Pizza met patisson en pikante salami

Tijd voor pizza! Deze pizza met patisson en pikante salami is er een om te proberen. Met zelfgemaakte bodem. Leuk om te maken én om te eten. Bomvol smaak en met de bijzondere patisson.

Pizza met patisson en pikante salami

Tijd voor pizza! Deze pizza met patisson en pikante salami is er een om te proberen. Met zelfgemaakte bodem. Leuk om te maken én om te eten. Bomvol smaak en met de bijzondere patisson.

Patisson is een pompoensoort die door zijn vorm vaak wordt vergeleken met een vliegende schotel. De patisson kan geel, wit of groen van kleur zijn. Het vruchtvlees lijkt weer meer op de die van een courgette, al moet je de pitten erin wel verwijderen. De schil van de patisson kan je gewoon mee eten, was hem wel even goed. Voor deze pizza met patisson snijden we de patisson in plakken van ongeveer 1 cm dik, zodat we deze kunnen grillen. Begin aan één kant van de patisson met plakken snijden. Stop bij de pitten en draai de patisson dan een kwartslag. Snijd dan weer plakken totdat je bij de pitten komt. Herhaal dit tot je alleen nog de pitten over hebt. Deze gebruik je niet.

Gegrilde patisson

Voordat je de patisson gaat grillen is deze eerst op smaak gebracht met olijfolie en knoflook. Dit geeft een heerlijke smaak mee aan de patisson. Daarna gril je de patisson per plak. Je kunt depatisson heel goed grillen in een gewone grillpan zoals deze of zoals ik zelf doe op een grillplaat zoals deze. Het handige hiervan is dat je deze over twee pitten van je fornuis heen kunt leggen en zo veel plakken patisson tegelijk kunt grillen.

Pizza recepten

Heb je na het maken van deze pizza met patisson de smaak te pakken gekregen en wil je vaker zelf pizza maken? Probeer dan ok eens deze klassieke vegetarische pizza margharita of deze pizza met courgette en ansjovis.

De keukenmaterialen die ik gebruik:
Knoflookpers
Pizzasteen
Deegkom
Koksmes
Bakkwastje
Grillpan of Grillplaat

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Pizza met patisson en pikante salami

By Anna Kaptein Serves: 2 grote pizza's of 4 kleine
Prep Time: 1,5 uur Cooking Time: 15 minuten Total Time: 1 uur 45 minuten

Ingredients

  • 250 gr type 00 bloem
  • 150 ml lauwwarm water
  • flinke theelepel gedroogde gist
  • theelepel suiker
  • 4 eetlepels olijfolie
  • snufje zout
  • 500 gram passata die pomodoro
  • 1 patisson
  • 1 teentje uitgeperste knoflook
  • 125 gram mozzarella
  • 50 gram zwarte olijven
  • 50 gram pikante (biologische) salami
  • 2 tl Italiaanse kruiden

Instructions

1

Meng de bloem en het zout in een beslagkom goed door elkaar.

2

Los het gist en de suiker met een beetje van het water op.

3

Maak een kuiltje in de bloem en doe daar de gistoplossing in.

4

Meng vanuit dat kuiltje de gist langzaam met wat bloem.

5

Voeg 2 eetlepels van de olijfolie toe en meng langzaam vanuit het midden verder.

6

Voeg beetje bij beetje de rest van het water toe en meng verder vanuit het midden totdat het één geheel wordt.

7

Kneed het deeg goed en zorg dat het een gladde egale bal wordt die een heel klein beetje plakt en zacht aanvoelt. Als hij nog heel erg plakt, voeg een klein beetje bloem toe. Wanneer hij juist te droog is, voeg een klein beetje water toe.

8

Zet afgedekt in een kom op een warme plek om 2 uur te rijzen.

9

Snijd ondertussen de patisson in plakken van ongeveer 1 cm. Begin aan één kant van de patisson met plakken snijden. Stop bij de pitten en draai de patisson dan ene kwartslag. Snijd dan weer plakken totdat je bij de pitten komt. Herhaal dit tot je alleen nog de pitten over hebt. Deze gebruik je niet.

10

Maak van de overgbleven 2 eetlepels olijfolie en de uitgeperste knoflook een marinade.

11

Verwarm een grillpan of grillplaat (of de BBQ) tot deze goed heet is.

12

Bestrijk vervolgens de patisson plakken aan beide kanten met de olijfolie marinade en gril deze op de grillplaat of BBQ tot je mooie bruine grill strepen ziet.

13

Verwarm je oven voor op 230 graden.

14

Verdeel het voorbereidde pizzadeeg in tweeën en rol ze uit tot twee dunne grote pizza’s of 4 kleinere pizza's en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

15

Breng de passata op smaak met de Italiaanse kruiden, zout en peper.

16

Schep een ruime eetlepel passata op het uitgerolde deeg en verdeel met de bolle kant van de lepel over de pizza.

17

Verdeel de plakken pikante salami over de pizza's en daar overheen de gegrilde patisson.

18

Snijd de mozzarella in plakken en verdeel over de pizza, samen met de olijven.

19

Bak de pizza's met patisson en pikante salami in het midden van de oven ongeveer 12 - 15 minuutjes tot ze mooi krokant zijn.

Pizza met patisson en pikante salami Tijd voor pizza Deze pizza met patisson en pikante salami is er een om te proberen. Met zelfgemaakte bodem. Leuk om te maken en om te eten. Bomvol smaak en met de bijzondere p

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.