Gezonde recepten met seizoensgroenten

30 juli 2019 (Laatst bijgewerkt: 24 maart 2023)
Aan tafel bij Anna - Anna Kaptein

Gezonde recepten met seizoensgroenten

Op ‘aan tafel bij Anna’ deel ik verrassende  en gezonde recepten met lokale & biologische groenten en fruit uit het seizoen. Alle groenten en fruit soorten komen uitgebreid aan bod, ook de meer vergeten groenten. De meeste recepten zijn vegetarisch, soms ook veganistisch. Ook het sous vide koken (met groenten) komt regelmatig terug.

Waarom recepten met seizoensgroenten?

Het is beter om seizoensgroenten te eten om verschillende redenen:

Smaak en voedingswaarde: Seizoensgroenten zijn meestal verser en smaakvoller omdat ze worden geoogst wanneer ze rijp zijn. Dit betekent ook dat ze meer voedingsstoffen bevatten dan groenten die uit andere landen worden geïmporteerd en langdurig zijn opgeslagen of een lange reis achter de rug hebben.

Duurzaamheid: Het eten van seizoensgroenten is beter voor het milieu omdat er minder energie wordt gebruikt bij het transporteren en opslaan van de producten. Seizoensgroenten zijn ook beter aangepast aan de lokale omstandigheden, waardoor er minder pesticiden en kunstmest nodig zijn. Als je biologische seizoensgroenten eet worden deze helemaal niet gebruikt.

Kosten: Seizoensgroenten zijn over het algemeen goedkoper omdat ze overvloediger zijn en niet geïmporteerd hoeven te worden. Bovendien kunnen seizoensgroenten worden gekocht op lokale markten, wat de lokale economie ondersteunt.

Variatie: Het eten van seizoensgroenten moedigt ons aan om te experimenteren met verschillende soorten groenten en ons dieet gevarieerder te maken. Dit kan ons helpen om een breder scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen en ons dieet evenwichtiger te maken.

Kortom, het eten van seizoensgroenten is niet alleen gezonder, duurzamer en goedkoper, het kan ook bijdragen aan een gevarieerder en smakelijker dieet. Daarom kookt ‘aan tafel bij Anna’ alleen maar met biologische groenten uit het seizoen.

Welke groenten zijn wanneer in het seizoen?

Om met goed met de seizoenen met te kunnen eten wil je natuurlijk weten welke groenten wanneer in het seizoen zijn. Daarom heb ik de recepten niet alleen per categorie gesorteerd, maar ook per groente. Zoek per groente de recepten op en zie gelijk wanneer ze in het seizoen zijn, handig toch?

Kook verrassend bewust & biologisch en eet met gemak én plezier meer dan 500 groenten per dag!

2 Reacties

 • Reageer
  Marja
  12 november 2022 at 22:04

  Top site, perfect wanneer er een zoekfunctie toegevoegd wordt 😊

  • Reageer
   Anna
   14 november 2022 at 15:58

   Hoi Marja,

   Dankjewel! Wat leuk om te horen. Er zit al een zoekfunctie op de site, als je iets verder omlaag scrolt kom je een zoekvenster tegen. Veel succes en plezier!

   Groetjes Anna

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.