Gegrilde aubergine met linzen en tomaat

Een torentje van gegrilde aubergine met linzen, tomaat en paprika. Een smaakvol vegan hoofdgerecht boordevol groenten.

Gegrilde aubergine met linzen en tomaat

Een torentje van gegrilde aubergine met linzen, tomaat en paprika. Een smaakvol vegan hoofdgerecht boordevol groenten.

Tijdens de maandelijkse foodblogswap mocht ik deze keer koken van de blog van Elisabeth van Elisabeths Magazine. Elisabeth heeft een blog met meer dan alleen maar recepten. Naast recepten deelt zij ook gedichten, kunst en haar persoonlijke strijd tegen kanker. Een zeer divers en uitgebreid blog. Recepten zijn dus maar een onderdeel van haar blog, maar er is meer dan genoeg keuze. Uiteraard heb ik gekozen voor een recept met seizoensgroenten, namelijk de aubergine lasagne. Hier heb ik mijn eigen twist aan gegeven door er een vegan recept van te maken, namelijk gegrilde aubergine met linzen en tomaat. Dit vegan hoofdgerecht met gegrilde aubergines in de hoofdrol vraagt iets meer werk, maar dit is zeker de moeite waard.

Aubergines grillen

De aubergines zijn voordat ze gegrild zijn eerst op smaak gebracht met olijfolie en za’atar. Dit geeft een heerlijke smaak mee aan de aubergine. Daarna gril je de aubergines per plak. Je kunt de aubergines heel goed grillen in een gewone grillpan zoals deze of zoals ik zelf doe op een grillplaat zoals deze. Het handige hiervan is dat je deze over twee pitten van je fornuis heen kunt leggen en zo veel plakken aubergine tegelijk kunt grillen.

Vegan aubergine recepten

Ben je na het maken van deze gegrilde aubergine met linzen en tomaat op zoek naar meer vegan recepten met aubergine? Probeer dan ook eens deze vegan plaattaart met gegrilde aubergine en tofu of deze vegan miso aubergines.

De keukenmaterialen die ik gebruik:
Knoflookpers
Koekenpan
Koksmes
Bakkwastje
Grillpan of Grillplaat

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Gegrilde aubergine met linzen en tomaat

By Anna Kaptein Serves: 4 personen
Prep Time: 15 minuten Cooking Time: 30 minuten Total Time: 45 minuten

Ingredients

  • 2 aubergine
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepel Za'atar
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 gele paprika
  • 400 gram linzen
  • 1 eetlepel Ras el Hanout
  • 2 eetlepels tahini
  • 250 gram cherry tomaatjes
  • vers gemalen zwarte peper
  • 10 gram verse peterselie

Instructions

1

Snijd de aubergines in plakken van ongeveer 1 a 2 cm dik.

2

Bestrooi alle plakken met zout en laat ze 10 minuten liggen. Zo onttrek je het bittere vocht uit de aubergines.

3

Veeg het vocht en het zout van de aubergines af met keukenpapier.

4

Maak van de olijfolie en de za'atar een marinade en bestrijk hier beide zijden van de aubergines mee.

5

Verhit de grillpan of grillplaat zodat hij goed heet is.

6

Gril beide kanten van de aubergines tot ze gaar zijn en er mooie grill strepen zichtbaar zijn.

7

Snipper de uien en en pers de knoflook.

8

Zet een grote koekenpan met een scheut olijfolie op middelhoog vuur. Fruit de uie en de knoflook samen met ras el hanout een paar minuten aan.

9

Was en snijd de paprika in blokjes en voeg deze toe.

10

Voeg daarna ook de tahin en de uitgelekte linzen toe en meng goed door.

11

Was de cherry tomaatjes en snijd ze door midden. Voeg de tomaatje als laatste toe en zet het vuur dan uit. Breng zo nodig nog op smaak met zout en peper.

12

Maak een torentje van de gegrilde aubergine plakken en schep op elke plak een beetje van het linzen mengsel. Leg hier bovenop weer een aubergine plak. Herhaal dit tot alle aubergine plakken zijn verdeeld over 4 borden en op zijn.

13

Bestrooi als laatste de gegrilde aubergine met linzen en tomaat met de verse peterselie en serveer.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.