Pastinaak koken, invriezen en andere tips

25 juni 2023
Pastinaak koken en invriezen

Pastinaak koken, invriezen en andere tips

Hoe lang moet pastinaak precies koken en kan je pastinaak makkelijk invriezen? Antwoord op deze vragen en nog meer handige pastinaak tips!

In de wereld van groenten is er een bescheiden wortelgewas dat steeds meer aandacht krijgt vanwege zijn unieke smaak en talrijke gezondheidsvoordelen: de pastinaak. Ooit vergeten, maar nu herontdekt, biedt deze wortelgroente een schat aan voedingsstoffen en culinaire mogelijkheden. In dit artikel duiken we dieper in op pastinaak, waarbij we interessante weetjes delen, de gezondheidsvoordelen bespreken, tips geven voor het schoonmaken, snijden, koken en invriezen ervan, en het seizoen van de pastinaak met je delen.

Interessante weetjes over de pastinaak

Pastinaak (Pastinaca sativa) behoort tot de schermbloemenfamilie en is nauw verwant aan de wortel en selderij. Het is een oude groente die al eeuwenlang wordt gegeten, maar in de 18e eeuw werd vervangen door de aardappel. Pastinaak heeft een crèmekleurige wortel met een zoete, nootachtige smaak en een lichte anijsachtige ondertoon. Deze veelzijdige groente kan rauw, gekookt, geroosterd, gestoomd, gepureerd of in soepen en stoofschotels worden gebruikt. Pastinaak wordt vaak gebruikt als een gezonde vervanger voor aardappelen vanwege de lagere glycemische index, wat betekent dat je minder grote schommelingen van je suikerspiegel hebt. Pastinaak is een goede bron van voedingsvezels, vitamine C, vitamine K, foliumzuur en mineralen zoals kalium en magnesium.

Waarom is pastinaak gezond?

Pastinaak is rijk aan voedingsvezels, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en kan helpen bij het handhaven van een gezond gewicht. Het hoge gehalte aan vitamine C in pastinaak bevordert een sterk immuunsysteem en helpt het lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Vitamine K in pastinaak is belangrijk voor de bloedstolling en de gezondheid van de botten. De aanwezigheid van foliumzuur maakt pastinaak een ideale groente voor zwangere vrouwen. Pastinaak bevat ook antioxidanten, zoals polyacetylenen, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en kunnen bijdragen aan een betere hartgezondheid. Kalium in pastinaak is gunstig voor het handhaven van een gezonde bloeddruk en het bevorderen van een gezond zenuwstelsel. De aanwezigheid van magnesium in pastinaak kan helpen bij het handhaven van een normale spier- en zenuwfunctie.

Seizoen van pastinaak

Pastinaak is een wintergroente en gedijt het beste in koude klimaten. Het seizoen voor pastinaak loopt meestal van oktober tot maart, hoewel ze soms al in september beschikbaar kunnen zijn. Bij het kopen van pastinaak moet je letten op stevige wortels zonder zachte plekken of tekenen van bederf. Kleinere pastinaken hebben vaak een zachtere smaak, terwijl grotere exemplaren meer vezelig kunnen zijn.

Schoonmaken en snijden van pastinaak

Voordat je pastinaak gaat schoonmaken, is het belangrijk om ze grondig te schrobben onder stromend water om eventueel vuil en zand te verwijderen. Schil de pastinaak met een dunschiller om de harde buitenkant te verwijderen. Als de pastinaak jong en vers is, kun je ervoor kiezen om de schil intact te laten. Snijd de uiteinden van de pastinaak af en snijd ze vervolgens in de gewenste vorm. Je kunt ze in stukjes, reepjes of plakjes snijden, afhankelijk van je recept.

Benodigde keukenmaterialen voor het koken en invriezen van pastinaak

Vergiet
Pan
Koksmes
Diepvrieszakjes
Snijplank

Hoe lang moet pastinaak precies koken en kan je pastinaak makkelijk invriezen? Antwoord op deze vragen en nog meer handige pastinaak tips!

Pastinaak koken & invriezen

Anna Kaptein
Hoe lang moet spitskool precies koken en kan je spitskool makkelijk invriezen? Antwoord op deze vragen en nog meer handige spitskool tips!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Basis groente bereidingen
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kilo pastinaken
  • zout

Instructies
 

  • Schil en was de pastinaak zoals hierboven beschreven.
  • Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook. De hoeveelheid water hangt af van de hoeveelheid pastinaak die je wilt koken. Zorg dat de pastinaak net onder water staat.
  • Voeg de gesneden pastinaak toe aan het kokende water. Zorg ervoor dat de pastinaak volledig bedekt is met water.
  • Kook de pastinaak tot ze zacht zijn, maar nog steeds een beet hebben. Dit duurt meestal ongeveer 10-15 minuten, afhankelijk van de grootte en dikte van de stukken pastinaak. Om te testen of de pastinaak gaar is, steek je er een vork of mes in. Als het gemakkelijk door de pastinaak glijdt, is deze gaar.
  • Giet de gekookte pastinaak af in een vergiet en laat het overtollige water weglopen.
  • Je kunt ervoor kiezen om de gekookte pastinaak direct te serveren zoals deze is, of je kunt verdere bereidingstechnieken toepassen, zoals het roosteren van de pastinaak in de oven of het pureren ervan tot een romige puree.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Pastinaak invriezen

Je kan pastinaak prima invriezen om deze langer houdbaar te maken. Was, schil en snijd de pastinaak daarna volgens bovenstaande stappen alvorens je de pastinaak gaat invriezen.

1. Pastinaak voorbereiden:

Schil de pastinaak en snijd hem in de gewenste vorm, zoals stukjes, plakjes of reepjes. Zorg ervoor dat je de pastinaak grondig wast voordat je gaat snijden.

2. Blancheer de pastinaak:

Breng een grote pan water aan de kook en voeg de gesneden pastinaak toe. Blancheer ze gedurende 2-3 minuten. Dit proces helpt enzymen te inactiveren en de kwaliteit van de pastinaak te behouden tijdens het invriezen.

3. Koel de pastinaak af:

Haal de pastinaak na het blancheren uit het kokende water en dompel ze onmiddellijk onder in een kom met ijswater. Dit stopt het kookproces en koelt de pastinaak snel af.

4. Droog de pastinaak af:

Haal de afgekoelde pastinaak uit het ijswater en dep ze voorzichtig droog met een schone keukenhanddoek of keukenpapier.

5. Verpak en label:

Verdeel de pastinaak in porties die geschikt zijn voor jouw behoeften. Plaats de porties in diepvrieszakjes of luchtdichte diepvriescontainers. Verwijder zoveel mogelijk lucht uit de verpakkingen en sluit ze goed af. Vergeet niet om de verpakkingen te labelen met de datum van invriezen.

6. Invriezen:

Plaats de verpakte pastinaak in de vriezer en zorg ervoor dat ze plat worden gelegd, zodat ze gemakkelijk kunnen bevriezen en ontdooien.

Pastinaak kan tot ongeveer 8-12 maanden worden bewaard in de vriezer. Om de pastinaak te gebruiken, kun je de bevroren stukjes rechtstreeks toevoegen aan stoofschotels, soepen of roosteren in de oven. Houd er rekening mee dat de textuur van de pastinaak enigszins kan veranderen na het invriezen, maar de smaak en voedingsstoffen blijven behouden.

Recepten met pastinaak

Ben je na het koken of invriezen van je pastinaak op zoek naar recepten met pastinaak? Maak dan ook eens een van de volgende spitskool recepten:

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.