Volkoren spelt naanbrood

Niks lekkerder dan zelfgebakken vers volkoren spelt naanbrood. Net wat voedzamer en gezonder dan gewoon naanbrood, maar minstens zo goed. Heerlijk bij de curry of soep.

Volkoren spelt naanbrood

Niks lekkerder dan zelfgebakken vers volkoren spelt naanbrood. Net wat voedzamer en gezonder dan gewoon naanbrood, maar minstens zo goed. Heerlijk bij de curry of soep.

Waarschijnlijk heb je weleens het naanbrood uit de supermarkt gegeten. Gewoon omdat het makkelijk was. Nadat je een keer zelf naanbrood hebt gebakken zal je dit nooit meer doen! Dat weet ik vrij zeker. Zelfgebakken volkoren spelt naanbrood is een variant op het klassieke naanbrood wat alleen van bloem gemaakt is. Je kunt ook volkoren naanbrood maken van gewoon tarwemeel zoals Laura van Lekker Plan deed. Ik maak het nog liever van volkoren spelt meel, omdat ik groot fan ben van spelt.

Kneden

Het kneden van het deeg kun je heel gemakkelijk en snel met je handen doen. Wil je dit nou niet of hou je hier niet zo van dan zijn er tegenwoordig genoeg keukenmachines die echt goed de kneed functie van je kunnen overnemen. Mijn favoriet op kneedgebied is toch wel deze machine.

Andere recepten met spelt

Naast dit volkoren spelt naanbrood zijn er nog heel veel heerlijke spelt recepten te bedenken die het proberen waard zijn. Probeer bijvoorbeeld ook eens deze wraps van spelt, deze spelt eierkoeken of deze spelt pancakes.

Benodigde keukenmaterialen:
Knoflookpers
Bakkwastje
Theedoek
Mengkom
Keukenmachine (kneedmachine)
Deegrolller
Koekenpan
Steelpan
Koksmes


Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Volkoren spelt naanbrood

By Anna Kaptein Serves: 2 naanbroden
Prep Time: 1 uur Cooking Time: 15 minuten Total Time: 1 uur 15 minuten

Ingredients

  • 100 gram speltmeel
  • 100 gram spelt bloem
  • 1 zakje gist
  • 1 theelepel suiker
  • 120 gram Griekse yoghurt
  • 30 ml lauwwarm water
  • 30 gram roomboter
  • 10 gram verse koriander of peterselie
  • 1 teentje knoflook
  • snuf zout

Instructions

1

Meng in een ruime mengkom of in de keukenmachine het meel, de bloem en het zout door elkaar.

2

Meng het gist en de suiker door het lauwwarme water.

3

Voeg het water en het gistmengsel al roerend toe aan het meel mengsel.

4

Voeg daarna ook beetje bij beetje de yoghurt toe terwijl je blijft kneden of de machine blijft draaien.

5

Kneed het deeg goed door elkaar tot je een egaal en elastisch deeg hebt.

6

Het deeg moet nog een beetje plakkerig zijn. Als het te nat is voeg je wat bloem toe, als het te droog is voeg je wat water toe.

7

Dek de deegbal af met een vochtige theedoek en laat op een warme plak rijzen tot het volume is verdubbeld.

8

Kneed het gerezen deeg nog even door. Verdeel het deeg vervolgens in tweeën of drieën.

9

Maak er balletjes van en rol met een deegroller uit tot een ronde lap ter dikte van een flinke pannenkoek.

10

Zet een koekenpan met een scheutje zonnebloemolie op middelhoog vuur en laat goed heet worden.

11

Bak de volkoren spelt naanbroden vervolgens ongeveer 2 a 3 minuten per kant tot ze mooi gaar en goudbruin zijn. Herhaal dit tot al het deeg op is.

12

Smelt ondertussen de boter in een steelpannetje.

13

Knijp het teentje knoflook uit met een knoflookpers en voeg samen met een snuf zout toe.

14

Hak de verse koriander of de verse peterselie fijn en voeg ook toe.

15

Besmeer de volkoren spelt naanbroden met het boter mengsel en serveer.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.