Volkoren spelt naanbrood
Niks lekkerder dan zelfgebakken vers volkoren spelt naanbrood. Net wat voedzamer en gezonder dan gewoon naanbrood, maar minstens zo goed. Heerlijk bij de curry of soep.
Waarschijnlijk heb je weleens het naanbrood uit de supermarkt gegeten. Gewoon omdat het makkelijk was. Nadat je een keer zelf naanbrood hebt gebakken zal je dit nooit meer doen! Dat weet ik vrij zeker. Zelfgebakken volkoren spelt naanbrood is een variant op het klassieke naanbrood wat alleen van bloem gemaakt is. Je kunt ook volkoren naanbrood maken van gewoon tarwemeel zoals Laura van Lekker Plan deed. Ik maak het nog liever van volkoren spelt meel, omdat ik groot fan ben van spelt.
Het kneden van het spel naanbrood deeg
Het kneden van het deeg kun je heel gemakkelijk en snel met je handen doen. Wil je dit nou niet of hou je hier niet zo van dan zijn er tegenwoordig genoeg keukenmachines die echt goed de kneed functie van je kunnen overnemen. Mijn favoriet op kneedgebied is toch wel deze machine.
Meer recepten met spelt
Naast dit volkoren spelt naanbrood zijn er nog heel veel heerlijke spelt recepten te bedenken die het proberen waard zijn. Probeer bijvoorbeeld ook eens deze wraps van spelt, deze spelt eierkoeken of deze spelt pancakes.
Benodigde keukenmaterialen voor naanbrood van speltmeel
– Knoflookpers
– Bakkwastje
– Theedoek
– Mengkom
– Keukenmachine (kneedmachine)
– Deegrolller
– Koekenpan
– Steelpan
– Koksmes
Volkoren spelt naanbrood
Ingrediënten
- 100 gram speltmeel
- 100 gram speltbloem
- 1 zakje gist
- 1 theelepel suiker
- 120 gram Griekse yoghurt
- 30 ml lauwwarm water
- 30 gram roomboter
- 10 gram verse koriander of peterselie
- 1 teentje knoflook
- 1 snufje zout
Instructies
- Meng in een ruime mengkom of in de keukenmachine het meel, de bloem en het zout door elkaar.
- Meng het gist en de suiker door het lauwwarme water.
- Voeg het water en het gistmengsel al roerend toe aan het meel mengsel.
- Voeg daarna ook beetje bij beetje de yoghurt toe terwijl je blijft kneden of de machine blijft draaien.
- Kneed het deeg goed door elkaar tot je een egaal en elastisch deeg hebt.
- Het deeg moet nog een beetje plakkerig zijn. Als het te nat is voeg je wat bloem toe, als het te droog is voeg je wat water toe.
- Dek de deegbal af met een vochtige theedoek en laat op een warme plak rijzen tot het volume is verdubbeld.
- Kneed het gerezen deeg nog even door. Verdeel het deeg vervolgens in tweeën of drieën.
- Maak er balletjes van en rol met een deegroller uit tot een ronde lap ter dikte van een flinke pannenkoek.
- Zet een koekenpan met een scheutje zonnebloemolie op middelhoog vuur en laat goed heet worden.
- Bak de volkoren spelt naanbroden vervolgens ongeveer 2 a 3 minuten per kant tot ze mooi gaar en goudbruin zijn. Herhaal dit tot al het deeg op is.
- Smelt ondertussen de boter in een steelpannetje.
- Knijp het teentje knoflook uit met een knoflookpers en voeg samen met een snuf zout toe.
- Hak de verse koriander of de verse peterselie fijn en voeg ook toe.
- Besmeer de volkoren spelt naanbroden met het boter mengsel en serveer.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.
4 Reacties
Mieke
31 januari 2022 at 11:56Lijkt mij een lekker recept maar wat is het verschil tussen spelt bloem en spelt meel. Google was voor mij niet echt duidelijk.Alvast bedankt voor je antwoord
Anna
19 april 2022 at 13:10Hoi Mieke,
Spelt meel is volkoren zoals volkoren meel maar dan van spelt en spelt bloem is helemaal wit, net als gewone bloem.
Laura
4 februari 2023 at 17:09Tip: als je speltmeel zeeft door een hele fijne zeef krijg je speltbloem.
Ik ga ze zo maken, leuk recept!
Anna
4 februari 2023 at 18:10Hoi Laura,
Dank voor je tip! Idd erg leuk (en makkelijk) om zelf te doen.
Groetjes Anna