Aardappel venkel gratin

16 juli 2020 (Laatst bijgewerkt: 30 december 2022)
Een verrassend lekkere aardappel venkel gratin met de zoetige smaken van venkel als aanvulling. Een aardappel en groenten gratin in één.

Aardappel venkel gratin

Een verrassend lekkere aardappel venkel gratin met de zoetige smaken van venkel als aanvulling. Een aardappel en groenten gratin in één.

Een gratin van alleen aardappels is vrij saai. Wel lekker maar ook een beetje saai. Daarbij komt dat ik graag aan elk gerecht extra groenten toe voeg. Dit doe ik omdat het gezonder is, maar ook vaak omdat het lekkerder is. Zo ook bij dit recept. De smaak van de zoetige anijsachtige venkel in combinatie met de pittige kaas en de kruimige aardappel is een heerlijk geheel in één gratin. En je zo krijg je naast alleen aardappels ook nog wat extra groenten binnen.

Venkel pureren voor de gratin

Gekookte venkel is niet met een pureestamper fijn te stampen omdat venkel wat taaier en harder is dan aardappel. Pureer daarom de venkel eerst met een keukenmachine zoals deze voordat je het toevoegt aan de aardappelpuree. Als je deze niet hebt kun je als alternatief de venkel heel fijn snijden met een scherp koksmes.

Vegetarische venkel recepten

Venkel wordt vaak als lastige groente bestempeld. Vanwege de rare vorm en structuur en de uitgesproken smaak. Maar dat is gelijk ook de reden dat de venkel zo uniek is en zo veel mogelijkheden heeft. Zowel rauw als gekookt of gegrild is de venkel heerlijk en je kunt er dus veel mee. Lekkere recepten met rauwe venkel zijn bijvoorbeeld deze venkel salade met appel, geitenkaas en olijven. Of deze verrassende vegetarische ceviche van venkel. In dit recept van spinazie salade met gegrilde venkel is de venkel juist gegrild. Hierbij is hij dus nog deels rauw en deels gegrild dus bereid. Ook zeker het proberen waard.

Een verrassend lekkere aardappel venkel gratin met de zoetige smaken van venkel als aanvulling. Een aardappel en groenten gratin in één.

Aardappel venkel gratin

Anna Kaptein
Een verrassend lekkere aardappel venkel gratin met de zoetige smaken van venkel als aanvulling. Een aardappel en groenten gratin in één.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Bijgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 650 gram aardappels
  • 450 gram venkel
  • 50 ml melk
  • 30 gram roomboter
  • 150 gram belegen geraspte kaas
  • 1 eetlepel paneermeel
  • peper en zout

Instructies
 

  • Schil de aardappels, snijd ze in grove stukken en kook ze met een snuf zout in 20 minuten gaar.
  • Snijd het groene loof van de venkel knol af en snijd de rest ook in stukken.
  • Kook de venkel met een snuf zout in 10 minuten gaar.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Doe de venkel in de keukenmachine en pureer.
  • Stamp de aardappels met een puree stamper tot puree.
  • Voeg de gepureerde venkel, de melk en de roomboter toe en meng goed door elkaar.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de aardappel venkel puree over een ovenschaal en bestrooi met de geraspte kaas en het paneermeel.
  • Zet de aardappel venkel gratin gedurende 20 minuten in de oven tot je een mooi goudbruin korstje hebt.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!


Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.