Baba ganoush maken
Baba ganoush is een heerlijke aubergine dip die zijn oorsprong kent in het midden oosten. Baba ganoush maken is makkelijk en lekker . Een goede toevoeging tijdens een borrel of picknick.
Aubergine dip
Baba ganoush is eigenlijk niets meer dan een smaakvolle dip of smeersel gemaakt van aubergines. Er zijn tal van recepten hiervan te vinden, allemaal net andere variaties. Als ik baba ganoush ga maken dan kies ik altijd voor deze aubergine dip variant. Ik vind na vele varianten geprobeerd te hebben deze combinatie van kruiden en smaken het lekkerst. Zelfgemaakte baba ganoush of aubergine dip is nog altijd het aller lekkerste en ook helemaal niet zo veel werk. Probeer het een keer en je wilt nooit meer anders.
Wat heb je nodig voor het maken van baba ganoush?
Als laatste stap bij het maken van baba ganoush, moet je alle ingrediënten fijn maken in een keukenmachine. Mijn favoriet op keukenmachine gebied is toch wel deze machine. Maar een staafmixer met hakmolen zoals deze voldoet ook prima.
Vegetarisch en veganistisch recept
Dit recept van baba ganoush is geschikt voor bij zowel een vegetarische als een veganistische leefstijl. Daarbij bestaat het voor 90% uit groenten, waardoor het ook een heel gezonde dip is die je gerust elke dag op je brood kan eten. Wat ook een heerlijk en gezond smeersel recept is, is deze eiersalade met bloemkool en kerrie. Een vegetarische variant van kip kerrie salade. Net als de zelfgemaakte baba ganoush grotendeels op groenten (bloemkool) gebaseerd.

Baba ganoush
Ingrediënten
- 2 stuks aubergines
- 5 gram verse koriander
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel sesamzaad
- 1/2 theelepel chilivlokken
- 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel gemalen komijn
- 3 tenen knoflook
- 1 eetlepel tahin
- 1 eetlepel citroensap
- zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de aubergines in de lengte door midden en leg ze met de snijkant naar boven in een ovenschaal.
- Snijd het vruchtvlees van de aubergines met een scherp mes kruislings in. Pas op dat je niet door het velletje heen snijd.
- Bestrooi de aubergines met zout. Laat het zout ongeveer 10 minuutjes intrekken. Verwijder vervolgens het zout en het het vrij gekomen vocht met een keukenpapiertje. Zo worden de aubergines minder bitter.
- Smeer het ingesneden vruchtvlees in met olijfolie.
- Bestrooi de aubergines met de komijn, de chilivlokken en het paprikapoeder.
- Verpak de teentjes knoflook in hun schil in aluminium folie en leg tussen de aubergines in.
- Rooster de aubergines 35 minuten in de oven.
- Haal de aubergines uit de oven en laat afkoelen.
- Schep vervolgens het vruchtvlees van de aubergines met een lepel uit hun velletje en doe in de keukenmachine of blender.
- Haal ook de knoflook teentjes uit hun velletje en voeg toe.
- Doe ook de tahin en het citroensap in de keukenmachine erbij en pureer tot alles tot een dip.
- Breng zo nodig nog op smaak met wat zout.
- Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan.
- Hak de verse koriander grof.
- Serveer de baba ganoush met de geroosterde sesamzaadjes en de verse koriander.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties