Eieren en snijbiet in tomatensaus

eieren en snijbiet in tomatensaus, shakshuka, snijbiet, gezond, groenten, recept, koken, makkelijk, seizoensgroenten, biologisch, eieren

Snijbiet vind ik er altijd geweldig uitzien. Die felle kleuren van de grote bladeren zien er heel mooi uit. Gelukkig kan je er ook heerlijk gezond mee koken. Dit recept van eieren en snijbiet in tomatensaus van Barry en Vivian, is een variatie op de klassieke shakshuka. Shakshuka is een oosters eenpansgerecht en wordt daar vaak als ontbijt- of lunch gegeten. Ik eet het graag als avond eten. Dit gerechtje van eieren en snijbiet in tomatensaus is lekker, gezond, makkelijk, snel en koolhydraat arm waardoor het eigenlijk ideaal is. Ik varieer er daarom ook graag op los. De snijbiet kan je makkelijk vervangen door andere groenten of je kunt er juist nog extra groenten aan toevoegen. Snijbiet is trouwens ook erg lekker in een frittata van groenten.

Eieren en snijbiet in tomatensaus

Recept uitprinten
Porties: 4 personen Kooktijd: 30 minuten

Ingredients

  • 2 el olie
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook (niet zo geschikt voor het ontbijt)
  • eventueel 1 rode paprika
  • eventueel 1 (rood) pepertje
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 tl (gerookt) paprikapoeder
  • mespuntje cayennepeper
  • 800 gr tomatenblokjes in sap (uit blik)
  • 400 gr snijbiet
  • 6 eieren
  • zout en peper
  • klein handje gehakte koriander of peterselie

Instructies

1

Verwarm de oven voor op 190C .

2

Snipper de ui en knoflook. Snijd de paprika in blokjes en snijd het pepertje fijn.

3

Verhit de olie in een (ovenbestendige) pan.

4

Fruit hierin de ui, paprika en het pepertje zachtjes tot de paprika zacht is en de ui glazig.

5

Voeg de knoflook toe en fruit 2 minuten mee.

6

Voeg de komijn, paprikapoeder en cayennepeper toe en fruit 1 minuutje mee.

7

Voeg nu de tomatenblokjes toe en breng het geheel aan de kook. Laat het ongeveer 10 minuten op halfhoog vuur pruttelen zodat de tomatensaus iets indikt.

8

Was ondertussen de snijbiet en snijd in reepjes.

9

Voeg het na 5 minuten toe aan de pan en roer goed door.

10

Breng op smaak met zout en peper.

11

Giet nu, als je geen ovenbestendige pan hebt gebruikt, het mengsel over in een ruime ovenschaal.

12

Maak met een lepel 6 holletjes in de tomatensaus en breek boven ieder holletje een ei.

13

Bestrooi ze met zout en peper en zet het 7-9 minuten in het midden van de oven, tot het eiwit net gestold is maar de dooier nog zacht.

14

Haal uit de oven en strooi de koriander of peterselie erover.

15

Serveer het gerecht in de pan of ovenschaal met knapperig brood erbij, waarmee iedereen in deze heerlijke saus met eieren kan dopen. Je kunt natuurlijk ook voor iedereen een individueel schaaltje maken.

Notes

Wanneer je het gerecht iets meer vullend wilt maken, is het ook lekker om wat fêta door de saus heen te kruimelen, vlak voordat je het in de oven doet. Of fruit in stukjes gesneden chorizo mee met de ui en paprika tot het knapperig is en volg dan weer de rest van het recept.

Misschien ook leuk om te maken

Geen reacties

Plaats je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.