Geroosterde bloemkool quiche met twee soorten kaas
Een heerlijke bloemkool quiche van in de oven geroosterde bloemkool, twee soorten kaas en een zelfgemaakte spelt bodem. Ideaal als vegetarisch hoofdgerecht en goed van te voren al klaar te maken.
Nog net op de valreep van het bloemkool seizoen het recept van deze heerlijke geroosterde bloemkool quiche met twee soorten kaas. De combinatie van bloemkool, kaas en mosterd is allang een goede match gebleken. Als je dan ook nog zo’n kaasliefhebber bent als ik dan zal je dit recept zeker lekker vinden.
Spelt bodem voor de quiche met bloemkool
Een vegetarische quiche met een zelfgemaakte bodem van speltmeel. Mijn favoriete bodem voor een quiche of hartige taart. Mocht je nou niet zoveel tijd of zin hebben om zelf een spelt bodem te maken, dan kan je natuurlijk ook bladerdeeg gebruiken. Als je de quiche bodem maakt in een echte quiche vorm met gekartelde rand en losse bodem weet je zeker dat je de quiche er goed uit komt. En het staat erg mooi, zo’n gekartelde deeg rand.
Vegetarische quiche recepten
Een quiche is bij ons meestal standaard vegetarisch, net als deze bloemkool quiche met twee soorten kaas. Een andere lekkere vega quiche die we hier vaak eten is deze spelt quiche met aubergine, courgette en paprika. Naast quiches of hartige taarten zijn ook plaattaarten ideaal. Deze zijn vaak nog sneller gemaakt dan quiches, maar zeker niet minder lekker. En ook deze zijn meestal vegetarisch. Probeer bijvoorbeeld eens deze plaattaart van snijbiet, geitenkaas en hazelnoten of deze plaattaart van rode biet, wortel en geitenkaas. Genoeg mogelijkheden om naast deze heerlijke bloemkool quiche eens te proberen.
Geroosterde bloemkool quiche met twee soorten kaas
Ingrediënten
- 100 gram speltbloem
- 80 gram speltmeel
- 100 gram koude boter in blokjes
- 30 – 40 ml water
- 1 stuk bloemkool
- 5 stuks eieren
- 2 eetlepels mosterd
- 150 gram buffel mozzarella
- 100 gram belegen boerenkaas
- 2 theelepels gerookte paprika
- 150 ml crème fraîche
- 2 eetlepels fijn geknipte bieslook
- 2 eetlepels olijfolie
- Peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Doe de speltbloem samen met het speltmeel en het zout in een kom.
- Meng de boter erdoor tot een fijn kruimeldeeg.
- Druppel het water beetje bij beetje erdoor en kneed het tot een samenhangend deeg. Voeg niet al het water toe als het deeg al soepel genoeg is.
- Laat het deeg minstens 30 minuten in plasticfolie rusten in de koelkast.
- Snijd- of breek de bloemkool in allemaal kleine roosjes.
- Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met de olijfolie, de gerookte paprikapoeder en een snufje zout.
- Rooster in 15 minuten in de oven op 200 graden.
- Vet ondertussen een ondiepe taartvorm met losse bodem van ongeveer 22 cm doorsnee in.
- Rol het deeg uit tot een dunne lap, groot genoeg zodat hij ruim in de taartvorm past. Druk het deeg voorzichtig in de vorm en verwijder het overtollige deeg wat over de rand hangt.
- Leg een vel bakpapier in de vorm en vul hem met blind bak bonen of droge peulvruchten (bonen, kikkererwten ed)
- Bak de bodem 15 minuten in de oven. Haal hem uit de oven en verwijder de blind bak vulling en het bakpapier heel voorzichtig. Laat hem iets afkoelen.
- Rasp de kaas en scheur de buffel mozzarella in kleine stukjes.
- Klop de eieren met de crème fraîche, de mosterd en de bieslook los en breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de roosjes bloemkool over de bodem van de quiche.
- Giet daarna voorzichtig het eimengsel erover heen zodat heel de quiche gevuld is.
- Verdeel als laatste de mozzarella stukjes en de geraspte kaas over de quiche.
- Zet de taart in de oven en bak nog 30 – 35 minuten af tot hij mooi goudbruin is en de vulling stevig.
- Laat iets afkoelen voordat je hem voorzichtig uit de vorm haalt.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties