Rode linzen dahl met courgette en aubergine
Deze rode linzen dahl met courgette en aubergine is een heerlijk gezond en makkelijk recept wat ook nog volledig vegetarisch en veganistisch is. Een ideale avond maaltijd voor een doordeweekse dag.
Dit is voor mij echt de ideale en makkelijke maaltijd voor regenachtige dagen. Alles wat ik belangrijk vind in een gezonde maaltijd zit erin. Verse biologische seizoensgroenten, peulvruchten en heerlijke smaakmakers zoals kruiden, kokosmelk, ui en knoflook. Daarnaast is het recept ook volledig vegetarisch én veganistisch. Ik maak dan ook vaak de dubbele hoeveelheid, zodat we er doordeweeks twee dagen van kunnen eten. Want hoe leuk ik koken ook vind, naast mijn drukke baan en twee jonge kinderen is de zin en de tijd om uitgebreid te koken er niet altijd.
Vegan dahl van linzen maken
Voor het maken van de vegan linzen dahl heb je een flinke pan met dikke bodem nodig omdat de linzen snel kunnen aanbranden. Door een pan met dikke bodem te gebruiken wordt de warmte gelijkmatiger verdeeld waardoor de dahl minder snel aanbrand. Zelf ben ik helemaal fan van deze pannen van Le Creuset die ik dan ook vaak voor dit soort gerechten gebruik.
Vegan recepten met courgette of aubergine
Ben je na het maken van deze rode linzen dahl met courgette en aubergine op zoek naar meer vegan recepten met courgette of aubergine? Probeer dan ook eens deze vegan plaattaart met aubergine en gemarineerde tofu of deze vegan courgette bananentaart met abrikozen en kokos.
Benodigde keukenmaterialen voor dahl met aubergine en courgette
– Pan met dikke bodem
– Knoflookpers
– Koksmes
– Oven
Rode linzen dahl met courgette en aubergine
Ingrediënten
- 1 stuk aubergine
- 1 stuk courgette
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 stuk ui
- 2 teentjes teentjes knoflook
- 200 ml kokosmelk
- 250 gram rode linzen
- 1 stuk bouillonblokje voor een halve liter
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel gemalen koriander poeder
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 3 cm geschilde en geraspte gember
- 250 ml water
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Zet een middelgrote pan met dikke bodem op half hoog vuur.
- Snipper de ui en fruit deze kort aan in de pan. Voeg het komijnpoeder, het korianderpoeder, het gerookte paprikapoeder, de cayennepeper en de geraspte gember toe en laat kort mee bakken.
- Pers of snipper de knoflook en voeg ook toe.
- Voeg de tomatenblokjes toe en roer alles goed door.
- Voeg het water, de kokosmelk, het bouillonblokje en de linzen toe en breng langzaam aan de kook.
- Laat 45 minuten zachtjes doorkoken en voeg zo nodig nog kleine beetjes water toe zodat het smeuïg blijft.
- Was ondertussen de aubergine en courgette en snijd ze in blokjes van ongeveer 2 cm. Verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel ze met de olijfolie, peper en zout. Laat ze gedurende 20 minuten in het midden van de oven roosteren.
- Verdeel de rode linzen dahl met courgette en aubergine over de borden en serveer de geroosterde aubergine en courgette er bovenop.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties