Recepten/ Zondag bakdag

Worteltaart

worteltaart

Worteltaart, ik ben er gek op. Als ik ergens koffie aan het drinken ben en ik neem er een stukje taart bij, dan kies ik meestal voor worteltaart. Helaas zijn er maar weinig plekken waar ik deze taart echt heel lekker vind. Vaak zien ze er prachtig uit en smaken ze prima. Maar als ik aan lekkere worteltaart denk, denk ik niet aan prima. Voor mij is hij geslaagd als hij lekker kruidig, fris en niet te droog is. Na een beetje experimenteren met verschillende variaties, denk ik dat ik mijn recept heb gevonden. Kruidig, fris en niet te droog. Benieuwd of jullie daar ook zo over denken.

Worteltaart

Hoeveelheid: 10 - 12
Kooktijd: 2 uur incl. baktijd

Ingrediënten

  • 450 gr biologische wortels
  • 3 eieren
  • 300 gr bloem
  • 375 gr donkere basterdsuiker
  • 210 ml biologische zonnebloemolie
  • 3 cm geraspte gember
  • 150 gram grofgehakte walnoten + 12 halve walnoten
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1 theelepel kaneel
  • Snufje nootmuskaat
  • 1 sinaasappel
  • 1 limoen
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 200 gr roomkaas
  • 60 gr poedersuiker

Instructies

1

Verwarm de oven op 150 graden.

2

Was en rasp de wortels fijn.

3

Schil en rasp de gember.

4

Vet een vierkante taartvorm in. (Rond mag natuurlijk ook)

5

Was en rasp de helft van de sinaasappel en de helft van de limoen en vang beide apart op.

6

Voeg de suiker, eieren, kruiden, gehakte walnoten, zout en zonnebloemolie samen. Voeg ook de sinaasappelrasp en limoenrasp toe. Klop met een mixer tot en luchtig beslag.

7

Voeg beetje bij beetje het bloem en bakpoeder toe en blijf goed mixen.

8

Voeg de geraspte wortel en gember toe en meng het beslag goed.

9

Schep het beslag in de ingevette vorm en bak in het midden van de oven in ongeveer 1 uur gaar.

10

Houd vanaf de 50 minuten de gaarheid in de gaten met een sateprikker. Komt deze er schoon uit dan is hij gaar.

11

Zet de oven uit en laat helemaal afkoelen.

12

Meng met een mixer de roomkaas, poedersuiker en het sap van de limoen goed door elkaar.

13

Stort de taart uit de vorm en bestrijk de bovenkant met het roomkaas mengsel.

14

Garneer met de halve walnoten.

Misschien ook interessant

3 Reacties

  • Beantwoorden
    Anne
    17 oktober 2016 at 09:13

    Oh wat een heerlijk recept, ik moet ook snel weer eens een worteltaart maken dat is namelijk al veel te lang geleden!

  • Beantwoorden
    Heykoop
    3 november 2016 at 21:33

    Deze Lijkt me heerlijk ,ik heb er gisteren een gemaakt recept v Jamie Olivier maar net iets te vochtig van binnen en ik mijn wortels niet helemaal gaar ,heb je nog tips ? Deze gaat ik volgende keer ook eens maken

    • Beantwoorden
      Anna
      4 november 2016 at 15:42

      Doordat de taart bij dit recept redelijk lang de oven in gaat op een lage temperatuur worden de wortels wel gaar. En er zitten verder niet veel vochtige ingrediënten in, waardoor die niet te vochtig wordt. Je zou volgende keer ook een wat lagere temperatuur kunnen proberen en wat langer er in laten? Ik weet niet wat het recept voorschreef? Succes!

    Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.