Vegan miso aubergines

20 april 2022 (Laatst bijgewerkt: 6 oktober 2023)
Ware smaakbommetjes zijn deze vegan miso aubergines. Een heerlijke vleesvervanger of vegan bijgerecht. Zelfs als je geen aubergine fan bent.

Vegan miso aubergines

Ware smaakbommetjes zijn deze vegan miso aubergines. Een heerlijke vleesvervanger of vegan bijgerecht. Zelfs als je geen aubergine fan bent.

Wat is miso?

Miso is een Japanse pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Miso pasta wordt gebruikt als smaakmaker en heeft de bekende umami smaak, oftewel de vijfde smaak naast bitter, zoet, zout en zuur. Het is een heerlijke en gezonde smaakmaker (gefermenteerde voeding is erg goed voor je darmen). Voor deze vegan miso aubergines heb ik de zwarte miso pasta gebruikt. Er zijn heel veel soorten te krijgen, maar hoe donkerder de kleur hoe langer gefermenteerd en hoe intenser de smaak.

Aubergine voorbereiden voordat je kan marineren met miso

Voordat je de aubergines echt kunt gaan glaceren met de miso saus en kunt gaan grillen is het belangrijk eerst het bittere vocht zoveel mogelijk uit de aubergines te laten trekken. Door dit te doen smaken de aubergines minder bitter en komt de heerlijke smaak van de aubergines meer tot zijn recht. Snijd daarom de aubergine met een heel scherp mes (i.v.m. de gladde schil van de aubergine) zoals bijvoorbeeld deze, in de lengte doormidden. Daarna snijd je de gehalveerde aubergines diagonaal in, zodat een ruitenpatroon ontstaat. Wees voorzichtig: snijd niet te diep door. Bestrooi heel royaal met zout en laat gerust 10 tot 15 minuten intrekken. Je zult zien dat het bittere vocht uit de aubergines komt. Daarna kun je de verdere stappen in het recept van de vegan miso aubergines volgen.

Vegan aubergine recepten

Ondanks dat aubergine niet overal even geliefd is, is het een van de meest veelzijdige groentes. Naast deze vegan miso aubergines kun je er nog veel meer lekkers van van maken. Probeer bijvoorbeeld ook eens deze vegan caponata met aubergine of deze vegan rode linzen dahl met courgette en aubergine.

Benodigde keukenmaterialen voor vegan miso aubergines

Bakkwastje
Bakpapier
Koksmes
Koekenpan
Steelpan

Ware smaakbommetjes zijn deze vegan miso aubergines. Een heerlijke vleesvervanger of vegan bijgerecht. Zelfs als je geen aubergine fan bent.

Vegan miso aubergines

Anna Kaptein
Ware smaakbommetjes zijn deze vegan miso aubergines. Een heerlijke vleesvervanger of vegan bijgerecht. Zelfs als je geen aubergine fan bent.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 19 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Bijgerecht
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

  • 3 stuks aubergines
  • 1 eetlepels zwarte miso pasta
  • 1 eetlepels mirin
  • 1 eetlepels sake
  • 1 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepels sesamzaad
  • 2 stengels bosui

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Daarna snijd je de gehalveerde aubergines diagonaal in, zodat een ruitenpatroon ontstaat. Wees voorzichtig: snijd niet te diep door.
  • Strooi wat zout over de aubergines en laat 10 minuten liggen.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrijk het met een eetlepel van de sesamolie, op de plek waar de aubergines zo komen te liggen.
  • Leg de aubergines met de snijkant op het bakpapier, op de plek van de sesamolie. Bak ze 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven, totdat het vruchtvlees mooi zacht is geworden en de aubergines beginnen te krimpen.
  • Haal ze uit de oven en draai ze om. Zet de oven op de grillstand.
  • Maak ondertussen de miso dressing. Verwarm daarvoor de mirin en sake in een klein pannetje. Breng aan de kook, laat 20 seconden pruttelen en zet het vuur laag. Roer de miso en de suiker erdoor met een garde, tot de suiker is opgelost.
  • Haal het pannetje van het vuur en voeg de overige eetlepel sesamolie toe.
  • Bestrijk de aubergines aan de snijkant met alle miso dressing. Plaats ze hoog in de oven, vlak onder de grill. Laat ze daar ongeveer 2 minuten grillen, tot de miso aubergines er lekker en glanzend uitzien.
  • Rooster ondertussen de sesamzaadjes in een droge koekenpan.
  • Snijd de bosui in dunne ringetjes.
  • Serveer de vegan miso aubergines op een grote schaal en decoreer met de sesamzaadjes en de bosui.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.