Ovenschotel met champignons, noten en pastinaakpuree

Een winterse vegetarische ovenschotel met champignons, noten en pastinaakpuree on top.

Ovenschotel met champignons, noten en pastinaakpuree

Een winterse vegetarische ovenschotel met champignons, noten en pastinaakpuree on top. Een lekker vega eenpansgerecht.

Zoete en hartige smaken & harde en zachte structuren bij elkaar. Deze combinaties zijn altijd erg lekker en doen het daarom goed. In deze ovenschotel met champignons hebben de we de pittige rijst met champignons en noten met daaroverheen een heerlijke zoete en zachte pastinaak puree. Echte winterse kost in de vorm van een vegetarische ovenschotel.

Pastinaakpuree maken

Voor deze ovenschotel met champignons maak je ook een puree van pastinaak . Dat kan heel gemakkelijk met een ouderwetse pureestamper zoals deze. Hierbij blijft de puree wat grover. Wil je een wat fijnere puree dan kun je beter een pureeknijper zoals deze gebruiken.

Vegetarische ovenschotels

Ovenschotels zijn vaak favoriet in de winter en dan het liefste de vegetarische varianten met veel groenten. Andere lekkere aanraders zijn deze vegetarische ovenschotel met pasta en courgette of deze vegetarische bieten lasagne met wortel en geitenkaas.

Benodigde keukenmaterialen:
Champignonborstel
Dunschiller
Koekenpan
Koksmes
Schuimspaan
Ovenschaal
Pureestamper of pureeknijper
Ruime pan

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Ovenschotel met champignons, noten en pastinaakpuree

By Anna Kaptein Serves: 2 - 3 personen
Prep Time: 15 minuten Cooking Time: 45 minuten Total Time: 1 uur

Ingredients

  • 700 gram pastinaak
  • 1/2 savooiekool / groene kool
  • 250 gram kastanje champignons
  • 100 gram zilvervliesrijst
  • 75 gram walnoten
  • 75 gram amandelen
  • 40 gram roomboter
  • 150 ml melk
  • 150 gram geraspte belegen kaas
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1/4 theelepel chili vlokken
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 2 theelepels sojasaus
  • 2 theelepels ketjap manis
  • 1 eetlepels olijfolie

Instructions

1

Zet een ruime pan met kokend water en een snufje zout op het vuur.

2

Snijd de savooiekool met een heel scherp mes of met de mandoline in heel dunne reepjes en blancheer 2 minuten in het water. Schep de gesneden kool met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken. Zet vervolgens apart.

3

Kook daarna de rijst gaar volgens aanwijzingen op de verpakking.

4

Pel en snipper de ui en de knoflook.

5

Zet een ruime koekenpan met 1 eetlepel olijfolie op het vuur.

6

Fruit hierin de ui en de knoflook.

7

Voeg alle kruiden toe en fruit ook mee.

8

Borstel de champignons schoon en snijd de champignons in kleine blokjes en voeg ook toe. Bak de champignons in ongeveer 5 minuten op hoog vuur terwijl je regelmatig omschept.

9

Zet het vuur wat lager en voeg de gekookte rijst, de geblancheerde koolreepjes, de ketjap en de sojasaus toe en roer goed door.

10

Hak de amandelen en de walnoten in kleine stukjes en voeg ook toe. Roer alles door en laat 2 minuutjes bakken. Zet daarna het vuur uit.

11

Verwarm de oven voor op 200 graden.

12

Vul de ruime pan opnieuw met water en een snuf zout en breng aan de kook.

13

Schil de pastinaken met de dunschiller en snijd in grove stukken. Voeg de pastinaak toe aan het kokende water en kook in 20 minuten gaar.

14

Giet de pastinaak af en maak er met de pureestamper of met de puree knijper een puree van.

15

Voeg de melk en roomboter toe en roer goed door. Breng op smaak met zout en peper.

16

Doe het champignon en noten mengsel in een ovenschaal.

17

Verdeel daaroverheen de pastinaak puree.

18

Bedek de pastinaakpuree als laatste met de geraspte kaas en het paneermeel.

19

Zet de ovenschotel met champignons gedurende 25 - 30 minuten in het midden van de oven tot je een mooi bruin korstje hebt en serveer.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.