Paprikasaus zelf maken

4 november 2022 (Laatst bijgewerkt: 14 december 2023)
Paprikasaus zelf maken, het is een fluitje van een cent. Een heerlijke zoetige en fluweelzachte saus van verse geroosterde paprika's.

Paprikasaus zelf maken

Paprikasaus zelf maken, het is een fluitje van een cent. Een heerlijke zoetige en fluweelzachte saus van verse geroosterde paprika’s.

Paprikasaus zelf maken is echt de moeite waard. Het is makkelijk, snel en echt heel erg lekker. Daarnaast heeft deze paprikasaus ook een prachtige rood roze kleur. Deze paprikasaus maak je door de paprika’s samen te roosteren, of eigenlijk te blakeren in de oven. Dit doe je samen met de ui en knoflook. Daarna verwijder je de schil en de zaden van de paprika’s. Door de schil van de paprika’s te verwijderen wordt je saus super zacht. Dit recept van paprikasaus is een makkelijk en relatief snel recept met weinig ingrediënten. Zelf maak ik deze paprikasaus graag als topping voor verschillende recepten, als pasta saus of als dipsaus.

Eenvoudige paprikasaus: enkel pureren

Een van de laatste stappen van het zelf maken van deze eenvoudige paprikasaus is het pureren van je saus. Dit doe je het gemakkelijkste met een staafmixer zoals deze of in een keukenmachine zoals deze. Doordat je vooraf al de schillen van de paprika’s hebt verwijderd na het roosteren, is de saus na het pureren al fluweelzacht. Daardoor hoef je hem niet meer te zeven. Als laatste voeg je nog de roomkaas toe. Wil je liever een vegan saus? Dan kan je deze stap overslaan of kiezen voor een vegan variant.

Paprikasaus serveren

De zelfgemaakte paprikasaus kun je heel goed van te voren al maken en pas later eten of gebruiken. De saus is zowel warm als koud erg lekker. Als je hem al eerder hebt gemaakt hoef je hem alleen nog maar op te warmen. Doe dit in een steelpan op laag vuur terwijl je regelmatig roert. Als de paprikasaus warm genoeg is kan je hem gelijk op het bord serveren, of in een mooie sauskannetje zoals deze.

Paprikasaus bewaren

Bewaar de paprikasaus in een luchtdicht bakje in de koelkast. Het blijft enkele dagen goed. Als je van plan bent om het langer te bewaren, vries het dan in. Of maak een dubbele portie en gebruik de ene helft en vries de andere helft gelijk in. Zo heb je altijd en portie op voorraad.

Meer vegetarische recepten met paprika

Ben je na het zelf maken van deze vegetarische paprikasaus op zoek naar meer vegetarische recepten met paprika? Probeer dan ook eens deze gevulde paprika’s met aardappel en witlof of deze vegetarische spelt quiche met aubergine, courgette en paprika.

Benodigde keukenmaterialen voor zelfgemaakte paprikasaus

Ovenschaal
Plastic folie
Staafmixer of
keukenmachine

Paprikasaus zelf maken, het is een fluitje van een cent. Een heerlijke zoetige en fluweelzachte saus van verse geroosterde paprika's.

Paprikasaus zelf maken

Anna Kaptein
Paprikasaus zelf maken, het is een fluitje van een cent. Een heerlijke zoetige en fluweelzachte saus van verse geroosterde paprika's.
3.34 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 23 minuten
Gang Sauzen
Porties 1 schenk kan vol saus

Ingrediënten
  

  • 2 stuks rode paprika's
  • 2 stuks zoete punt paprika's
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 stuk rode ui
  • 2 eetlepels roomkaas

Instructies
 

  • Was de paprika's en droog ze af.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Pak een ruime ovenschaal en leg daar de paprika's in. Voeg ook de halve rode ui toe zonder schil.
  • Schil het teentje knoflook en verpak het teentje in een stukje aluminiumfolie. leg ook in de ovenschaal.
  • Besprenkel alles met olijfolie.
  • Rooster de paprika's samen met de ui en knolfook 15 minuten in de oven.
  • Haal de ovenschaal uit de oven en laat helemaal afkoelen.
  • Verwijder nu heel voorzichtig de schil van de paprika's en de zaadlijsten.
  • Haal ook de knoflook uit het folie en snij de ui in grove stukken.
  • Pureer de paprika's, de ui en de knoflook met en staafmixer of in de keukenmachine tot een gladde saus.
  • Breng de paprikasaus op smaak met zout en peper.
  • Voeg als laatste de roomkaas toe voor een iets romigere saus. Wil je liever een vegan saus? Dan kan je dit prima achterwege laten.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Paprikasaus zelf maken, het is een fluitje van een cent. Een heerlijke zoetige en fluweelzachte saus  van verse geroosterde paprika's.

Misschien ook interessant

3 Reacties

  • Reageer
    Maarten
    15 september 2023 at 20:04

    1 ster
    Wat een slecht recept. Na een half uur in de oven laat het vel van de paprika’s nog niet los. Dan maar de gebruikelijke manier: onder de grill. Werkt prima.
    Daarna alles in de keukenmachine. Resultaat lijkt in niets op een saus, maar het is een dikke brij. Na toevoeging van een paar ontvelde tomaten en pikant paprikapoeder heb ik opeens iets wat op een saus lijkt en dat prima smaakt.
    Jammer van de ergernis en dan blijkt dat als je doorklikt ook nog eens bij een spuuglelijk sauskommetje van bol.com terecht te komen.
    Verwijderen dit recept!

  • Reageer
    Andred
    5 oktober 2023 at 16:54

    4 sterren
    Wat een flauwe reactie van Maarten van 15-9 j.l.
    Misschien moet hij een betere oven aanschaffen of het recept goed volgen….
    Buiten dat is er niet over smaak te redetwisten.
    Maar echt onzinnig om ook nog over het uiterlijk van het kommetje te hebben, het is
    een recept geen lifestyle-advies.
    Nogmaals erg flauw en misplaatst. Dit soort zure reviews zijn denk ik vaker geplaatst
    door deze persoon.

  • Reageer
    Eva
    11 oktober 2023 at 13:45

    5 sterren
    Prima en makkelijk recept

  • Laat een reactie achter

    Beoordeel het recept




    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.