Vegetarische courgette involtini met salie ricotta

7 augustus 2023 (Laatst bijgewerkt: 18 december 2023)
Deze vegetarische courgette involtini gevuld met salie hazelnoten ricotta, gegaard in tomatensaus is super lekker. Een echt Italiaans vegetarisch hoofdgerecht.

Vegetarische courgette involtini met salie ricotta

Deze vegetarische courgette involtini gevuld met salie hazelnoten ricotta, gegaard in tomatensaus is super lekker. Een echt Italiaans vegetarisch hoofdgerecht.

Na mijn vakantie in Italië ging ik met een zak vol verse courgettes en een hoofd vol nieuwe Italiaanse recept inspiratie naar huis. Deze vegetarische courgette involtini was één van die recepten die ik graag thuis wilde namaken, maar dan uiteraard een vegetarische variant. En al zeg ik het zelf, het is een fantastisch lekker gerecht geworden! Trek er wel even de tijd voor uit, want het vullen van de rolletjes is een leuk én tijdrovend klusje.

Vegetarische involtini

Vegetarische courgette involtini met ricotta, salie en hazelnoot is een heerlijk gerecht dat perfect is als lichte maaltijd of lunch en tevens koolhydraatarm is. De courgettes worden gevuld met een romige ricottavulling en gegaard in een tomatensaus in de oven. De involtini zijn knapperig aan de buitenkant en zacht en romig aan de binnenkant. Ze zijn heerlijk met een frisse salade of een stuk brood. De courgette rolletjes heb ik gevuld met een mengsel van ricotta, salie en geroosterde hazelnoten in plaats van met vlees, waardoor het vegetarische involtini zijn geworden.

Courgette involtini

Courgette involtini is een Italiaans gerecht dat bestaat uit dunne plakjes courgette die zijn gevuld met een mengsel van gehakt of, bij een vegetarische variant, met kaas, kruiden en andere ingrediënten. Vervolgens zijn de rolletjes gerold en gebakken of gegaard in tomatensaus. De plakjes courgette moeten zo dun zijn dat je ze gemakkelijk kunt oprollen zonder dat ze scheuren. Dit kan je het beste doen met een mandoline zoals deze. Heb je deze niet? Gebruik dan een dunschiller of kaasschaaf, dit werkt wel iets minder goed maar voldoet wel.

De herkomst van courgette involtini is niet helemaal duidelijk, maar er wordt gedacht dat het gerecht is ontstaan in de Italiaanse regio Toscane. Het woord “involtini” betekent “kleine rolletjes” in het Italiaans, en het gerecht is dus in feite een rolletje van courgette dat is gevuld.

Wat de herkomst ook is, courgette involtini is nu een populair gerecht in veel landen over de hele wereld. En ik snap wel waarom!

Courgette rolletjes uit de oven

Wat is het verschil tussen courgette involtini en courgetterolletjes uit de oven? Eigenlijk geen. Courgette involtini en courgetterolletjes uit de oven zijn in principe hetzelfde gerecht. Beide worden gemaakt van plakjes courgette die zijn gevuld met een mengsel van kaas, kruiden en andere ingrediënten, en vervolgens zijn gerold en gegaard in de oven.

Het enige echte verschil tussen de twee gerechten is de naam. De term “courgette involtini” wordt vaker gebruikt in Italië, terwijl de term “courgetterolletjes uit de oven” vaker wordt gebruikt in Nederland. Maar omdat “courgette involtini” extra lekker en speciaal klinkt, heeft dit recept gewoon de Italiaanse naam.

Vegetarische recepten met courgette

Heb je na het maken van deze vegetarische courgette involtini nog steeds courgettes over? Probeer dan ook eens deze vegetarische hartige courgette taart of deze courgette burgers op z’n Grieks.

Benodigde keukenmaterialen voor vegetarische courgette involtini

Mandoline
Pan met dikke bodem
Ovenschaal
Handrasp
Knoflookpers
Keukenmachine

Deze vegetarische courgette involtini gevuld met salie hazelnoten ricotta, gegaard in tomatensaus is super lekker. Een echt Italiaans vegetarisch hoofdgerecht.

Vegetarische courgette involtini met salie ricotta

Anna Kaptein
Deze vegetarische courgette involtini gevuld met salie hazelnoten ricotta, gegaard in tomatensaus is super lekker. Een echt Italiaans vegetarisch hoofdgerecht.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 49 minuten
Gang Vegetarisch hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 stuks courgettes
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 stuk grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 takjes tijm
  • 2 takjes verse oregano
  • 1/2 theelepel chilivlokken
  • 100 gram hazelnoten
  • 200 gram ricotta
  • 1 eetlepel citroensap
  • 6 blaadjes salie
  • 1 theelepel agavesiroop
  • 1 bol mozzarella
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 10 gram verse basilicum
  • 1 bol mozzarella

Instructies
 

  • Snipper de ui en de knoflook. Zet één teentje knoflook apart.
  • Zet een pan met dikke bodem met een scheut olijfolie op laag vuur op. Voeg de ui, twee teentjes van de knoflook en de chilivlokken toe en fruit een paar minuten aan.
  • Voeg daarna de tomatenblokjes toe en breng zachtjes aan de kook.
  • Doe dan de takjes tijm in de tomatensaus en hak de blaadjes oregano grof en voeg ook toe.
  • Voeg als laatste de agavesiroop toe en breng op smaak met zout. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen en zet het vuur dan uit. Verwijder de takjes tijm weer.
  • Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Was de courgettes en maak er met de mandoline lange, langwerpige plakken van.
  • Doe de ricotta, de blaadjes salie, de geroosterde hazelnoten, het laatste teentje knoflook en het citroensap samen met een snuf zout in de keukenmachine en meng tot een gladde vulling.
  • Verdeel de tomatensaus over een ruime ovenschaal.
  • Leg twee plakken courgette kruislings op elkaar. Leg in het midden een schepje van het ricotta mengsel. Rol het binnenste courgette plakje op. Rol daarna de andere courgette plak er omheen op. Leg het courgetteroletje met de vouw naar beneden in de tomatensaus.
  • Herhaal dit tot het ricotta mengsel op is en de tomatensaus gevuld is met rolletjes courgette.
  • Snijd de mozzarella in plakken en verdeel over de rolletjes courgette.
  • Rasp de Parmezaanse kaas fijn en bestrooi als laatste over de involtini.
  • Gaar de vegetarische courgette involtini 20 tot 25 minuten in de oven tot je een mooi goudbruin korstje hebt.
  • Serveer direct en bestrooi met de blaadjes verse basilicum.
  • Aan tafel!
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.