Gevulde meiraap
Gevulde meiraap is een originele én lekkere manier om meiraap, of meiknol, te serveren. De meiraap wordt gevuld met een kruidige en frisse couscoussalade. Een lekker en gezond vegetarisch gerecht.
Meiraap of meiknol
Deze week zaten er meirapen in het biologisch groentenpakket. De meiraap, of ook wel meiknol, is voor veel mensen een vergeten groente. Meirapen hebben een heerlijke licht pittige, zachte smaak en zijn zowel rauw als gekookt, gebakken, gefrituurd of gestoofd te eten. Ze bevatten veel vitamine C en zijn mede daardoor erg gezond. En ik vind ze er super schattig uitzien! Daarom vind ik dit recept van gevulde meiraap van Barry en Vivian ook zo leuk om te maken. De meiraap is namelijk na bereiding nog steeds een schattig knolletje om te zien, wat heel leuk serveren is.
Meirapen uithollen om te vullen
Een meiraap is een redelijk harde groente. Voor het uithollen van dit soort groenten bestaan er speciale uithollepels zoals deze. Met deze uithollepels kun je heel gemakkelijk de mei raapjes uithollen.
Recepten voor gevulde groentes
Ben je na het maken van deze gevulde meiraap op zoek naar naar meer gevulde groentes? Probeer ook eens deze heerlijke gevulde zapalitto courgette of deze gevulde sweet dumpling pompoen.
Benodigde keukenmaterialen voor gevulde meiraap
– Koksmes
– Parisienne boor
– Koekenpan
– Ovenschaal
Gevulde meiraap
Ingrediënten
- 600 gram meirapen
- 110 gram couscous
- 2 eetlepel blanke rozijnen
- 4 eetlepel pijnboompitten of gehakte amandelen
- 60 gram feta
- 2 stuks tomaten
- 1,5 eetlepel olijfolie
- 5 gram peterselie
- 10 blaadjes munt
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- zout en peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
- Snijd de onderkant van de meiraapjes eraf zodat ze goed rechtop kunnen staan. Snijd ook het ‘kapje’ eraf.
- Schep met een parisienne boor, ook wel bekend als meloenboor, het vruchtvlees uit de meiraapjes. Let erop dat je de buitenkant en onderkant intact laat, dus houdt ongeveer 5 millimeter van de randen over.
- Snijd het eruit geschepte vruchtvlees in kleine blokjes.
- Snijd de tomaten in kleine blokjes en hak de peterselie en munt fijn.
- Meng de meiraapblokjes, tomaat, peterselie, munt, pijnboompitten, olijfolie en rozijnen door de couscous.
- Verkruimel de feta erover en meng door elkaar.
- Breng op smaak met flink wat versgemalen peper en zout.
- Schep de couscous in de uitgeholde meiraapjes en druk goed aan.
- Bewaar de overige couscous om erbij te serveren.
- Leg de gevulde meiraapjes in een ovenschaal en dek ze af met hun kapjes. Schenk er 1 centimeter kokendheet water (of groentebouillon) en de balsamicoazijn bij.
- Voeg wat zout toe.
- Dek de ovenschaal af met alumiliumfolie en plaats 30 minuten in de oven.
- Verwijder daarna de folie en rooster nog 15-20 minuten tot de meiraapjes zacht verend zijn.
- Schep de gevulde meiraap uit het vocht in de ovenschaal en dien op met de overige couscoussalade.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
Geen reacties