Salade van sous vide gegaarde bieten met snijbiet en geitenkaas

Salade van sous vide gegaarde bieten met snijbiet en geitenkaas, recept, makkelijk, gezond, vegetarisch, groenten

De bieten in deze salade heb ik in de sous vide gegaard. Voor wie hier nog niet bekend mee is heb ik hier uitgelegd wat sous vide koken is en wat je hiervoor nodig hebt. In deze salade van sous vide gegaarde bieten met snijbiet en geitenkaas heb ik de bieten gedurende 2,5 uur op 84 graden heel langzaam gegaard. En het resultaat is echt heerlijk! Zo’n groot verschil met ‘gewoon’ gekookte of gestoomde bieten. De kleur blijft prachtig dieprood, de bietjes zijn perfect gaar, maar toch nog stevig en de smaak is heel intens. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de marinade waarin ze gedurende 2,5 uur in de sous vide mee zijn gegaard. Ik heb bij dit recept een marinade gemaakt van honing, dragon azijn, gember, olijfolie zout en peper. Deze marinade voeg je vervolgens toe aan de bietjes in de vacuüm zak of hersluitbare diepvrieszak. In deze zak ga je de bieten vervolgens garen in de sous vide. Let op dat je de zak met bieten heel voorzichtig open maakt wanneer ze klaar zijn. Het bietensap en de marinade wil je opvangen om te gebruiken als dressing. Dit zit namelijk bomvol smaak!

Met de kooktijd van de bieten en de temperatuur van het water in de sous vide kun je een beetje experimenteren, afhankelijk van de dikte van de gesneden bieten. Het is wel aan te raden om deze temperaturen en kooktijden aan te houden als richtlijn.

Mocht je nou (nog) geen sous vide hebben en je wilt wel deze salade van bieten, snijbiet en geitenkaas maken? Kook of stoom de bietjes dan gaar. Of gebruik, voor een super snelle variant, de voorverpakte gekookte biologische bieten.

Salade van sous vide gegaarde bieten met snijbiet en geitenkaas

Door Anna Kaptein Hoeveelheid: 3 - 4 personen
Voorbereidingstijd: 30 minuten Kooktijd: 2,5 uur

Ingrediënten

  • 700 gram bieten
  • 2 eetlepels dragon azijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels honing
  • 2 theelepels fijn geraspte gember
  • 100 gram harde oude geitenkaas
  • 50 gram pompoenpitten.

Instructies

1

Vul je sous vide, of de pan waarin je de sous vide stick, doet met genoeg water.

2

Stel de temperatuur in op 84 graden.

3

Schil de bieten. Snijd ze in kwarten en de kwarten uiteindelijk in achten zodat je mooie maanvormige partjes hebt. Zorg dat ze allemaal ongeveer even dik zijn.

4

Maak van de dragon azijn, de olijfolie, de honing en de fijn geraspte gember een dressing. Voeg zout en peper naar smaak toe.

5

Doe de bieten in de vacuüm zak of hersluitbare diepvrieszak. Probeer de bieten in één laag te houden, zodat ze gelijkmatig kunnen garen. Als ze dan niet allemaal in de zak passen verdeel je ze over twee zakken.

6

Vervolgens trek je alle lucht uit de zak met de vacumeermachine. As je werkt met de hersluitbare diepvrieszakken dan laat je de open zak heel voorzichtig in het voorverwarmde water zakken. Door de druk van het water zal de meeste lucht uit de zak gaan. Als het water net tot onder de sluiting komt sluit je de zak goed af. Zorg dat de sluiting bij deze zakken altijd boven water blijft. Bij de vacuümzak hoeft dit niet.

7

Haal na 2,5 uur voorzichtig de zak eruit. Pas op want deze is erg heet! Knijp voorzichtig in de bieten of te checken of ze de juiste garing hebben.

8

Laat de bietjes in de zak op kamertemperatuur afkoelen. Je kunt ze koud of half warm gebruiken, afhankelijk wat je lekker vind.

9

Was de snijbiet en snijd in dunne repen. Verdeel over een grote half diepe sla schaal.

10

Haal de bietjes voorzichtig uit de zak en verdeel over de snijbiet. Vang het kookvocht en de marinade van de bieten op.

11

Schaaf of rasp de kaas in grove krullen en verdeel over de bieten.

12

Rooster de pijnboompitten en strooi over de salade.

13

Breng de marinade die je opgevangen hebt op smaak met zout en peper en druppel over de salade, al naar gelang hoeveel je lekker vind.

14

Druppel ook wat olijfolie over de salade en serveer.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.