Plaattaart rode biet, wortel en geitenkaas
Een heerlijke en vegetarische plaattaart van rode biet, wortel en room van geitenkaas. Een super kleurrijke hartige taart waarmee je zeker vrolijke gezichten krijgt.
Rode biet en wortel
Rode biet en wortel, twee groenten soorten die lang in het seizoen zijn en ontzettend veelzijdig zijn. Toch staan zowel biet als wortel niet zo vaak in de spotlights en dat is zonde! Rode biet is zelfs bijna heel het jaar verkrijgbaar. Dat komt omdat er een winter biet en een zomer biet bestaat. Ook wortels zijn lang in het seizoen, daarbij komt dat de bieten en de wortels lang te bewaren zijn waardoor je er nog langer van kan genieten. De ideale groenten dus!
Biet en wortel snijden voor plaattaart
Dunne en gelijkmatige plakjes snijden van de wortel en de bietjes doe je het makkelijkste met een mandoline zoals deze. Heb je die niet dan kan het ook prima met een scherp mes zoals deze.
Vegetarische plaattaart recepten
Groenten zijn ideaal om te verwerken op een plaattaart. In dit recept van plaattaart rode biet, wortel en geitenkaas zit zelfs bijna 1 kilo aan groenten! Een heerlijke manier om makkelijk veel groenten te eten. Zeker bij kinderen werkt het goed, helemaal als de plaattaart in kwestie er dan ook prachtig en kleurig uit ziet. Ook bij deze plaattaart van snijbiet, geitenkaas en hazelnoten en deze vegan plaattaart van aubergine, tofu en cashewnoten zijn de groenten het hoofdingrediënt. Gecombineerd met het bladerdeeg, de kaas of tofu en de noten een volwaardige vegetarisch hoofdgerecht te noemen.
Benodigde keukenmaterialen voor bieten en wortel plaattaart
– Dunschiller
– Koksmes
– Koekenpan
– Gewone pan
– Keukenmachine (deze heb ik zelf)

Plaattaart rode biet, wortel en geitenkaas
Ingrediënten
- 400 gram dikke wortels
- 400 gram rode bieten
- 250 gram mascarpone
- 100 gram zachte geitenkaas
- 1 rol vers bladerdeeg
- 75 gram amandelen met vlies
- 5 gram verse krul peterselie
- 1 teentje knoflook
- sap van een halve citroen
Instructies
- Schil de bieten. Zet een pan met ruim water op het vuur en laat de bieten in 1,5 tot 2 uur (bij winterbieten) of in 30 minuten (bij zomerbieten) gaar koken. Test met een vork de gaarheid. Giet ze af als ze gaar zijn en laat afkoelen.
- Schil de wortelen en snijd deze in plakjes van ongeveer 1 cm.
- Zet een ruime pan met water en een snufje zout op het vuur en breng aan de kook. Blancheer hierin de wortels gedurende 4 a 5 minuten tot ze beetgaar zijn. Giet af en laat afkoelen.
- Doe de mascarpone, de geitenkaas, de knoflook en het sap van de halve citroen in de keukenmachine en mix tot een gladde crème.
- Rooster de amandelen in een droge koekenpan. Hak ze daarna in grove stukken.
- Snijd de afgekoelde bieten in plakken van ongeveer 1 cm en snijd ze daarna in stukjes van gelijke grootte als de wortels.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Rol het bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Verdeel de geitenkaas crème over de gehele bodem. Laat alleen aan de kopse kanten 2 cm vrij. Vouw hier het deeg een stukje naar binnen.
- Verdeel de stukjes wortel en rode biet over de plaattaart. Doe dit om en om zodat er een leuk patroon ontstaat.
- Verdeel als laatste de amandelen over de plaattaart.
- Bak de plaattaart rode biet in de oven in ongeveer 25 minuten tot deze gaar en mooi goudbruin is.
- Hak ondertussen de peterselie grof.
- Verdeel de peterselie over de plaattaart rode biet, wortel en geitenkaas op het moment dat je deze gaat serveren.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
2 Reacties
Brit Raaijmaakers
15 april 2020 at 19:58De plaattaart was heerlijk!
Anna
16 april 2020 at 14:48Wat fijn! Leuk om te horen 🙂