Marokkaanse traybake met pompoen en pastinaak

9 mei 2023
Een smaakvolle Marokkaanse traybake met crown prince pompoen, pastinaak en een frisse munt yoghurt. Een heerlijke vegetarische traybake.

Marokkaanse traybake met pompoen en pastinaak

Een smaakvolle Marokkaanse traybake met crown prince pompoen, pastinaak en een frisse munt yoghurt. Een heerlijke vegetarische traybake.

Deze traybake met Marokkaanse smaken is de ideale manier om een flinke dosis groenten op een lekkere en makkelijk manier binnen te krijgen. Je snijd de groenten, brengt ze op smaak met heerlijke kruiden en laat de oven verder het werk doen. De frisse munt dip die je erbij maakt maakt dit recept helemaal af.

Recept met crown prince pompoen

De Crown Prince pompoen is een type winterpompoen dat bekend staat om zijn zoete smaak en zachte textuur. De pompoen heeft een grijs-blauwe schil en kan vrij groot worden, tot wel 5 kilogram. Het vruchtvlees is donkeroranje en heeft een nootachtige smaak.

De Crown Prince pompoen is een veelzijdige pompoen die op verschillende manieren kan worden bereid, zoals bijvoorbeeld in dit recept. Het vruchtvlees kan worden geroosterd, gestoofd, gepureerd of gebakken. In dit recept met crown prince pompoen wordt hij geroosterd in de oven met wat olijfolie, za’atar en zout. Samen met de pastinaak en bleekselderij vormen ze samen een heerlijke vegetarisch Marokkaanse traybake.

Crown Prince pompoenen zijn verkrijgbaar in de herfst en winter en kunnen goed worden bewaard op een koele en droge plaats, tot wel enkele maanden. Daarom is het helemaal niet gek als je nog een Crown Prince pompoen kan krijgen in de lente.

Vegetarisch traybake

Je kunt deze vegetarische traybake met bieten gewoon maken op je eigen bakblik. Je hoeft er dan alleen een bakpapiertje op te leggen. Wil je je bakplaat hier niet voor gebruiken dan kan je ook prima een hele grote ovenschaal gebruiken zoals bijvoorbeeld deze. Dat serveert ook makkelijk aan tafel.

Vegetarische recepten met pastinaak of pompoen

Ben je na het maken ne eten van deze Marokkaanse traybake met Crown prince pompoen en pastinaak op zoek naar meer vegetarische recepten met pompoen of pastinaak? Probeer dan ook eens deze wraps met miso pompoen uit de oven of deze hartige taart met pastinaak en snijbiet.

Benodigde keukenmaterialen voor een Marokkaanse traybake

Grote ovenschaal
Koksmes
Vergiet
Mengkom

Een smaakvolle Marokkaanse traybake met crown prince pompoen, pastinaak en een frisse munt yoghurt. Een heerlijke vegetarische traybake.

Marokkaanse traybake met pompoen en pastinaak

Anna Kaptein
Een smaakvolle Marokkaanse traybake met crown prince pompoen, pastinaak en een frisse munt yoghurt. Een heerlijke vegetarische traybake.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Veganistisch hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 stuk crown prince pompoen of een andere bol pompoen
  • 600 gram pastinaken
  • 1 halve bol knoflook
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 1 stuk citroen
  • 1 stuk rode ui
  • 5 stengels bleekselderij
  • 2 theelepels za'atar
  • 10 gram verse munt
  • 1/2 theelepel chilivlokken
  • olijfolie

Instructies
 

  • Wanneer de pompoen vrij vers is, is de schil nog zacht en kan je deze prima eten. Was de pompoen dan alleen goed. Is de pompoen al ouder en de schil dus harder? Dan kan je de schil beter verwijderen met een scherp mes.
  • Snijd pompoen in kwarten, verwijder de draden en de pitten en snijd vervolgens in blokjes van ongeveer 1 a 2 cm. Doe de blokjes pompoen in een grote kom.
  • Schil de pastinaken en snij deze vervolgens in ongeveer even grote stukken. Doe ook in de kom.
  • Was de bleekselderij stengels en snijd deze ook in gelijke stukken. Doe ook in de kom.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de bovenkant van de halve bol knoflook eraf en smeer de knoflook in met olijfolie. Wikkel de bol in een stukje aluminimum folie.
  • Schil de rode ui en snijd deze in halve maantjes. Doe ook in de kom.
  • Besprenkel alle groenten royaal met olijfolie en bestrooi met de za'atar, de chilivlokken en zout. Meng alles goed door.
  • Leg de gemarineerde groenten op een grote met bakpapier beklede bakplaat. Leg de ingepakte bol knoflook ertussen.
  • Rooster de groenten 30 minuten in de oven en schep halverwege een keer om.
  • Maak ondertussen de frisse munt yoghurt door de munt met een scherp mes fijn te hakken en door de yoghurt te mengen. Voeg ook een flinke scheut citroensap toe. Gebruik de rest van de citroen bij het serveren zodat je naar smaak, nog extra citroen sap over je geroosterde groenten kan sprenkelen.
  • Haal de knoflookbol na 25 minuten uit de oven en pak uit.
  • Knijp de tentjes knoflook voorzichtig ui de bol en snijd fijn.
  • Voeg daarna toe aan de frisse munt yoghurt.
  • Haal de Marokkaanse traybake met pompoen en pastinaak uit de oven en serveer met de citroen en de frisse munt yoghurt.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

3 Reacties

  • Reageer
    Rob
    8 februari 2024 at 13:26

    Ziet er lekker uit en we willen het gaan maken vandaag.
    De oven is dat boven/onderwarmte of hetelucht.
    Dat maakt namelijk 20 graden uit of het de een of de ander is.

    Ik laat erna een reactie achter als we het op hebben.

    • Reageer
      Anna
      8 februari 2024 at 15:46

      Hoi Rob, dat is hetelucht. Succes! benieuwd hoe jullie het vinden smaken.

      Groeten, Anna

  • Reageer
    Rob
    8 februari 2024 at 17:57

    5 sterren
    Echt super lekker!
    We hebben de oven inderdaad op 200 graden $D hetelucht gezet.
    Flespompoen ipv die andere. En prei ipv bleekselderij want daar is de rest geen liefhebber van.
    Verder hebben we 2 mini blikjes tonijn erdoor geroerd. Ook dat is wel lekker en net even een
    andere smaak. Maar ik moet er bij vertellen dat dat echt niet persé nodig is.

    Verder hebben we alle groenten eerst in een enorme kom gedaan en daar de kruiden eerst doorheen
    gedaan en met de handen door elkaar en daarna een flinke scheut goede olijfolie erover en nog eens
    flink met de handen door elkaar geroerd.
    Daarna is het de bakplaat op gegaan.

    Je zou dit ook bij een BBQ tafel erbij kunnen zetten als extra groenten zodat iedereen er wat
    uit kan scheppen.

    Geweldig gerecht, erg verrassend qua smaak ! Bedankt.

    ps: Misschien handig hetelucht in het recept erbij te zetten.

  • Laat een reactie achter

    Beoordeel het recept




    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.