikke bodem voorkomt aanbakken. Houd de pan in beweging, zoals bij risotto, om ervoor te zorgen dat elk ingrediënt perfect gaar is.

Veelgestelde vragen bij het maken van orzo met chorizo en tomaat

Ik kan mij zo voorstellen dat je vooraf, tijdens óf na het koken van de orzo met chorizo nog bepaalde vragen hebt over het recept. Daarom heb ik geprobeerd een aantal vragen alvast voor je te beantwoorden. Staat je vraag er toch niet tussen? Reageer dan onder het recept of stuur mij een berichtje via social media. Ik probeer dan zo snel mogelijk te reageren.

Vraag 1: Kan ik een ander type pasta gebruiken in plaats van orzo?

Zeker! Hoewel orzo een unieke vorm heeft (en daardoor ook textuur), kun je elk type pasta naar keuze gebruiken. Penne, fusilli of farfalle werken allemaal goed met de smaken van chorizo, tomaat, mozzarella en basilicum. De textuur zoals orzo die heeft en waardoor het enigszins lijkt op risotto moet je dan wel missen.


Vraag 2: Kan ik de chorizo vervangen door een vegetarisch alternatief?

Dat kan, echter de chorizo is in dit recept wel een belangrijke smaakmaker. Je kunt deze achterwege laten, maar het wordt dan wel een heel ander gerecht. Of gebruik vegetarische chorizo. ik heb deze zelf nog niet geproefd, dus kan je nog niet zeggen of het te vergelijken is.


Vraag 3: Moet ik verse of gedroogde basilicum gebruiken?

Het liefst verse, gedroogde basilicum heeft echt een heel andere smaak. De verse basilicum voeg je ook pas aan het einde, bij serveren, toe.


Vraag 4: Kan ik dit gerecht van tevoren maken en opwarmen?

Zeker, dit gerecht is geschikt om van tevoren te maken. De smaken zullen zelfs extra zijn ingetrokken. Bewaar het in de koelkast en warm het op in een pan of magnetron voor het serveren. Voeg indien nodig wat extra tomaat of olijfolie toe als het iets droger is geworden.


Vraag 5: Is het mogelijk om lactosevrije kaas te gebruiken in plaats van mozzarella?

Ja, je kunt lactosevrije kaas gebruiken als je lactose-intolerant bent. Er zijn verschillende lactosevrije kaassoorten verkrijgbaar, waaronder lactosevrije mozzarella, die op dezelfde manier smelt als mozzarella.


Vraag 6: Kan ik dit gerecht serveren als koude salade?

Zeker! Laat het gerecht afkoelen tot kamertemperatuur en voeg wat extra olijfolie toe voor een heerlijke koude pasta salade op warme dagen.

Recepten met verse tomaat

Ben je na het maken van deze orzo met chorizo en tomaat op zoek naar meer recepten met verse tomaat? Probeer dan ook eens deze vegan geroosterde wortel en tomaat soep of deze vegetarische witlof met boursin en tomaat.

Smaakvolle orzo met chorizo en tomaat. Een heerlijk recept voor een eenpansgerecht met verse tomaat, basilicum en mozzarella.

Orzo met chorizo en tomaat

Anna Kaptein
Smaakvolle orzo met chorizo en tomaat. Een heerlijk recept voor een eenpansgerecht met verse tomaat, basilicum en mozzarella.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 stuk licht pittige chorizo worst 225 gram
  • 400 gram orzo
  • 1 kilo tomaten
  • 1 stuk ui
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blokje groentebouillon
  • 10 gram verse basilicum
  • 1 bol buffel mozzarella

Instructies
 

  • Verwijder de schil van de chorizo en snijd de worst in blokjes.
  • Zet een pan met dikke bodem op middelhoog vuur en bak de chorizo in 5 minuutjes zonder extra toegevoegd vet. Roer regelmatig anders bakt het aan.
  • Snipper de ui en de knoflook en voeg deze na 5 minuten ook toe en bak deze 5 minuten mee.
  • Was de tomaten en snijd ze in blokjes.
  • Voeg de gesneden verse tomaten en de tomatenblokjes uit blik toe en roer alles goed door.
  • Verkruimel het bouillonblokje over de tomaten en roer door.
  • Voeg de orzo toe en roer deze ook goed door.
  • Blijf nu regelmatig roeren, anders bakt de orzo aan. Blijf dit doen totdat de orzo gaar is.
  • Wordt het iets te droog? Voeg dan een beetje water toe. Het moet goed smeuïg blijven.
  • Als de orzo gaar is is het gerecht klaar om te serveren.
  • Serveer de orzo met chorizo met verse basilicum en een stuk van de buffel mozzarella.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!


Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra

Orzo met chorizo en tomaat Smaakvolle orzo met chorizo en tomaat. Een heerlijk recept voor een eenpansgerecht met verse tomaat basilicum en mozzarella.

Misschien ook interessant

2 Reacties

  • Reageer
    Joke
    22 augustus 2023 at 18:01

    Hoe lang moet de orzo erbij want die wordt maar niet gaat …

  • Reageer
    Anna
    23 augustus 2023 at 09:03

    Hoi Joke, dat verschilt per orzo een beetje en staat meestal op de verpakking, maar na 10 minuten zou de orzo ongeveer gaar moeten zijn.

    Groetjes Anna

  • Laat een reactie achter

    Beoordeel het recept




    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.