Bulgur salade met rode biet

Een heerlijke voedzame vegetarische bulgur salade met rode biet geroosterd in de oven, waterkers, amandelen en blauwe kaas. Een ideale en gezonde maaltijdsalade.

Bulgur salade met rode biet

Een heerlijke voedzame vegetarische bulgur salade met rode biet geroosterd in de oven, waterkers, amandelen en blauwe kaas. Een ideale en gezonde maaltijdsalade.

Een aantal jaar geleden was ik niet zo’n grote salade eter, tot grote spijt van mijn man. Want dat betekende automatisch dat ik ook niet zo vaak salades maakte. Inmiddels is dit aan het veranderen en kan ik salades steeds meer waarderen. Ik bestel nu ook vaak salades in restaurants en doe zo gelijk inspiratie op. Zo ook voor deze bulgur salade, wat ik een ideale salade vind. Door de bulgur is de salade heerlijk voedzaam waardoor je er geen brood of iets anders meer bij hoeft te eten. Door de geroosterde rode biet en waterkers bevat de salade voldoende groenten en de blauwe kaas, geroosterde amandelen en rozijnen voor de smaak en bite. De salade kun je erg goed al een dag van tevoren maken. Voeg dan alleen de waterkers en de amandelen nog niet toe. Doe dit pas als je de bulgur salade met rode biet gaat serveren.

Bieten roosteren

Zorg dat je de bieten als je ze gaat roosteren in een grote ovenschaal of braadslede zoals deze doet. Tijdens het roosteren komt er ook nog redelijk wat bietenvocht uit de bieten, wat je graag wilt opvangen om later nog aan de bulgur salade met rode biet te kunnen toevoegen. Hier zit namelijk veel smaak in.

Meer salades met rode biet?

Ben je op zoek naar meer salades met rode biet? Probeer dan ook eens deze super simpele maar smaakvolle bieten salade met veldsla en geitenkaas of deze salade van sous vide gegaarde bieten, snijbiet en harde geitenkaas. Allebei vegetarische salades.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Bulgur salade met geroosterde rode biet

By Anna Kaptein Serves: 4 - 6 personen personen
Prep Time: 10 minuten Cooking Time: 50 minuten Total Time: 1 uur

Ingredients

  • 1 kg rode bieten
  • 100 gram amandelen
  • 200 gram bulgur
  • 75 gram waterkers
  • 100 gram blauwe kaas
  • 100 gram rozijnen
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels honing
  • 1/2 theelepel chilivlokken

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 200 graden.

2

Schil de bieten en snijd in grove stukken van ongeveer 2 x 2 cm. Verdeel over een braadslede.

3

Maak van de balsamico azijn, de olijfolie, de honing en de chilivlokken een marinade. Voeg ook een flinke snuf zout toe.

4

Verdeel de helft van de marinade over de bietjes en bewaar de rest van de marinade.

5

Rooster de bietjes in ongeveer 50 minuten in de oven gaar. Prik heel regelmatig met een vork om de gaarheid te controleren en hussel regelmatig om. De gaartijd kan namelijk tussen winter- of zomer bieten erg verschillen.

6

Haal de bietjes uit de oven en laat afkoelen.

7

Kook ondertussen de bulgur volgens aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.

8

Rooster de amandelen in een droge koekenpan en hak ze grof.

9

Doe de bulgur in een grote salade schaal of kom. Verdeel de bietjes met het kookvocht er over heen en meng goed erdoor.

10

Meng ook de rozijnen en de rest van de marinade door de bulgur salade.

11

Brokkel de blauwe kaas in kleine stukjes en meng ook door de salade.

12

Was de waterkers zo nodig en meng ook door de salade.

13

Verdeel als laatste de gehakte amandelen over de bulgur salade met rode biet en serveer.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.