Vegetarische gevulde koolrolletjes

Zelfgemaakte vegetarische gevulde koolrolletjes van savooiekool of groene kool in tomatensaus. Gevuld met noten, champignons en rijst. Een mooie en lekkere vegetarische maaltijd.

Vegetarische gevulde koolrolletjes

Zelfgemaakte vegetarische gevulde koolrolletjes van savooiekool of groene kool in tomatensaus. Gevuld met noten, champignons en rijst. Een mooie en lekkere vegetarische maaltijd.

Savooiekool of groene kool is doorgaans een wat minder populaire koolsoort. Een prachtige kool om te zien met zijn nerven en kleur, maar wat kan je er mee maken? Deze vegetarische koolrolletjes bijvoorbeeld! Zo benadruk je de mooie bladeren en gebruik je ze om te vullen met een lekkere vulling van rijst, champignons en noten. Dit recept van koolrolletjes is trouwens niet alleen vegetarisch, maar ook veganistisch. Door de koolbladeren van te voren eerst 2 minuten te blancheren worden ze wat soepeler waardoor je ze goed kunt vullen.

Savooiekool snijden

De buitenste en mooiste bladeren van de savooiekool gebruik je natuurlijk om te vullen, maar de rest van de savooiekool snijd je heel fijn om toe te voegen aan de vulling. Je kunt dat doen met een keukenmachine zoals deze of met een mandoline zoals deze. Als je beide niet hebt snijd je de savooiekool heel fijn met een scherp koksmes.

Recepten met savooiekool of groene kool

Deze gevulde vegetarische koolrolletjes zien er natuurlijk prachtig uit, maar savooiekool is in nog meer recepten erg lekker. Probeer bijvoorbeeld ook eens deze ovenpasta met groene kool en prei (ook vegetarisch) of deze ovenschotel met savooiekool en gehakt (voor een vegetarische variant gebruik je vegetarisch gehakt.)

Benodigde keukenmaterialen:
Champignonborstel
Pan met dikke bodem
Koekenpan
Koksmes
Schuimspaan
Ovenschaal
Ruime pan

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Vegetarische gevulde koolrolletjes

By Anna Kaptein Serves: 4 personen
Prep Time: 30 minuten Cooking Time: 45 minuten Total Time: 1 uur 15 minuten

Ingredients

  • 1 savooiekool / groene kool
  • 250 gram kastanje champignons
  • 100 gram zilvervliesrijst
  • 1 blik tomaten blokjes
  • 100 gram walnoten
  • 50 gram amandelen
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1/2 theelepel chili vlokken
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 2 theelepels sojasaus
  • 2 theelepels ketjap manis
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 takjes tijm

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 180 graden.

2

Pel de buitenste 12 bladeren van de kool af en was deze goed.

3

Zet een ruime pan met kokend water en een snufje zout op het vuur.

4

Blancheer alle bladeren 2 minuten in het kokende water, haal ze met een schuimspaan eruit en laat ze daarna goed afkoelen en uitlekken.

5

Snijd vervolgens de rest van de kool met een heel scherp mes of met de mandoline in heel dunne reepjes en blancheer ook 2 minuten in het water. Laat uitlekken en zet apart.

6

Kook de rijst gaar volgens aanwijzingen op de verpakking.

7

Pel en snipper de ui en de knoflook. Zet de helft van deze ui en knoflook apart.

8

Zet een ruime koekenpan met 1 eetlepel olijfolie op het vuur.

9

Fruit hierin de ui en de knoflook.

10

Voeg alle kruiden toe en fruit ook mee.

11

Borstel de champignons schoon en snijd de champignons in kleine blokjes en voeg ook toe. Bak de champignons in ongeveer 5 minuten op hoog vuur terwijl je regelmatig roert.

12

Zet het vuur wat lager en voeg de gekookte rijst, de geblancheerde koolreepjes, de ketjap en de sojasaus toe en roer goed door.

13

Hak de amandelen en de helft van de walnoten in kleine stukjes en voeg ook toe. Roer alles door en laat 2 minuutjes bakken. Zet daarna het vuur uit.

14

Zet een pan met dikke bodem en 1 eetlepel olijfolie op laag vuur.

15

Fruit de overgebleven ui en knoflook een paar minuten aan in de olie.

16

Voeg de tomatenblokjes, de theelepel agavesiroop en de blaadjes van de tijm toe. Laat ongeveer 15 minuten op laag vuur pruttelen. Breng als laatste op smaak met zout en peper.

17

Vul ondertussen de koolbladeren met 2 flinke eetlepels van het rijstmengsel.

18

Rol de koolbladeren op en vouw de uiteinden naar binnen. Leg de koolrolletjes met de vouwen naar beneden.

19

Pak één grote ovenschaal of twee kleine ovenschaaltjes.

20

Giet het tomatensaus in de ovenschaal. Verdeel de koolrolletjes daar overheen.

21

Bestrooi met de overgebleven walnoten.

22

Zet de vegetarische gevulde koolrolletjes voor 30 minuten in de voorverwarmde oven.

23

Serveer direct warm uit de oven. Lekker met wat vers brood of een frisse salade.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.