Hartige taart met bietjes en zalm

12 april 2017 (Laatst bijgewerkt: 7 januari 2023)
hartigeEen heerlijke hartige taart met bietjes en zalm. Een klassieke, maar succesvolle combinatie van smake. Deze hartige taart staat ook nog eens vrij snel op tafel.

Hartige taart met bietjes en zalm

Een heerlijke hartige taart met bietjes en zalm. Een klassieke, maar succesvolle combinatie van smake. Deze hartige taart staat ook nog eens vrij snel op tafel.

Hier is het dan! Het eerste recept van Barry en Vivian, gekookt door mij. In het groentepakket van deze week zaten deze heerlijke bietjes, een groente waar je alle kanten mee op kunt. Ik ben daarom ook wel drie keer van gerecht veranderd. Maar uiteindelijk is het deze hartige taart met bietjes en zalm geworden. De klassieke combinatie van biet, mierikswortel en gerookte zalm blijft altijd een succes en ziet er super kleurrijk uit.

Bieten snijden voor op de hartige taart

Over het mascarpone mengsel met mierikswortel verdeel je de bieten. Snijd de bieten in heel dunne plakjes en verdeel ze,  dakpansgewijs over het bladerdeeg. Dunne en gelijkmatige plakjes snijd je het makkelijkste met een mandoline zoals deze. Heb je die niet dan kan het ook prima met een scherp mes zoals deze.

Recepten met rode biet

Naast deze hartige taart met bietjes en zalm zijn er nog veel meer heerlijk recepten met biet. Een ander lekker recept met rode bieten is deze vegetarische bieten lasagne met wortel en geitenkaas. Of deze vegetarische  bieten stamppot met boerenkool en augurk.

Benodigde keukenmaterialen voor hartige taart met bietjes en zalm

Dunschiller
Koksmes
Koekenpan
– Gewone pan
Keukenmachine (deze heb ik zelf)

hartigeEen heerlijke hartige taart met bietjes en zalm. Een klassieke, maar succesvolle combinatie van smake. Deze hartige taart staat ook nog eens vrij snel op tafel.

Hartige taart met bietjes en zalm

Anna Kaptein
Een heerlijke hartige taart met bietjes en zalm. Een klassieke, maar succesvolle combinatie van smake. Deze hartige taart staat ook nog eens vrij snel op tafel.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 250 gram mascarpone of half mascarpone, half crème fraiche
  • 3 eetlepel geraspte mierikswortel Het liefst vers, anders uit een potje. Vervang eventueel door scherpe mosterd.
  • 1 stuk citroen
  • 500 gram gare bietjes gekookt of gepoft
  • Olijfolie
  • 1 stuk ei
  • 200 gram gerookte zalm
  • 320 gram bladerdeeg
  • Bloem
  • Een handje rucola waterkers of dille
  • Zout en peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bestuif je werkplek licht met bloem en rol hierop het bladerdeeg uit tot een grote rechthoekige lap.
  • Leg de lap op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Kerf met een mes, op 2 centimeter van de rand, het deeg rondom in (maar niet helemaal door), zodat het er als het ware uitziet als een fotolijstje.
  • Deze rand zal tijdens het bakken omhoog komen zodat er een mooie rand om je taart ontstaat.
  • Prik met een vork wat gaatjes in het middendeel.
  • Meng de mascarpone, mierikswortel en het sap van de citroen door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
  • Smeer het mascarponemengsel uit over het middendeel van de bladerdeeg bodem en laat de rand vrij.
  • Snijd de bieten in partjes en leg ze dakpansgewijs op het mascarponemengsel. Duw ze er een beetje in.
  • Breng wederom op smaak met wat peper en zout en sprenkel er wat olijfolie over.
  • Klop het ei los en smeer hiermee de rand van de taart in.
  • Bak de taart in 20 minuten in het midden van de oven, tot het deeg goudbruin en mooi gerezen is.
  • Verdeel de rucola over de taart en drapeer de gerookte zal erop.
  • Breng de hartige taart met bietjes en zalm eventueel nog op smaak met wat zout, peper en dille.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.