Pasta met courgette, tomaat en mozzarella
Een heerlijke vegetarische pasta met courgette, tomaat en mozzarella. Een gezond pasta recept op smaak gebracht met pesto.
Deze heerlijke pasta met courgette, oven geroosterde tomaatjes en mozzarella is een ware smaakexplosie op je bord. Je kunt kiezen voor zelfgemaakte pesto met basilicum, knoflook, pijnboompitten en Parmezaanse kaas zoals in het recept staat beschreven of kiezen voor een kant-en-klare variant als je weinig tijd hebt. Rooster de cherrytomaatjes in de oven tot ze heerlijk zoet zijn en meng ze met geraspte en gebakken courgette en de mozzarella. Voeg de pesto toe en meng alles goed door elkaar. Door de courgettes te raspen voordat je ze gaat bakken wordt het meer een courgettesaus en nemen ze beter de smaak van de pesto op. En, ook niet onbelangrijk vind ik, mijn kinderen eten deze pasta dan veel makkelijker waardoor ze eenvoudig toch veel groenten binnenkrijgen.
Pesto maken voor door de pasta met courgette en mozzarella
In de traditionele Italiaanse keuken wordt een pesto met een vijzel gemaakt. Omdat dat heel arbeidsintensief is en je maar kleine beetjes tegelijk kunt maken is het gebruik van een keukenmachine wel aan te bevelen. Mijn favoriet op keukenmachine gebied is toch wel deze machine. Maar een staafmixer met hakmolen zoals deze voldoet ook prima om de pesto te maken voor deze pasta met courgette, tomaat en mozzarella.
Vegetarische recepten met courgette
Ben je na het maken van deze pasta met courgette, tomaat en mozzarella op zoek naar meer vegetarische recepten met courgette? Probeer dan ook eens deze hartige courgette taart of deze courgettesoep met kokosmelk.
Benodigde keukenmaterialen voor pasta met courgette, tomaat en mozzarella
– Koksmes
– Pasta pan
– Snij plank
– Blokrasp
– Koekenpan
– Keukenmachine

Pasta courgette, tomaat en mozzarella
Ingrediënten
- 2 stuks courgettes
- 250 gram cherry tomaatjes
- 300 gram volkoren farfalle pasta
- 1 bol buffel mozzarella
- 6 eetlepels pijnboompitten
- 1 stuk rode ui
- 3 teentjes knoflook
- 30 gram verse basilicum en paar blaadjes voor garnering
- 40 gram Parmezaanse kaas geraspt
- 75 ml olijfolie
- 1/2 theelepel chilivlokken
Instructies
- Verwarm de oven voor op 100 graden.
- Was de tomaatjes en halveer ze. Verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat met de snijkant naar boven. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met peper en zout.
- Rooster de tomaatjes op lage temperatuur gedurende 1 uur en haal ze dan uit de oven. Zet tot gebruik apart.
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Houd 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten apart.
- Doe de pijnboompitten, 30 gram van de Parmezaanse kaas, 1 teen knoflook (zonder schil), 75 ml olijfolie en de basilicum (bewaar een paar blaadjes) in een keukenmachine en draai tot een pesto. Breng op smaak met zout en peper.
- Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Was de courgettes, droog ze goed af met een schone theedoek en rasp ze met een grove rasp.
- Zet een grote koekenpan met een scheut olijfolie op middelhoog vuur.
- Snipper de ui en 2 teentjes knoflook en voeg samen met de chilivlokken toe aan de koekenpan als de olie heet is.
- Fruit 2 minuten aan en voeg dan de geraspte courgette toe. Bak de geraspte courgette 5 minuten mee op hoog vuur terwijl je regelmatig omschept.
- Zet het vuur lager en voeg de pesto ook toe. Roer goed door.
- Giet de pasta af en voeg samen met de geroosterde tomaatjes ook toe. Meng goed door elkaar en breng zo nodig nog iets op smaak met zout of peper. Zet het vuur uit.
- Scheur de buffel mozzarella in stukjes en serveer de pasta met courgette en tomaat met de mozzarella in een grote serveerschaal en decoreer met de overgebleven basilicum blaadjes en pijnboompjes.
- Aan tafel!
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
2 Reacties
Sofie
22 augustus 2023 at 18:37Erg lekker recept! Ik heb de laatste tijd veel courgettes gegeten en dit is weer even op een hele andere manier bereid.
Anna
23 augustus 2023 at 09:19Fijn om te horen! Dankjewel.