Rabarber havermout taart met frangipane

Wist je dat je van havermout ook heerlijke taarten kan maken? |Zoals deze rabarber havermout taart met frangipane. Knapperig door de havermout, friszuur door de rabarber en als zoete tegenhanger de zelfgemaakte frangipane.

Rabarber havermout taart met frangipane

Wist je dat je van havermout ook heerlijke taarten kan maken? Zoals deze rabarber havermout taart met frangipane. Knapperig door de havermout, friszuur door de rabarber en als zoete tegenhanger de zelfgemaakte frangipane.

Een heerlijke taart met met een gezonde twist door de havermout en de rabarber. Door de bodem van havermout te maken wordt hij heerlijk knapperig. Hij breekt wel sneller, maar dat nemen we voor lief. Door de bodem te bestrijken met zelfgemaakte frangipane wordt de rabarber havermout taart heerlijk smeuïg en een perfectie combinatie van zoet en zuur.

Frangipane zelf maken

Frangipane is een amandel crème die wordt meegebakken met de taart. Frangipane wordt gemaakt van amandelen, ei, suiker en boter wat je in een keukenmachine zoals deze maalt tot een amandel crème. Heb je geen keukenmachine? Een staafmixer met hakmolen zoals deze voldoet ook prima. Officieel gebruik je hier blanke amandelen voor. Maar ik ben een beetje eigenwijs en gebruik gewoon amandelen met vlies. Dit ziet er minder mooi uit en zal in de bakkerswereld echt en ‘no go’ zijn, maar de smaak is net zo lekker. Door de vliesjes van de amandelen toch te gebruiken krijg je weer extra vezels binnen.

Recepten met rabarber

Ben je na deze rabarber havermout taart ook rabarber fan geworden? Probeer dan ook eens deze rabarber spelt cake met ricotta, rabarber crumble met appel of deze rabarber gember siroop.

De keukenmaterialen die ik gebruik:
Deegroller
Keukenmachine
Mengkom
Bakkwastje
Taartvorm
Koksmes

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Rabarber havermout taart met frangipane

By Anna Kaptein Serves: 6 - 9 stukken
Prep Time: 15 minuten Cooking Time: 1 uur Total Time: 1 uur 15 minuten

Ingredients

  • 600 gram rabarber
  • 50 gram bloem
  • 150 gram havermout
  • 180 gram suiker
  • 270 gram roomboter
  • 110 gram amandelen
  • 1 ei
  • snuf zout

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 180 graden.

2

Maak van 40 gram bloem, 150 gram havermout, 80 gram suiker, 170 gram boter en een snuf zout het deeg. Kneed het tot je een zachte egale deegbal hebt. Kan ook in de keukenmachine. Leg de deegbal afgedekt voor 30 minuten in de koelkast.

3

Was de rabarber stengels en verwijder de draden met een mes. Snijd de rabarber met een scherp mes in gelijke stukken van ongeveer 2 cm.

4

Vet een grote taartvorm in met boter (de grootste die je hebt) en bestuif daarna met een beetje bloem.

5

Haal het deeg uit de koelkast en rol het met de deegroller, op een met bloem bestoven werkbank, uit. Groot genoeg dat het in je taart vorm past.

6

Leg de lap deeg voorzichtig over je taartvorm heen en druk het zachtjes aan, zodat de deeg bodem mooi en evenredig verdeeld in je taart vorm zit. Bak de taartbodem 15 minuten voor in de oven.

7

Maak ondertussen de frangipane door de overgebleven 10 gram bloem samen met de amandelen en de overgebleven 100 gram suiker en een snufje zout fijn te malen in de keukenmachine tot poeder.

8

Voeg het ei en de overgebleven 100 gram boter toe en meng alles goed door elkaar tot je geen klontjes meer hebt. Dit is de frangipane.

9

Haal de voorgebakken taartbodem uit de oven en laat even 10 minuten afkoelen. Smeer daarna de frangipane uit over de taartbodem zodat het goed verdeeld is.

10

Verdeel daarna de stukjes rabarber over de taart heen, zodat er een mooi patroon ontstaat.

11

Bak de rabarber havermout taart in 45 minuten gaar en krokant in de oven.

12

Snijd de taart pas aan als deze bijna is afgekoeld.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.