Spelt quiche met courgette, feta en zongedroogde tomaat

Een smaakvolle vegetarische quiche met courgette, feta en zongedroogde tomaat. Met zelfgemaakte bodem van spelt. Een heerlijk en voedzaam vegetarisch hoofdgerecht.

Spelt quiche met courgette, feta en zongedroogde tomaat

Een smaakvolle vegetarische quiche met courgette, feta en zongedroogde tomaat. Met zelfgemaakte bodem van spelt. Een heerlijk en voedzaam vegetarisch hoofdgerecht.

Spelt bodem

Een echte lekkere quiche bodem krijg je door hem zelf te maken. Het liefste van spelt meel en spelt bloem of van gemalen amandelen. Tenminste, dat zijn mijn favoriete quiche bodems. Het zelf maken van een quiche bodem is best wel wat werk. Dus trek daar dan ook even de tijd voor uit. Mocht je die tijd niet hebben of erg druk zijn kun je natuurlijk altijd kant en klaar quiche deeg of bladerdeeg kopen. Als je de quiche bodem maakt in een echte quiche vorm met gekartelde rand en losse bodem weet je zeker dat je de quiche er goed uit komt. En het staat erg mooi, zo’n gekartelde deeg rand.

Quiche recepten

Zowel met de bodem als met de vulling van de quiche kun je eindeloos variëren. Ook met vegetarische varianten. Probeer naast deze spelt quiche met courgette, feta en zongedroogde tomaat bijvoorbeeld ook eens deze spelt quiche met aubergine, courgette en paprika of deze geroosterde bloemkool quiche met twee soorten kaas. Of deze hartige taart met groene asperges.

* Dit bericht bevat een affiliate link.

Spelt quiche met courgette, feta en zongedroogde tomaat

By Anna Kaptein Serves: 6 - 8 stukken
Prep Time: 20 minuten Cooking Time: 40 minuten Total Time: 1 uur

Ingredients

  • 125 gram speltmeel
  • 125 gram speltbloem
  • 120 gram koude roomboter
  • 3 eieren
  • 1 courgette
  • 8 zongedroogde tomaten
  • 100 gram feta
  • klein handje pompoenpitten
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 1 teentje gesnipperde knoflook
  • 50 gram geraspte kaas
  • 30 - 40 ml koud water
  • 1 eetlepel zonnebloemolie

Instructions

1

Doe de speltbloem samen met het speltmeel en het zout in een kom.

2

Snijd de koude boter in blokjes en meng de boter erdoor tot een fijn kruimeldeeg.

3

Druppel het water beetje bij beetje erdoor en kneed het tot een samenhangend deeg. Voeg niet al het water toe als het deeg al soepel genoeg is.

4

Laat het deeg minstens 30 minuten in plasticfolie rusten in de koelkast.

5

Verwarm de oven voor op 200 graden.

6

Snijd ondertussen de courgette in halve maantjes.

7

Zet een koekenpan met de zonnebloemolie op hoog vuur.

8

Voeg zodra de olie heet is de gesnipperde knoflook en de Italiaanse kruiden toe.

9

Voeg na 1 minuut de courgette toe en bak deze 5 minuutjes op heet vuur. Breng op smaak met wat zout en peper. Haal de courgette daarna uit de koekenpan en laat afkoelen.

10

Snijd ondertussen de zongedroogde tomaat in stukjes.

11

Snijd ook de feta in kleine blokjes.

12

Vet een ondiepe taartvorm met losse bodem van ongeveer 24 cm doorsnee in.

13

Rol het deeg uit tot een dunne lap, groot genoeg zodat hij ruim in de taartvorm past.

14

Druk het deeg voorzichtig in de vorm en verwijder het overtollige deeg wat over de rand hangt.

15

Leg een vel bakpapier in de vorm en vul hem met blind bak bonen of droge peulvruchten (bonen, kikkererwten e.d.)

16

Bak de bodem 10 minuten in de oven.

17

Haal hem uit de oven en verwijder de blind bak vulling en het bakpapier heel voorzichtig. Laat hem iets afkoelen.

18

Meng ondertussen de gesneden feta, zongedroogde tomaatjes, courgette en eieren goed in een kom.

19

Verdeel over de bodem van de quiche en bestrooi met de geraspte kas en de pompoenpitten.

20

Bak de quiche met courgette in het midden van de oven in 25 minuten gaar en goudbruin.

Notes

* Dit artikel bevat een affiliate link.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.